Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Oroszország kap a nyugdíjpénzünkből?

Annyi ugyan már frissiben kiderült, hogy a közszféra bérmelésére és nyugdíjemelésére megy el nagyjából 180 milliárd forint az "Önkéntes Visszalépők" magánnyugdíjából, az adócsökkentésre is kell fedezet, de mire költik vajon a 2700 milliárd fennmaradó részét Orbánék?

Egyáltalán mi az oka az ügyben tapasztalható sietségnek, hirtelen irányváltásoknak?

Október 13-án jelentette be Viktor, hogy 14 hónapig kölcsönveszik a Zemberek befizetéseit, azaz 2010. novembertől 2011. december 31-ig felfüggesztik a magánnyugdíjpénztári átutalásokat. Matolcsy: "Ma vagy megszorítás van, vagy beállítjuk a 3,8 százalékos hiánycélt" – fogalmazott. Hozzátette: a három pótadó mellett még hiányzik 60 milliárd forint, az pedig pontosan 2 hónapnyi, november-decemberi kötelező magán-nyugdíjpénztári befizetés." 

Október 16-án benyújtották, 25-én megszavazták az erről szóló törvényjavaslatot egy másikkal együtt, ami megszünteti a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagságot, és lehetőséget teremt az állami rendszerbe való visszalépésre. Szereztek 420 milliárdot és vártak a tömeges visszatérőkre, akiknek a törvény 2011. december 31-ig adott időt dönteni. 1 év türelmi idő.

Majd Orbán 29-én Brüsszelben elkotyogta, hogy szerinte 2-3 hónapon múlva már csak állami és önkéntes nyugdíjrendszer lesz….

Matolcsy október 30-án a költségvetés bejelentésekor szintén hasonlóról, és a nyugdíjkassza 900 milliárdos hiányáról beszélt (januárban még csak 600 milliárdról volt szó, hogy lett ennek másfélszerese pár hónap alatt?!).

"Az évente 3000 milliárd forintot kifizető nyugdíjkasszából 2011-ben közel 900 milliárd forint hiányzik. "A törvény, az erkölcs és a jó ízlés arra kényszerít minket, hogy ne lehessen hiány. A költségvetés azzal számol, hogy 900 milliárd forint hiányt kell oda betenni"mondta a miniszter.

A kormány terve létrehoz egy új alapot: az államháztartás egyensúlyát javító alapot. Ebbe érkeznek majd a magánnyugdíj-pénztári rendszerből visszaáramló jövedelmek. Matolcsy szerint a 30 milliárd forintos átirányítások jövőre 360 milliárd forinttal csökkentik az állami kassza hiányát. Ezen kívül a kormány azzal számol, hogy 2011 végéig a magánnyugdíjpénztári tagok 90 százaléka visszalép az állami rendszerbe, ebből 540 milliárd forint visszaáramló vagyonra számít a kormány."

 

Hatvanból kilencszáz, mindenki figyelt, ugye?

Ezután következett 3 hét a "nyugdíjtőzsde – népszavazást" jegyében, majd november 23-án Matolcsy bejelentette, hogy a magánnyugdíjpénztári rendszer megszűnik.

"A felhalmozott magánnyugdíjpénztári vagyon kisebbik részét, a nyugdíjbiztosítási alap hiányának kiegyenlítésére fordítja a kormány, jövőre 530 milliárd forintot, 2012-ben 250 milliárd forintot, a többit az államadósság csökkentésére, ami középtávon évi 300-400 milliárddal csökkenti a költségvetés kamatterheit – magyarázta a miniszter."

Másnap megtudtuk az állami rendszerber csábító visszautasíthatatlan ajánlatot, és az infót, hogy december 15-e és 2011. január 31. között kell dönteni. 1,5 hónap türelmi idő.

Már 2700 milliárd forintról, a magánpénztárak teljes vagyonáról van szó. Kell mind, és minél hamarabb. Miért?

Orbán Viktornak sok hibája van, az egyik legnagyobb az, hogy borzalmasan populista. Imádja a nemzetiszínűséget, a kokárdát, a sok magyar zászlót, minden elképzelhető és képtelen módon szeretné hangsúlyozni, hogy ő nem "az idegen tőkések", hanem Magyarország érdekeit tartja szem előtt minden körülmények között. Szívesen mondja azt, amit a Zemberek hallani szeretnének, afféle modern, jóságos király szerepében tetszeleg hosszú évek óta. Viszont épp emiatt a populizmus miatt elképzelhetetlen, hogy csak úgy, a nyugdíjbrókerek megszivatása vagy bármely más pillanatnyi hecc kedvéért váltott ekkora irányt ilyen gyorsan. Tudja nagyon jól, hogy ezzel a zsarolós módszerrel mennyi szavazót ábrándít ki magából, és ezt nem tenné komoly ok nélkül. Ha ez a bizonyos ok egy eddig ismeretlen rejtett gazdasági akna lenne, akkor kiállna megmagyarázni, esetleg kiküldené Varga Misit csontvázazni, de semmi ilyesmi nem történt, tehát másról lehet szó.

Ahogy a VV is írja: "A miniszterelnök feltétlenül valami nagyot akar tenni, ehhez pedig mozgástér kell."

Igen, Orbán nem azért várt 8 évet a kormányzásra, hogy most szüttyögjön, elindítsa az országot egy úton, amivel 4 múlva még nem érjük el a Kánaánt, ezért ő mehet megint parkolópályára, és jönnek vissza a szocik. Nem. Ő valami nagyot és maradandót akar alkotni, minél gyorsabban. Megmutatni most azonnal, hogy ő a Megfelelő Ember.

A mi 2700 milliárdunk segít neki ebben.

A magánnyugdíjpénztárakban felhalmozott vagyon nagyjából fele, mintegy 1.300 milliárd forintnyi van állampapírban. Ezeket átvétel után azonnal megsemmisíti az állam, ezzel azonnal csökken az államadósság. Suppan Gergely elemző szerint az 1.300 milliárdnyi államkötvény bevonása "5 százalékponttal csökkentheti az államadósságot. A teljes, 2.800 milliárdos vagyon bevonásával pedig akár 10 százalékponttal is csökkenhetne az államadósság, így Suppan Gergely szerint 2015-re 60 százalék alá is mérséklődhet a GDP arányos ráta. Ezzel pedig az állam 100 milliárdokat spórolhat a kamatkiadásokon." Nem hangzik rosszul, sőt.


(forrás: ÁKK)
 

Ez lehet tehát az egyik cél. De mi a másik, ami megszülte a rapid einstand ötletét?

Egyik olvasónk szerint furcsa, hogy egyetlen gazdasági újságíró sem kapcsolta össze a magánnyugdíj-témát azzal a komédiával, ami már október 21-én elkezdődött.

"A szerdai záróárfolyam alapján jelenleg 460 milliárd forintot ér a Mol 21,2 százaléka, melyet az állam szeretne megvenni a Surgutneftegaztól. Korábban az orosz cég sem zárkózott el a pakett eladásától, azonban hivatalosan még nem közölték, hogy eladók lennének a papírok. Fellegi szerint a vásárlásra azért van szükség, mert nem szeretnének külföldi tulajdonost egy stratégiai fontosságú vállalatban – írja a Bloomberg.

"Azt gondoljuk, hogy hasznos lenne az állam számára, ha részvényes lenne a Molban. Az ügyletet a nemzetközi piacról finanszírozzuk" – jelentette ki Fellegi. A miniszter hozzátette: korábban már felmérték a piacot ebből a szempontból, és kedvező visszajelzéseket kaptak. Éppen ezért szerinte nem fog problémát okozni a forrásbevonás.

Fellegi hozzátette: a Surgut Mol-részesedése a magyar és az orosz kormány közt folyó energetikai tárgyalások egyik fontos témája, a kabinet szeretne még az idén megállapodásra jutni ezügyben. A miniszter szerint az orosz félnek is az az érdeke, hogy az energetikai csomagról még az idén megállapodjanak. A tárgyalásokon beszélnek még például a hosszútávú földgázszállítás megújításáról, illetve a Déli Áramlat gázvezetékről. 

A minisztérium cáfolta, hogy Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerdán egy interjúban azt mondta a Boomberg hírügynökségnek, Magyarország az év végégig meg akarja vásárolni az orosz Surgutneftegasnak (Szurgutnyeftyegaz) a Molban lévő 21,1 százalékos részesedését. A Bloomberg csütörtöki hírében idézte a minisztert. A minisztérium sajtóosztályán az MTI-nek elmondták: helyreigazítást kértek a Bloombergtől.

A minisztérium késő délután az alábbi helyesbítést tette közzé a miniszter által elmondottakról: "Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kifejtette, hogy az Orosz Föderáció és a Magyar Köztársaság képviselőinek tárgyalásán a felek komplexen, egy egészként kívánják kezelni az energetikai szektor kérdéseit, ennek kereteit lehetőség szerint – a miniszterelnöki csúcstalálkozó függvényében – az év végéig kívánják rögzíteni.

Az energetikai csomag egyik eleme Surgutneftegas Mol Nyrt.-ben lévő részvénypakettje, amellyel kapcsolatban a miniszter kifejtette: a kormány a jelenlegi bizonytalan helyzet egyik lehetséges megoldásának tartaná azt, ha az állam tulajdonosként a Surgutneftegas jelenleg birtokolt pakettjét megvenné. A magyar állam továbbra sem tárgyal az orosz vállalattal annak Mol részvényeinek megvásárlásáról."

 

Tehát Fellegi elkotyogta magát októberben, aztán szóltak neki, hogy még ne….még kussolunk. Pedig a MOL-pakett visszavásárlásáról szóló pletykák már nyáron terjedni kezdtek a piacon. Annyi változott csak, hogy most már nem kell az ügyletet a piacról finanszírozni, van/lesz rá pénz.

A teljes történethez hozzátartozik, hogy a Gazprom 3,5 százaléka pedig a német E.ON kezében van, és az oroszok szeretnék visszavásárolni. Putyin múlt héten volt Berlinben Angela Merkelnél. Már ez önmagában nagy szó, hisz eddig ő, a nagy orosz államférfi mindig mindenkit magához rendelt….Most ő ment, tehát nagyon fontos neki az ügy. És felajánlotta, legyen egy szabadpiaci együttműködés, egy szabadkereskedelmi övezet "Lisszabontól Vlagyivosztokig". Merkel csak pislogott és azt mondta szó szerint,hogy meg van lepődve mert eddig az oroszok nem ebbe az irányba mentek, nem voltak hajlandóak a párbeszédre.
Most igen, mert úgy látszik, mindennél jobban szeretnék a Gazpromot visszakapni. Cserébe meg talán visszaadják nekünk a MOL-t. Mivel Putyin is tudja a nyilvánvalót, hogy Merkel jóban van Viktorral, kihasználta az alkalmat és üzent is a magyar kormányfőnek:

"A legnagyobb kőolajtermelő orosz magánvállalat, a Szurgutnyeftegaz megvette a magyar Mol húsz százalékát, ám mindent elkövetnek, hogy képviselőit kiszorítsák, ne engedjék be őket a társaság vezető testületeibe, és ez megszeg minden törvényt és szabályt"

Vagyis nem lesz könnyű menet Orbán e héten esedékes moszkvai látogatása. De várhatóan minden sínen lesz, mert a kétharmad vezére nem engedheti meg magának, hogy pofonért menjen ki. Fellegi múlt héten már volt kint előkészíteni a terepet:

"A megbeszélésen szóba került a mezőgazdasági és autóbusz-gyártási kooperáció lehetősége, valamint a felek részletesen áttekintették az atomenergiai együttműködés kérdéskörét, a Szurgutnyeftegaznak a MOL Nyrt.-ben meglevő tulajdoni hányadának sorsát, valamint a gáz- és olajipari együttműködés infrastrukturális és kereskedelmi elemeit érintő államközi kooperáció területét is.

A felek megállapodtak abban, hogy lezárják a Malévot érintő eddigi együttműködést, és szakértői tárgyalások során rögzítik a pénzügyi elszámolás módját."

 

Viktor és Putin már csak koccintani fognak a megbeszélés után, a színfalak mögött már valószínűleg lezajlott a műsor lényegesebb része.

Oroszország kap a magánnyugdíjpénzünkből?

A Malévra van már vevő, a MOL plusz 21%-a pedig szép hasznot hozhat az országnak.

Ha jól sikerül az üzlet, Orbán a mennybe megy. Ha bukik, örökre bukik.

Ha egyáltalán tényleg ezen törik a fejüket….bár teljesen reális. Mert véletlenek nincsenek. Főleg nem a nagypolitikában.

 

Megosztás