Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Sokkolás után gyomrozás nyugdíjügyben

A tegnapi Nagy Sokkoló Nyugdíjbejelentés után egy kiss kussolást vártak volna a naivak, esetleg Orbán sírósarcú nyilatkozatát, miszerint "meg kell érteni a Zembereknek, nincs más lehetőség…", de a NER kirobbanó formában van, óriási fordulatszámon pörög tovább.

Szíjjártó Peti nyitotta a reggelt empatikus nyilatkozatával.

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, nem a blogolók véleményével kell számolnia" – jelentette ki Szijjártó a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában.


(Ezt arra mondta, hogy a riporter felolvasta pár tegnap született blogpost címét, és Török Gábortól egy konkrét mondatot is idézett, ami a kétharmad és a realitásérzék kapcsolatát firtatja.)

A nyugdíjmentő törvénycsomag elfogadásával mindenki jól jár – szögezte le Szijjártó. A helyzet szerinte fordított, mint ahogy az ellenzék és a Stabilitás Pénztárszövetség sugallja: eddig volt egy kényszer, miszerint az embereknek a kockázatos nyugdíjtőzsdén spekulánsoknak kellett adniuk a pénzüket, ezzel szemben a kormány visszaadta a választás szabadságát.
A kormány jó gazdaságpolitikája a garancia a munkahelyteremtésre, és a tízéves távlatban ígért egymillió új munkahely pedig biztosítja, hogy legyen elég járulékfizető a magánnyugdíjpénztárakban maradók nyugdíjának a kifizetésére – érvelt Szijjártó."

Ha esetleg véletlenül mégsem jön össze a Zegymilliómunkahely, akkor meg sorry….

Következett Matolcsy György  FigyelőNetnek adott interjúja, amely bár a nagy bejelentés előtt készült, "jókor" jelent meg:


"
Egy olyan növekedéspárti gazdaságpolitikus, mint ön, miért megy bele abba, hogy a gyermektelen alacsony jövedelműeknek jövőre kisebb legyen a nettó bére, mint idén? Az alacsonyabb jövedelműek fogyasztják el a legnagyobb arányban a jövedelmüket, tehát az ő nettó bérnövekedésüknek lehetne igazán gazdaságélénkítő hatása. Ez ellentmondásnak tűnik…

Ellentmondás lenne, ha így lenne, de nem így van. A helyzet az, hogy jövőre senki nem fog több adót fizetni, senki nem jár rosszabbul. A gyermekeseknél nyilvánvaló, hogy emelkedik a nettó bérük. A gyermeket nem nevelőknél valóban van olyan bérsáv, amelynél csökkenne a nettó bér 1-5 ezer forint körül. Ezt a versenyszférában a béremelkedés kiegyenlíti majd.

A közszférában pedig 1 és 5 ezer forint közötti veszteség lenne akkor, ha nem történne nominális béremelés, és az állam nem lépne közbe. De az állam közbelép. Mindenkinek, akinek jövőre csökkenne a nettó bére, az állam annyi pluszösszeget ad, amellyel „nullára”, tehát az idei szintnek megfelelően kipótolja az összeget.

Ez csak a kormánytisztviselőkre vonatkozik majd vagy a teljes közszférára, például a pedagógusokra is?

A teljes közszférára, mind a 690 ezer emberre. Ha ez minden munkavállalóra – arra a nagyjából 3,8 millióra vonatkozna – akkor az mintegy 100 milliárd forintba kerülne az államnak. Mivel csak a közszférára vonatkozik, elegendő 25- 30 milliárd forint.

S mi lesz a versenyszférában dolgozókkal?

A versenyszférában megemeljük 5 százalékkal a minimálbért. Korábban 4,5 százalékot terveztünk, de ma már azt mondjuk, legyen 5 százalék. A minimálbéresnek így magasabb lesz jövőre a nettó bére, mint idén. Statisztikailag bizonyítható tapasztalat, hogy az átlagos béremelés rendre magasabb a minimálbér-emelésnél. Ezért állítom, hogy a versenyszférában sem csökken senkinek a nettó bére jövőre."

 

Kivéve annak, akit kirúgnak, hogy másik kettőnek odaadhassák a kötelező emelést … 

A sort Nagy Anna zárta (egyelőre, hisz még dél sincs):

"Január 1-jétől 3,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak – jelentette be a kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. Nagy Anna közölte: az emelés vonatkozik a normál öregségi nyugdíjakra, az özvegyi nyugdíjakra, az árvaellátásra, valamint a baleseti járadékra. Mindez 2 millió 650 ezer nyugdíjast érint.

A 3,8 százalékon felül azok a nyugdíjasok, akik nem idén mentek nyugdíjba, hanem még előtte, 0,6 százalékos plusz emelésben is részesülnek majd – ismertette a kormányszóvivő."

Tehát kb. plusz 150 milliárdot költünk a mostani nyugdíjasokra…..

Látjátok, az Orbán kormány tényleg más! Matolcsy igazat mondott tegnap, mikor arról beszélt, hogy a jövő miatt veszik el a magánnyugdíj-lóvénkat. Elvégre 2011. január 1. tényleg már jövőre lesz!

Friss:
Az ország nyugdíjvédelmi nagyasszonya, Selmeczi Gabika az imént jelentette be, hogy a munkáltatói járulékot nyugdíjadónak hívják majd, így ehhez kapcsolódóan az állam nem lesz köteles nyugdíjat fizetni.
Vagyis: Az új nyugdíjrendszerben a munkaadói járulék neve nyugdíjadó, így ezen összeg után nem jár automatikusan nyugdíjkifizetés.
Vagyis: A nyugdíjbefizetés arra költhető, amire a kormány szeretné költeni.

Megosztás