Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Hát már a filozófusok is?!

A Nagy Elszámoltatás elérte a filozófusokat is!
Uramisten, már ők is?!

Nagyon örvendetes, hogy Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos letúrt a legaljára, de mi nem igazán a filozófus-mutyikra vagyunk kíváncsiak … semmi más nincs már? 8 hónap alatt a Nagy Elszámoltatás sokat nem mutatott fel, a Hunvald-Hagyó-Mesterházy-Zuschlag-Benedek ügyek még az előző kormány alatt indultak, Budai Gyula eddig egy letartóztatott Tátrait tud felmutatni. Hát ez óriási nagy csalódás.

Na, a filozófusok.

A vádak szerint a filozófusok úgy jutottak rendszeresen tetemes kutatási pénzekhez, hogy megadott témáik semmiféle viszonyban nem voltak a pályázati kiírással, szervezetten lecsapolták a tudományos kutatásra szánt pénzeket, hat pályaművel összesen csaknem félmilliárd forinthoz jutott hozzá a Gyurcsány-kormány idején a Radnóti Sándor, Heller Ágnes, Vajda Mihály, Gábor György és Geréby György alkotta filozófusi kör. A Magyar Bálint akkori oktatási miniszter által létrehozott és felügyelt NKTH pályázatain 2004-ben és 2005-ben Boda Miklós elnöklése alatt olyan, filozófusok által beadott pályázatok nyertek, amelyeket tartalmi okok miatt azonnal vissza kellett volna utasítani, mert "témájuk köszönő viszonyban sem volt a pályázati kiírással", valamint "az elnyert összegek pedig irreálisan magasak a feladat súlyához képest".

Jedlik Ányos program, 2005, Heller Ágnes, 53,9 millió forint:

Jedlik Ányos program, 2005, Weiss János, 54,1 millió forint:

 Jedlik Ányos program, 2005, MTA Filozófiai Kutatóintézet, 70,5 millió forint:

Gond-Cura alapítvány, a Nietzsche-Lukács-Heidegger kutatásról, a projektbeszsámolók.

Persze a kutyát nem érdekelné, hogy min molyolnak a filozófusok, csakhogy ezek a filozófusok bizony szépen benne voltak a politikában, mégpedig a balliberális oldalon.

Heller nem véletlenül szerepel az Árokásó Top100-ban, Orbán-fóbiája csak Debreczenihez mérhető. 

Heller a Magyar Narancsban reagált a vádakra. Az  SZDSZ által alapított Vig Mónika-díjas filozófus a következővel állt elő:
"Magyarországon a filozófusok nagyon szegény emberek, nézzék meg a fizetéseket. A könyveikért majdhogynem semmit nem kapnak, kontrollszerkesztésért nagyon keveset, fordításért még kevesebbet. Ezeket az embereket azzal vádolni, hogy jogtalanul zsebretesznek tíz- és százmilliókat, ez egy elképesztően hazug összefüggés."

"Nem a pályázatokra jelentkezők dolga eldönteni, hogy a témájuk valóban összevág-e a kiírással, hanem azoknak, akik erről határoznak." A szóban forgó pénzek "mentek valamire", példának hozta fel a könyvtárbővítést, számítógépek beszerzését, a természetesen leadózott összegek maradéka pedig "fiatalembereknek, pályakezdő, munkanélküli tudósoknak adott valamiféle megélhetési és munkalehetőséget". "Ha több ember több évre kiterjedő szerény bérezését felszorozzuk, akkor jutunk el ezekhez a tízmilliós összegekhez, amikről azt sejtetik, hogy egyetlen összegben magánvagyonok gyarapítására használták."

A filozófus azt is kifogásolja, hogy "liberális" jelzővel szerepel a cikkben, mely szerinte úgy szerepel a szövegkörnyezetben, mint egy szitokszó. "Senkit nem érdekel, hogy Nietzschéről, Lukácsról vagy Heideggerről mit gondolok vagy írok, a lényeg, hogy nem szeretem Orbán Viktort."

Heller a téma vezetését azért vállalta el, mert ért hozzá, de semmiféle külön pénzt nem vett fel erre. A pályázaton színvonalas szövegek készültek, és teljesítették azt, amire vállalkoztak: kiadták a könyveket, volt kontrollszerkesztés, kutatták a szerzőket. Feltette a kérdést is: "azért ne lehetne témavezető egy Heideggerről szóló témánál, mert Orbán Viktort kritizálta?

Heller még most sem érti 🙂

Állami pénzt kapott, most átnézik a papírokat. Ráadásul egy SZDSZ-es miniszter irányítás alatt lévő intézménytől kapta a milliókat, még mire számított? Hogy minden úgy megy tovább, mint május előtt? Az a legkevesebb, hogy elszámoltatják. 

Csak sajnos az elszámoltatási listán Hellernek meg a filozófusoknak valahol a vége felé kellene lenniük.
Az MSZP-SZDSZ brancs meg röhög az egészen.

Nem lesz itt semmi, pár közkatonát feláldoznak, oszt megy minden tovább.

Ja, Hellerék mosdatása persze már megindult:
"Maguk mondják ki, hogy világnézeti alapon, a politikai szembenállás okán harcolnak aktívan azért, hogy liberális filozófusokat hatalmi erővel meghurcoljanak, zaklassanak és megfosszanak az egzisztenciális biztonságuktól. (…) Nem vigasz, hogy a filozófusperben végül majd csak egy kisembert, egy „hörcsögöt” fognak elvinni, esetleg a pályázati pénzek valahol netán elhibázott adminisztrációja miatt. (…) Ma az értelmiségi szakmák egzisztenciájukban fenyegetett tagjai azt számolgatják, hogy vajon mások milyen erőket sejtenek a Magyar Nemzet sorozatlövésként közzétett cikkei mögött, s hogy vajon a kirúgatásuk után lesz-e még valaki, aki e beláthatatlan és kiszámíthatatlan erőtérben egyáltalán foglalkoztatni meri őket."

Csodálatos szavak!
"Netán elhibázott adminisztráció", mi? Ha nem tudsz forintra elszámolni a pályázati pénzzel, megütöd a bokádat nagyon, ezt minden pénzügyes tudja …

Friss:
Az Expresszen keresnek Budai Gyula mellé filozófus szakértőt :)))

Megosztás