Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Korlátozzák vagy javítják a sztrájktörvényt?

Aláírás nélkül került fel az országgyűlés honlapjára egy törvénymódosítás, amitől a szakszervezetek Gaskótól Borsikig összefosták magukat.

A kormányszóvivő akkor cáfolta, hogy a kormány készülne a sztrájktörvény módosítására, de a múlt héten két fideszes képviselő a nevükkel vállalva módosításokkal újra benyújtotta a javaslatot.

A javaslat szerintem jól tükrözi a kormány fél éves tevékenységét: olyan mint egy szabásminta a Burda magazinból, egy sima, egy fordított, egy sima, egy … A sok elbaszott törvénymódosításra jut ugyanannyi remek törvénymódosítás is, így nagyon "vegyes" a kép.

Kaphatunk ennél szebb karácsonyi ajándékot, hogy a "2008-as év Vastagbőr díjas" Gaskó "gördülősztrájk" Istvánnak belenyomják a busa fejét a latrinába?

"Annál a munkáltatónál, amely a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez – így különösen a közforgalmú tömegközlekedés és a távközlés terén, továbbá az áram, a víz, a gáz és egyéb energia szolgáltatását ellátó szerveknél –, csak úgy gyakorolható a sztrájk, hogy az a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja."

Mindenki emlékszik a BKV és a MÁV sztrájkokra, melyek megbénították Budapest és az ország közlekedését. Emlékszünk Gaskó gördülő sztrájkjaira, amikor direkt tájékoztatás nélkül igyekeztek a lehető legnagyobb károkat okozni a saját munkahelyüknek és az utasoknak.
Nem véletlen, hogy a MÁV-nál 6 szakszervezet igyekszik "képviselni" a dolgozókat, a BKV-nál pedig 24 …

Már akkor jelezte mindenki, hogy hiányos a sztrájktörvény, mert nem tartalmazza, hogy kell-e elégséges szolgáltatást biztosítani a sztrájk ideje alatt.

A Népszabadság újságos verziója például ma már a címlapon retteg a "sztrájkjog korlátozása" miatt, az online verzióban pedig már olyan mondatokat ínak, miszerint a "a Fidesz azonban ellenzékben nem tartotta szükségesnek, hogy ezt a kérdést szabályozzák." Mintha az ellenzéki Fideszen múlt volna…

Persze a Gaskó-féle vasutas sztrájkot fel lehetett használni a Gyurcsány elleni offenzívában, a BKV-sztrájk kapcsán is bele lehetett rúgni Demszkybe párat, de már nagyon itt az ideje, hogy pár, milliókat kereső szakszervezetis ne szopasson milliókat.

"A még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit törvény megállapíthatja. Törvényi szabályozás hiányában a sztrájkot megelőző egyeztetés során kell a még elégséges szolgáltatás mértékéről és feltételeiről megállapodni; ebben az esetben a sztrájk akkor tartható meg, ha a felek a megállapodást megkötötték, vagy ennek meghiúsulása esetén bármelyikük kérelmére a munkaügyi bíróság jogerős határozata megállapította a még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit."

Vagyis törvénybe rögzíthetik, hogy mi számít az elégséges szolgáltatásnak (hány villamos, hány metró, hány busz, hány vonat közlekedjen), ennek hiányában a szakszervezetnek és a munkáltatónak kell megállapodnia erről. Ha nem sikerül, akkor majd dönt a bíróság:

"A munkaügyi bíróság öt napon belül, nemperes eljárásban, szükség esetén a felek meghallgatása után határoz. A munkaügyi bíróság határozata ellen a közléstől számított öt napon belül fellebbezésnek van helye. A fellebbezést az ügy összes iratával együtt a beérkezése napján fel kell terjeszteni a másodfokú bírósághoz. A másodfokú bíróság öt napon belül határoz."

Tiszta sor: 5 nap az elsőfokú döntés, 5 nap a másodfokú döntés, 10 nap alatt megvan a döntés.

Kara Ákos és Kontur Pár indoklása szerint "a sztrájkjog gyakorlása a közszolgáltatásokat nyújtó munkáltatóknál a még elégséges szolgáltatás biztosításához kötött, amelynek mértékét és feltételeit a sztrájkról szóló törvény a felek megállapodására bízza. A megállapodás elmaradása jogbizonytalansághoz vezet a sztrájk jogszerűsége tekintetében, ezért a Javaslat a még elégséges szolgáltatás mértékének és feltételeinek meghatározását törvényben is lehetővé teszi."

Gaskó szerint "ha a két fél nem tud megegyezni és a bíróság sem tudja megállapítani ennek mértékét, akkor jogszerűtlennek minősül a munkabeszüntetés. Ez a legsúlyosabb pontja a módosítónak, mert ez alkotmányos jogokat sért."

Persze nem közlekedni a gördülő sztrájk miatt nulla információval rendelkezve, az teljesen alkotmányos…

A véleményem szerint a nagy zsaroló potenciállal rendelkező nagy és veszteséges állami vagy önkormányzati vállalatok szakszervezeteit egy kicsit helyre kell tenni, így ez egy korrekt törvényjavaslat.
Nem véletlen, hogy pont Gaskó (MÁV) és Nemes Gábor (BKV) tiltakozik a leghangosabban. Pedig semmi új sincs abban, hogy elégséges szolgáltatást kell nyújtani a sztrájk alatt, ugyanis ez már most is vonatkozik például az egészségügyben dolgozókra vagy a tanárokra, hiszen sztrájk alatt nem zárják be a kórházat meg az iskolákat.

Nézzünk meg egy példát, legyen mondjuk Imre a tűzoltó, Katalin a nővér, Sanyi a váltókezelő, Böbe az Auchan pénztárosa.

Mind a négyen szakszervezeti tagok, mind a négyen fizetik a szakszervezeti díjat, de Imre, a tűzoltó nem sztrájkolhat, mivel a törvények szerint a fegyveres és rendvédelmi dolgozóknak nincs sztrájkjoguk. Ők csak demonstrálhatnak.

Katalin, a nővér sztrájkolhat, de az elégséges szolgáltatást biztosítani kell a betegeknek, így Katalin a sztrájk alatt dolgozna.

Sanyi, a MÁV váltókezelője ha megkapja az SMS-t a gördülő sztrájkról, azon nyomban sztrájkhelyzetbe helyezi magát, megbénítva ezzel egy egész állomást, és egy így egész országrészt. Sanyi leszarja, hogy az utasokból és az adófizetőkből élnek, hogy évente 170 milliárd forintba kerül az adófizetőknek a MÁV, hogyha nem lesz annyi utas, akkor lehet nem kell annyi váltókezelő sem. Sanyi mindezt leszarja, és sztrájkol, emiatt retorzió nem érheti, sőt, lehet még meg is dicsérik odafentről, a szakszervezeti fejesek, hogy milyen ügyesen sikerült egyedül megbénítania egy állomást.

Böbe, az Auchan pénztárosa minimálbérért dolgozik 3 műszakban, hétvégén is, túlóráit nem fizeti ki a cég, sőt, a papírok szerint nincs is semmilyen túlórája, könyörögnie kell, hogy engedjék ki a kasszájából pisilni, vagy a 20 perces ebédszünetére. Bár szakszervezeti tag, eszébe sem jut sztrájkolni, mert tudja, a sztrájk után simán kirúgnák. És talán az is az eszébe jut, ha nincs vásárló, akkor nincs bevétel és akkor nem kell annyi pénztáros sem … 

 

Megosztás