Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

„Az első nyugdíjam magasabb volt, mint az utolsó fizetésem”

Várjuk azt a februári napot, amikor Orbán nekimegy nyugdíjrendszernek, és drasztikusan átalakítja …

"Világossá kell tennünk, hogy a korhatár előtt senki nem mehet nyugdíjba, és azt is, hogy az állami nyugdíjalap nem fizethet több nyugdíjat, mint amennyit beszed (a nyugdíjjárulékokból)" – mondta januárban a Wall Street Journalnak.

A 36 évesen 154 ezres nyugdíjban részesülő kommandósról már nálunk is volt poszt (jó nagy vitát váltott ki), meg a 38 évesen 280 ezres nyugdíjat kapó szemkilövető rendőrről is volt szó,  de most az Origo és a Házon kívül is körbejárta egy kicsit jobban a témát.

276 ezer ember kap korhatár alatti öregségi nyugdíjat, havonta 31,2 milliárd forint (átlag 113 ezer). Összesen 2 millió ember kap öregségi nyugdíjat, vagyis 13%-uk korhatár alatti.

40 évesen nyugalmazott rendőr: "Egy olyan rendőri egységnél teljesítettem szolgálatot, amelyről tudvalevő volt, hogy megszűnik. Ilyen esetekben – ha nem fogadod el a megszűnt pozíció helyett ajánlott munkát – elmehetsz nyugdíjba. Ez egy jogszabályi lehetőség, amivel éltem. A kritizálók egyébként sem látják, hogy mivel jár a hivatásos szolgálat."

41 évesen nyugdíjba vonult pénzügyőr: "Még családon belül is megkaptam, hogy mire fel mehetek én előbb nyugdíjba, meg hogy nem szégyellem-e magam. Mikor új házba költöztünk, az utcában nem is mondtam meg, hogy már nyugdíjas vagyok, mivel jelenleg is dolgozom mellette, úgysem jönnének rá. Az emberek irigyek, pedig ez egy olyan kompenzáció, ami jár nekem, amiért a vámhatóságnál dolgoztam. Akkor nem voltak irigyek, mikor karácsonykor reggel hétkor vettem az egyenruhámat, ők meg otthon ültek a fa alatt, a 12 órás beosztásban végzett munka miatt felborul az ember élete, és a gyereknevelés is sokkal nehezebb, az ilyen áldozatokat egyenlíti ki a korai visszavonulás lehetősége."

Nyugdíjas pénzügyőr, aki tizenéves gyerekeket nevel: "A Vám- és Pénzügyőrségnél a kollégái kivétel nélkül nyugdíjba mentek, amint erre lehetőség nyílt, mindannyian úgy gondolták, az a hülye, aki nem használja ki. A nyugdíjam ugyanis több, mint amennyi fizetést kaptamt, és emellett még munkát is tudok vállalni. Ki dolgozna kevesebbért, mint amit a semmiért megkap."
 
48 évesen nyugdíjba vonult alezredes: "Az első nyugdíjam magasabb volt, mint az utolsó fizetésem, ez az ezredesi rendfokozatig szinte minden katonánál így van. Ennek ellenére a nyugdíjas katonák közül is sokan vállalnak munkát, főként biztonsági területen. Nem létkérdés ez a munkáért kapott pénz számukra, de nem tudnak mit kezdeni magukkal. Nem tehettem arról, hogy előbb el tudtam jönni. Én ezt a pályát vállaltam, az összes ódiumával együtt. Ez egy megszerzett jog. Sokaknál – még más nyugdíjasoknál is – kiveri a biztosítékot nemcsak az előnyugdíj lehetősége, de a magas, havi 240 ezer forintos nyugdíjam is."

Persze azon meg el lehet vitatkozni, hogy a vámos miért, a szintén karácsonykor is dolgozó mentős meg miért nem, de ami engem megdöbbentem, az a címbe is kiemelt mondat: "Az első nyugdíjam magasabb volt, mint az utolsó fizetésem"

Na, azért ez durva … ilyen feltételek mellett valóban ki lenne az a hülye, aki nem választja a nyugdíjat?

A Házon kívül riportjából két fontos infó is kiderül:

Hogy lehet magasabb a nyugdíj, mint az utolsó fizetés?
Mert míg a civileknél az összes munkában töltött év keresetét átlagolják, addig a rendőröknél, katonáknál, tűzoltóknál az utolsó év keresete számít, és ráadásul a legtöbbjük ekkor kapja meg a jubileumi jutalmát (25 év szolgálati viszony), ami 3-4 havi plusz pénzt jelent, így ennyivel lesz több az utolsó éves fizetés.
 
Azt nyilatkozza a fiatal nyugdíjas tűzoltó: Több a nyugdíjam, mint apám ás anyán nyugdíja – együttvéve …

Mennyibe kerül az, hogy emberek tízezrei mennek nyugdíjba a nyugdíjkorhatár előtt?
281 milliárd forintba.

Megosztás