Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Nézőpont kérdése

A kormány a Simor MNB elnök elleni offenzíva keretében 2 millió forintban maximalizálta a MNB elnöki fizetést, viszont a felügyelőbizottság elnökének a fizetése (?) a mindenkori elnöki bér 15%-a, így a felügyelőbizottság elnökének be kellett volna érnie havi rongyos 300 ezerrel.

November közepén azonban új fb tagokat választott meg a Parlament, így lett a felügyelőbizottság tagja és elnöke Járai Zsigmond, volt fideszes pénzügyminiszter és volt MNB elnök, jelenleg a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. egyik tulajdonosa és a MOL igazgatósági tagja.

"Járainak csak nem szúrhatjuk ki a szemét havi 300-al, most mit csináljunk, most mit csináljunk???"


Egy hét alatt meg is született a megoldás, november 24-én benyújtották a törvénymódosítást ("Lex Járai"?), tegnap meg is szavazták: a MNB fb-elnök fizetését havi 1,2 millió forintra, a tagok fizetését havi 800 ezer forintra emelték.

Azok után, hogy tegnap szemforgató módon eltörölték az 5 legfőbb közjogi méltóság 13. havi fizetését (hűha, micsoda fasza gyerekek vagyunk), nagyon vicces olvasni, hogyan indokolták ezt a csekély, 400%-os emelést.

„Az alkotmány lefekteti, hogy mindenkinek joga van olyan jövedelemhez, amely megfelel a végzett munkájának mennyiségének és minőségének. Ez szükségessé teszi a felügyelő bizottság elnöke és tagjai tiszteletdíjának módosítását. A fix összegű szabályozás átláthatóvá teszi a jelenlegi százalékos előírást."

Érted? A naponta 2x lehugyozott Alkotmányra hivatkoznak, és hogy fix jobb, mint a százalékos …

Az Alkotmányra hivatkozva akkor mi is kérhetünk legalább egy inflációkövető béremelést? Fixet, természetesen …

Kedvencünk, Szijjártó Péter is csak ennyit tudott mondani:
"Jelentős különbség a nemzeti bank elnöke és felügyelőbizottsági elnöke között, miközben a felelősség ügyében koránt sincs ekkora különbség, ezeket egymáshoz kellett igazítani."

Valójában a felügyelőbizottság a jelenleg  hatályos jegybanki törvény szerint a Magyar Nemzeti Bank belső gazdálkodását, tényleges működését ellenőrizheti. A testület nem szólhat bele abba, hogy az MNB hogyan alakítja a monetáris politikát.

Nincs különbség a felelősség ügyében, ugye Peti?

A parlamentben megkérdezték erről Cséfalvay Zoltán államtitkárt, hogy ezt mégis akkor hogy gondolták? 

A rövid és tömör válasz:
"Minden nézőpont kérdése, mert az igaz ugyan, hogy négyszeresére emelték Járai fizetését, de a jegybank elnökének azonban így is csak a 60 százaléka."

Én kérek elnézést …

Megosztás