Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Az Ember, Akit A Felesége Léptetett Be

Reméltem, hogy legalább a hétvégét megússzuk nyugdíjügyben, de nem, sajnos nem jött össze. Egyrészt péntek este feltették az törvénytervezet pontos szövegét, melyet tágra nyitott szemmel olvashattunk szombaton.
Vasárnap pedig jött egy igazán szórakoztató Matolcsy-interjú a Népszabadságnál, egy olyan igazi "wtf?!, ezt most komolyan gondolja?" típusú …

Mikor azt hittük, már mindent tudunk, amit tudnunk kell, pár bombát bele robbantottak az arcunkba a hétvégén:
1. Adózniuk kell az állami nyugdíjrendszerbe visszalépőknek a magán-nyugdíjpénztári reálhozam után, mivel "a jogászok felhívták a figyelmet", hogy nem lehet megúszni az adózást. A jogászok, baszki, a jogászok …csak úgy szóltak, és ha szólnak, akkor az úgy van. A kétharmad úgy ugrál, ahogy a jogászok "szólnak".

2. Csak személyesen (!) lehet közölni, hogy maradni szeretnénk a magánnyugdíjpénztárban. És ezt csak a területileg illetékes nyugdíjbiztosító irodájában lehet megtenni. Ez a Közép-magyarországi régióban (Budapest és Pest megye): Fiumei út, Cegléd és Vác. Mivel ismerjük az überfasza magyar bürokráciát, ha csak a 3 millió tag 10%-a maradna, akkor az is 300 ezer ember, akinek munkaidőben kellene utazni, sorban állni. És örülhetünk, hogy nem szabtak egyéb feltételek, mondjuk vizsga a NENYI szövegéből, 50 fekvőtámasz, vagy mondjuk 50 ezer forint extra illeték a maradáshoz. Van gecibb dolog, ha a kormány szopat? Nem hinném …

3. Azt mondták, hogy akinek a magánnyugdíjhozam nem érte az infláció mértékét, annak az állami rendszerbe való visszalépéskor ezt kipótolja az állam. Nos, kipótolja, "virtuálisan". A költségvetésnek ez nem fog egy forintjába sem kerülni, egyszerűen az állami számlán egy nagyobb összeget írnak a nevek mellé. Miért nem kerekítik fel egyből 2 millióra? Vagy 5-re?

4. Azt mondták, hogy örökölhető lesz az számlán lévő összeg az állami rendszerben. Aztán kiderült, hogy csak a házastárs örökölheti. Most meg az is kiderült, hogy az öröklés egy ún. özvegyi járadékot jelent, és majd lehet választani az özvegyi nyugdíj és az özvegyi járadék között. Az öröklés tehát nem lesz más, mint az özvegyi nyugdíj kiterjesztése, amit özvegyi járadéknak hívnak majd.

És ezek után jött a szenzációs Matolcsy-interjú:


– Döntött már az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépésről?

– Igen, hogyne, meghoztam a döntést. Engem meggyőzött a kormány nyugdíjmentő csomagja. Mindig is azon a véleményen voltam, hogy 1998-ban nem kellett volna bevezetni a kötelező magánnyugdíjrendszert. Olyan lyukat üt az állami nyugdíjkasszán, amit nem lehet pótolni.
– Akkor minek lépett be?
Az ilyen ügyeket a feleségem intézi. A visszalépésre vonatkozó álláspontom egyébként megalapozottnak tűnik: a hozamom nem érte el az 1 százalékot. Semmilyen előnyét nem tapasztaltam a magán-nyugdíjpénztári rendszernek.

Ennél cinikusabb mondat miniszter szájából rég hallottam. Ezzel Matolcsy úr azt állítja, hogy ő kb. leszarta a magánnyugdíjpénztárakat, csak egyik este, mikor hazament, az asszonyka a krumplis tészta után odatette az asztalra az aláírt és kitöltött belépési nyilatkozatot … micsoda merénylet ez, Matolcsy úr! Jól csőbe húzta az asszonyka, remélem megkapta a magáét, persze csak olyan polgárias módon. Gondolom a miniszter úr aláírását is odahamisította a kedves felesége ugye? 

A hozamról szólva csak a PSZÁF-et tudom idézni, akik 2009-ről azt írják: "A 63 hazai önkéntes nyugdíjpénztár átlagosan 16,76 százalékos hozamot ért el tavaly. Ennek köszönhetően az elmúlt egy évtizedre számított reálhozam itt is pozitívvá vált, éves szinten 1 százalék lett. Nemzetközi összehasonlításban mindkét pénztártípus hozamteljesítménye jónak számít."  


– Mindketten tudjuk, hogy valójában szó sincs döntési szabadságról. Miért nem húztak egy vonalat január elsejével: akkortól mindenki visszakerül a tb-be, oszt jónapot.

– Mert az államosítás lenne, az pedig ellentétes egy konzervatív polgári kormány közgazdasági gondolkozásával. Mi biztosítjuk a szabad választás lehetőségét, aminek viszont vannak következményei.
– Súlyos következményei!
– Így van, s mivel súlyosabb kockázatok fűződnek a maradáshoz, mint a visszatéréshez, a túlnyomó többség vissza fog jönni. Az állam senkit nem kötelez, a választás szabad. 

"Választás szabadsága"? Egy pénzügyi ismeretekből analfabéta országnak? Egy olyan országban, ahol évente fel lehet rúgni az előző évben kidolgozott, megszavazott, törvénybe öntött rövid, közép vagy hosszú távú stratégiát? Hogyan, mi alapján döntsön az ember? Egyetértek a Véleményvezérrel bloggal, nem lehet eldönteni, hogy menjen vagy maradjon az ember. 

Döntsenek az emberek? Mi alapján? Milyen ismeretek birtokában? Döntsenek az emberek 20-30 évvel előre gondolkozva? Mikor sikerült kifosztani Svájcot a 150 forintos frankból, mert nem tudtunk előre gondolkozni, hogy az a frank lehet 217 forint is? Mikor a Barátok közt fő támogatója a Provident, a maga kitudjahányszázalékos THM-ével? Mert a magyar ember nem tud egy évig sem gyűjteni a plazmatévéjére, neki azonnal kell, uzsorahitelre? Mikor 10 emberből legalább 7 még most sem tudja mi az a THM és miből van kiszámolva?

Döntsenek az emberek? Mi alapján? A kereskedelmi tévék híradóiban a téma alig van érintve, napilapokat csak pár százezren olvasnak, vajon hány pénztártag nem is hallott az egész ügyről? Mikor tavasszal több százaléknyi ember azért szavazott az MSZP-re, hogy végre kormányra kerüljenek? Na, hát ennyire tájékozott egy "átlagmagyar"

Ki van meg szívatva ezzel a "választás szabadságával"? Nem a nyugdíjas, nem a rokik, nem a minimálbéres vállalkozó, nem a feketemunkás. Nem, hanem az a rendesen, tisztességesen, fehéren dolgozó, adózó 3 millió állampolgár, akik évek óta erőn felül cipelik a hátukon ezt az országot. A pénztárak ezerszámra kapják a leveleket, ugyanez olvasható ki belőle.
 
Prágában éppen ellenkező szelek fújnak, de semmi gond, januártól mi vezetjük az EU-t, a MatolcsySelmeczi duó biztos segít a cseh barátainknak helyesen dönteni. Hiszen a választás szabadsága minden uniós állampolgárnak jár …

 

De előbb talán vissza kellene növeszteni a golyókat a fideszes képviselőknek, hát hogy készítették fel őket?! Elfutunk, nem válaszolunk, nem áruljuk el a nevünket??? Beszari bagázs… (Most látom, Török Gábor is a kommunikációról írt.)

 
Már meg is van a Fidesz terve, hogyan jöjjenek ki ebből: Orbán ír egy levelet mind a 3 millió pénztártagnak, Selmeczi Gabi meg a 3 millió nyugdíjasnak.

Szuper lesz, alig várom, hogy megkapjam, valószínűleg többen is hasonló célra fogják felhasználni a papírost, mint ahogy ebben a videóban látható.

Megosztás