Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Tűzforró pite magánnyugdíj ügyben

Breaking news!

Napok óta azon gondolkozom, hogy fog engem (és minket) rávenni a kormány, hogy hagyjam ott a fenébe a magánnyugdíjpénztáramat, és térjek vissza a langyos lábvíz állami rendszerbe.

A megoldás megszületetett, nem kicsit basz oda:

"Elveszíti jogosultságát az állami nyugdíjra az, aki úgy dönt, hogy magánnyugdíjpénztári tag marad. Ezt a kormányülés után mondta a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György hozzátette: ebben az esetben az érintett 2012. január 1-jén visszakapja a 14 hónapnyi, jelenleg visszatartott tagdíjbefizetését, de a magánpénztárban gyűjtött pénzét az állam a továbbiakban nem garantálja. Emellett szabadon rendelkezhet munkavállalói nyugdíjjárulékáról, az a 24 százalék viszont, amit a munkaadója fizet utána, nem kerül a számlájára.

A miniszter közölte: a nyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük az ügyben; aki a visszalépés mellett határoz, annak nincs tennivalója, átkerül az állami nyugdíjrendszerbe, az összes eddigi magánnyugdíjpénztári befizetése visszaáramlik az államhoz, és magával viszi egyéni számláját is, ami örökölhető marad (csak házastárs számára!). A visszalépéskor az állam az esetleges magánnyugdíjpénztári veszteségeket kompenzálja, aki pedig nyereséggel lép át, az akár készpénzben fel is veheti a profitot. Az új jogszabály parlamenti vitáját a tervek szerint december 15-éig lezárják."

Folytatás (Matolcsy elég keményen tolja, csak nem a Hónap Embere lesz?!):
"Kérdésre válaszolva Matolcsy azt mondta, azért veszik el a maradás mellett döntő tagok 24 százaléknyi járulékát, mert azt nem a jövőre fizeti a munkáltató, hanem a mostani nyugdíjrendszerre. Miután azonban a pénztártag kiírta magát a közösségből, szakított a közösséggel, és egyéni úton jár, az csak a 10 százalékos befizetésével rendelkezhet, mert csak az a jövő.

Hogy ezt hogy viszik véghez 2 hónap alatt a több millió magánnyugdíj taggal, mikor ebből 3 hét az ünnepek, el nem tudom képzelni. Mindenestre úgy néz, a magánnyugdíjpénztári tagok 2400 2700 milliárd forintnyi megtakarítása január végén már az államnál lesz.

Nagy biznisz ez, kérem szépen…

Vélemény?


Megosztás