Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Újra kinyitott az OPNI

2010. május 7.
"Az OPNI 40 hektáros ősparkjának és épületének hasznosítását most készíti elő az MNV Zrt. A területen az intézmény központi épülete mellett két lakóház is van, 33 lakásbérlettel, s itt működik a Vadaskert Alapítvány is. A vagyonkezelő szerint azonban az alapítvány és a lakóépületek jól leválaszthatók, így az eladásra szánt terület és a központi épület értékesítése ez év második felében megtörténhet. Az OPNI már korábban sem használt Völgy utcai ingatlanát 2008-ban eladták, a befolyt 500 millió forint a központi költségvetésbe került. A hatályos jogszabályok szerint a többi kórházi ingatlan értékesítéséből befolyó pénz is a költségvetést illetné."

Az OPNI-t 2007. decemberében zárták be, hogy miért, nem tudjuk. Az ország második legnagyobb épületéről van szó, Budapest egyik legszebb helyén. Azóta ott áll üresen, a betegeket meg szétszórták a kórházak között. Többen az utcán végezték, többen meghaltak …

2010.09.21.
Tarlós István: "Vissza kell állítani a bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet. Budapest az egyetlen főváros Európában, ahol az ilyen súlyos és speciális ellátásra szoruló betegeket nem tudják központilag kezelni."

2010.11.27
Bolondok Haza!
"Ki a bolond? Aki alkot, játszik, kreatív, gátlások nélkül önkifejez? És mi a bolondság? A zene, a film, a színek, a hangok, a barátság, az interaktivitás, a fényjáték vagy a performansz-kocsma? Vagy ezek mind – itt és most, együtt veled!
Mióta világ a világ, az igazán nagy művészeket saját koruk nem értette meg, s az igazi elismerést csak az évek múlása hozta el számukra. Sok esetben egyszerűen bolondnak titulálták őket.
 
Az esemény célja, hogy most adjon szabad teret a kortárs művészeknek, a "bolondságnak" úgy, hogy a művészetükön keresztül bemutatott alkotás ne csak egy távoli színpadi kép legyen, hanem egy interaktív közeg, ahol minden résztvevő megtalálja az önmagában lakozó művészt és/vagy bolondot – külön és együtt, egymást inspirálva, a kórtermekben vagy az aulákban.  
 
A kétnapos fesztiválnak maga a Bolondok Háza – a megboldogult Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet lelakott épülete – szolgáltat passzentos helyszínt és hangulatos miliőt. Terítéken az Artus Kortárs Művészeti Stúdió performansz-estje, kiállítások és filmvetítések, színházi hacacáré és rengeteg zene, műhelyfoglalkozások, installációk, rajzterápia, Lipót-látogatás, forralt bor, easy listening és mélymosoly… Gyere haza Te is!"

Magyarul: Kinyitották az OPNI Nyéki utcai épületét egy fergeteges goa-partyra. (Én itt forgatnám a Bioshock filmet…)

(Fotók: Facebook)

Megosztás