Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

280 ezres nyugdíjat kap a 38 éves szemkilövető ex-rendőr

2006. október 23-án a legdurvább rendőri osztagot Vágó László őrnagy vezette, a csapatban három mesterlövész is volt. Ez egyetlen parancsnok, akire rendőr terhelő vallomást tett …

-Zajác Lászlót 2006. szeptember 20-án este, a Kossuth térről távozóban fogott el Vágó László őrnagy rebiszes rohamosztaga. Zajácz csuklója szilánkosra tört, könyöke kificamodott az őrizetbevétel közben, vallomása szerint Vágó László arcon is ütötte, beosztottai pedig a földön vonszolták, és azzal fenyegették, hogy meg fog dögleni. A tanárt még szabálysértéssel sem vádolták, mégis negyven órán keresztül tartották jogtalanul őrizetben, majd seblázas állapotban kitették az utcára. Vágó László őrnagyot és embereit ebben az ügyben sem vonták felelősségre. A Fővárosi Bíróság 1,6 millió forint kártérítést ítélt meg neki.

– Fábián Gábort 2006. október 23-án este a Dob utcánál kapták el, a hátát, a veséjét és a fejét ütötték, arcára, vállára, derekára és mindkét lábára ráálltak, gumibottal ütötték, és bakanccsal rugdosták, eközben a lába is eltört. Miután megbilincselték és a földre fektették, egy magas, parancsnokként viselkedő rendőr a férfi már bilincsben lévő bal kezének középső ujját eltörte. A megvádolt rendőr, G. Csaba Vágó Lászlóra vallot: "Te voltál az, aki odajöttél és hátrafeszítéssel eltörted az ujját, te is tudod, én is tudom."

– Síp utca Rákóczi út sarkán verték meg Révész Márius képviselőt. Az ügyészség csak a képviselőverést tétlenül szemlélő rendőröket azonosított, akik sem az ügyészségi nyomozás során, sem a bíróságon nem tudták felidézni az incidenst. Tanúként hallgatták meg a helyszínen szintén jelen volt Vágó Lászlót is, aki szintén nem emlékezett az esetre.

– Csorba Attilát 15 méterről lőtték fejbe a Rákóczi út Nyár utca sarkán. Kómába esett, egy napig lélegeztető gépen tartották. A bal szemére teljesen megvakult, az arccsontja is összetört, az agya is megsérült. A későbbiekben a sérült szemgolyót ki kellett operálni, és koponyaműtéteket is végrehajtottak rajta. Vágó László vezette osztag lőtt, de az ügyben lefolytatott nyomozás szerint itt sem lehetett megállapítani, hogy melyik lövész intézte el Csorbát, több puskás rendőr dolgozott a helyszínen.

– A Blaha sörözőbe menekült kb. 40 embert egyesével terelték ki az utcára. Az embereket egy magas, parancsnokként viselkedő rendőr (Vágó László 190 centi) lökte ki az ajtón az utcán felállt kettős rendőrsorfal közé. A szűk folyosón végigfuttatott sértetteket tonfával ütötték és bakanccsal rúgták a közhatalmat gyakorló símaszkosok, eközben Cs. Andrást közvetlen közelről, legfeljebb két méterről hátba lőtték gumilövedékkel, a 12 gumisörétet később három műtéttel távolították el a testéből. Cs. Andrásnál fehér bot volt, mivel látássérült. Nem számított. A bíróság bizonyítottság hiányában felmentette mesterlövész V. Csabát, a felettesét pedig meg sem vádolták.


View V. őrnagy rebiszes alegységének útja 2006. október 23-án este in a larger map

Vágó László őrnagy 38 évesen "csendben leszerelt" és nyugállományba vonult, de a Készenléti Rendőrség szerint "szolgálati viszonyuk megszűnése nem áll összefüggésben a 2006. október 23-i eseményekkel."

Nem kirúgták, nyugdíjba vonult.

Sőt, Vágó Lászlót a leszerelés előtt elő is léptették, és alezredesként ment nyugdíjba.

Így most, Vágó László 241 ezer forint nyugdíjat kap, amihez 37,5 ezer forint szolgálati kiegészítés is jár. Vágó László havonta 278 500 forint nyugdíjat kap (ha ez munkabér lenne, akkor ez most bruttó 510 ezer forint),  emellette egy biztonsági cégnél dolgozott.

Vágó László is megkapta Orbán Viktor nyugdíjasoknak szóló levelét, biztos ő is nagyon aggódik a nyugdíjhelyzet miatt.

Végül 3,5 évvel az események után idén áprilisban sikerült meggyanúsítani és kihallgatni Vágó Lászlót, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás és védekezésre képtelen személlyel szemben elkövetett súlyos testi sértés gyanújával.

Az eljárás még zajlik, a nyugdíjat persze minden hónapban megkapja.

Megosztás