Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Továbbra is titokban a Teller-projekt

Tavaly februárbam írtam a paksi atomerőmű tervezett bővítéséről (Teller-projekt) és az ehhez kapcsolódó furcsaságokról (Veres Jani önállóskodása, konkrétumok nélküli 95%-os parlamenti, tájékoztató kamion), a történet most folytatódik.

Az Energia Klub Egyesület a Teller-projekt összköltségét és a projekt keretében kötött szerződéseket szerette volna megismerni. A Paksi Atomerőmű elutasította az adatigénylést, ezért kereset nyújtott be a környezetvédő szervezet. A Szekszárdi Városi Bíróság 2011. február 7. napján hozott ítéletében megállapította, hogy az Atomerőmű nem lát el közfeladatot, ezért nem kötelezhető a szerződéses adatok kiadására.

Az ég pedig nem kék, a fű nem zöld, és levegő nélkül is lehet élni…..Akkor vajon milyen feladatot lát el Paks? Bolond a tisztelt Bíróság? Vagy minket néz annak?

A Paksi Atomerőmű Zrt. saját magáról írja, hogy "a magyarországi villamosenergia-termelésben meghatározó szerepet tölt be, annak több mint 40%-át adja.". Tulajdonosa az MVM, az pedig 99,87….%-ban állami tulajdon.

Ez most azon ritka esetek egyike, amikor egyetértünk a TASZ-szal. Az ő kommentárjuk a bírósági döntéshez:

"Az ítélet több szempontból is téves. Egyrészt a Paksi Atomerőmű állami vagyonnal gazdálkodó gazdasági társaság, és mint ilyen, köteles lenne nyilvánosságra hozni e vagyon megterhelésével kapcsolatos adatokat.

Mint egyetlen atomenergiát termelő erőmű, a Paksi Atomerőmű tevékenységét az atomenergiáról szóló törvény szigorúan szabályozza. Ez a tény szintén a közfeladat ellátását igazolja.
Meglepő továbbá, hogy a bíróság figyelmen kívül hagyta, hogy a bővítéshez az Országgyűlés előzetes jóváhagyása szükséges. Magáncégek – vagyis nem közfeladatot ellátó vállalatok – beruházásaihoz jellemzően nem szükséges a Parlament döntése."
 
 
Bármilyen logikusnak is tűnik ez így, meg tudják magyarázni az ellenkezőjét is az arra hivatottak:
 
"Dr. Csullag Józsefné szóvivő a bírósági döntéssel kapcsolatban a hétfőn szóban elhangzott indoklást idézte, „…kellő alappal nem lehet megállapítani, hogy állami vagyonnal gazdálkodó szerv lenne az alperesi társaság…”
 

Ez azt jelenti, hogy az atomenergiáról szóló törvény nem írja elő az erőmű számára, hogy közfeladatként lássa el a tevékenységét, így az egyébként döntés előkészítő adatnak minősülő információk nem adhatók ki a felperes számára.

Mint mondta, a Szekszárdi Városi Bíróság ezért utasította el érdemben az Energia Klub keresetét. Hangsúlyozta, hogy első fokú ítéletről van szó, amely nem jogerős."

 
 

Megosztás