Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Regisztrálni vagy nem regisztrálni, ez itt a kérdés

Azt írja az Index, hogy

"A magyar külügyminisztérium karácsony után megjelent, a külföldnek szóló angol nyelvű hírlevelében a médiatörvényt magyarázva még azt állítja, hogy a blogokat semmiképpen nem kell regisztrálni az NMHH-nál. A szöveg név szerint említi példaként a Vastagbőr és a Mandiner blogokat, amelyekre nem vonatkozik a szabályozás.

A médiatörvény szerint azok a tartalmak regisztrációkötelesek, amelyek informálnak, szórakoztatnak, oktatnak, amelyekért egy médiaszolgáltató szerkesztői felelősséget visel és gazdasági céljuk is van (hirdetési vagy más bevételek révén)."

Nos, először is javítani kellene a szöveget, mert a kedves Véleményvezér kolléga húzta ki a gyufát annyira, hogy most a nagykövetségeken vakargatják a fejüket, hogy what the fuck is Velemenyvezer?

Az eredeti hírlevélben ugyanis ez szerepel:

"Criticism 19: According to certain “legal experts”, the definition appearing in the media constitution ("a business service for which a media outlet is subject to editorial responsibility”) suggests that the scope of the law encompasses not only news sites but websites of private use as well, thereby putting regularly edited blogs operating in near-newspaper fashion – such as Mandiner or Véleményvezér – at risk of being subjected to the authority’s will, a measure they believe is unprecedented in Europe."
 

Koltay András a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) médiatanácsának tagja elmondta, hogy "blogok többsége csak az első két pontnak felel meg. Mint mondta: meg kell határozni, hogy pontosan milyen gazdasági célok esetében kell regisztrálni tartalmakat. Koltay magánvéleménye szerint pár banner még nem jelent gazdasági célt, ilyenről akkor beszélhetünk, ha a blog vagy egyéb internetes tartalom működtetői valóban üzleti célból működtetik a blogot."

Mandiner blog a Mandiner.hu mellékága, melyet a Mandiner kft. üzemeltet, és vagy 40 szerzője van.
De Véleményvezérnek nincs semmilyen kft-je, ahogy nekünk sincs, és nincs is 40 Véleményvezér, csak az az egy … és egyik blogon sincs reklám. De valószínűleg nem Filmdroid vagy a Malackaraj regisztráltatása lenne a Fidesz célja, hanem a poltikai-közéleti temetaikájú blogoké.

Nagyon képlékeny az egész ügy, láthatóan fogalmuk sincs, hogy kellene megfogni a blogokat. Valamit szeretnének kezdeni velünk, az látható, de egyelőre az EU-s elnökség, meg a rossz nemzetközi helyzet miatt egyelőre nem mernek lépni. Szerintem.

Júliusban úgyis többet fogunk tudni…

Ha regisztrálni kell, akkor regisztrálni kell, a törvény az törvény … legfeljebb összehozzuk az Ország Legnagyobb Regisztrációs Blogtalálkozóját: sör, bor, bloggerek, ördögbot és Szalai Annamari … kell ennél több egy meleg nyári estéhez?

A gonosz énem azonban csak megkérdezni:
Hogyan fogják a noname bloggereket értesíteni?
Aki nem regisztrálja a blogját, azzal mit csinálnak? Nyilvános IP blokkolás? Feketelista? Bevetik a karhatalmat is? 🙂

Ezeken az idiótákon csak nevetni lehet, csodálatos hely ez a kis ország 🙂

Megosztás