Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Már a focista is ekhózik

A figyelmünket elkerültük, de még a nyáron a Fidesz kiterjesztette az ekho-t (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) az első osztályú sportolókra, trénerekre, sportszervezőkre. Törvény: "Az egyes adótörvényeknek a sport támogatásával összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslatot". Érdekes, hogy míg a többi szakmában az ekho határa évi 25 millió forint, addig a sportolóknál ez évi 100 millió forint.

A szakértő szerint: "A szakértői becslések szerint a 25 ezer hivatásos magyar sportoló egy-két százaléka keres évi 80-100 millió forintot, köztük legtöbb labdarúgó, akik eddig jövedelmük nagyobb részét az állam elől eltitkolva tették zsebre. Nyilvánvaló túlzás és felesleges megkülönböztetés."

Nyilván nem a szponzori pénzek után rohangáló és nevetséges összegekből élő úszók vagy kajakosok miatt 100 millió a határ … de azért várjuk tőlük az aranyakat Londonból, mert ugye most ez a nr.1 prioritás.

A derék bohócliga "sztárjai" pedig 500-1000 néző előtt lekocogják az évi 30 meccsüket, november közepétől március közepéig ugye téli szünet van (mu-ha-ha, még Romániában és Ukrajnában sincs ilyen hosszú szünet, ott biztos mediterránabb az éghajlat), a 30 meccsből 30 teljesen nézhetetlen, és csak nagy nehezen egyeznek meg, hogy a 30 meccsből mennyit adjanak el ….

Az ekho indoka az volt, hogy a sportolók minimálbérre voltak bejelentve, és a minimálbér feletti összeget különböző módszerekkel (pl. arculatátviteli szerződéssel) kapták meg, de így most szépen ki lesznek fehérítve a jövedelmek.
Volt azonban egy másik indok is: "a sportolók éppen úgy a magyar kultúra ápolói, mint a színészek, az újságírók, a világosítók vagy népzenészek, így nekik is jár az ekho."

Nos, senkinek nem jár semmi … maximum kérhető és adható.

Nos, mikor azt olvassuk, hogy a leggyorsabban a Diósgyőr futballcsapata élt a lehetőséggel, akkor felmerül bennem, hogy vajon ők lennének a magyar kultúra ápolói?

Másrészt pedig, ha tudja mindenki, hogy egy "szakmában" szinte mindenki minimálbéren van foglalkoztatva, melynek az adó és a járulékok fizetésének az elkerülése a célja, akkor az lenne a megoldás, hogy őket is benyomjuk az ekho-zók közé?

És a következő mi lesz? Minden minimálbéres legyen ekho-zó? Ez a nagy megoldás?

Az ekho és a bér között a különbség:
A válogatott focistánk keres havi 1,5 milliót a magyar klubjában.

Ekho
:

Bér:

 

A magyar kultúra ápolói:

Megosztás