Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

„Elnökválasztás”: Elég egy cv és egy öt perces „interjú”

Csütörtökön megválasztotta a  Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma a közmédiumok új vezetőit. 2-2 jelölt közül kellett választani a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió és az MTI élére.

A jelölteket személyesen Szalai Annamária Médiaatyaúristen jelölte. A 8 tagú kuratóriumban 2/3-os arány kellett egy jelölt megválasztásához, a 8 tagból 3 fideszes, 1 lmp-s, 1 mszp-s, 1 jobbikos, 2 tagot pedig a Médiatanács nevezett ki (vagyis Szalai Annamária). 

Az első fordulóban egyik jelölt sem kapta meg az elegendő szavazatot, tegnap azonban minden összejött.

A Duna Televízió elnöke Ókovács Szilveszter lett. Ókovács a HírTV műsorvezető-szerkesztője (volt).

A Magyar Televízió elnöke Medveczky Balázs lett, aki jelenleg is a MTV ügyvezető alelnöke.

A Magyar Rádió elnöke Jónás István lett. Jónás a Lánchíd Rádió főszerkesztője (volt).

Az MTI elnöke pedig Belénessy Csaba lett. A Lánchíd Rádió alapító főszerkesztője volt, jelenleg az MTI stratégia alelnöke. 

A négy neven végigfutva gondolom Gyurcsány most fogja a fejét, hogy nem csinált Bolgár Györgyből mondjuk rádióelnököt…

De nem is ez a lényeg, hanem hogy hogyan lehet valakiből közmédium elnök. Azonkívül természetesen, hogy jobbos.

Nos, a szabályok szerint a "jelölteknek" elég elküldeni az önéletrajzukat a kuratóriumnak … és ennyi.
Nincs felvételi interjú, nem kell pályázatot benyújtani, nem kell papírra vetni az elképzeléseiket, nem kell semmit sem csinálniuk. Csak az önéletrajzot beküldeni, és várni a szavazás eredményét.

Az első, érvénytelen szavazás előtt azért a Kuratórium megpróbálta személyesen is meghallgatni a jelölteket, igaz, a 8 jelölt közül 3 el sem ment.  Balogh László, a Kuratórium elnöke szerint "ismerik a jelöltek munkásságát egyébként is és megkapták az önéletrajzukat. Azok közül, akik megjelentek a meghallgatáson azok közül volt, akivel több mint fél órát is tudtak beszélni."
Sőt, Balogh szerint "ugyanakkor a jelölés és a koncepciók ismerete, elfogadása nem volt feladatunk. Különben is, a végeredmény a fontos".

Hűha, "harminc perc"!

Kránitz László, a testület MSZP-s delegáltja azonban azt nyilatkozta, hogy a jelöltek öt perces bemutatkozási lehetőséget kaptak, de hosszú távú stratégiai elképzelésekről nem beszéltek a közmédiumokat illetően.

A szavazás után Balogh László szerint "azt várják, hogy folyamatosan emelkedő színvonalú, sokszínű, pártatlan, a kulturális sokszínűséget bemutató rádióval és televízióval találkozzanak a fogyasztók a jövőben, és hogy "teljesítsék kötelezettségeiket".

Hogyan legyél közmédium elnök?
Küldd be a cv-et, majd beszélgess 5 percet, ami nem is kötelező.

Baszki, egy kocsitologatónak a Tesco-parkolóban komolyabb felvételi eljáráson kell túlesnie az állásért, mint ezeknek az elnök uraknak.

A kurva Való Világba nehezebb bekerülni, mint egy közmédium élébe, a szerencsétlen valóságsó-szereplőnek vagy három körös interjún kellett maguknak átverekedni, hogy aztán élő adásban vagy még vagy 45 percen faggassa hót unalmasan a műsorvezető.

A kuratórium a szavazás után egyből megkötötte a 4 új elnökkel a munkaszerződést, határozatlan időre, havi 1,7 millió forint bruttóval, plusz 25 százalék prémiummal.

A NMHH honlapján a szerződések és az önéletrajzok nem találhatóak meg. Csak tisztán, átláthatóan, ugye?

ui:
Belénessy az első napján, mint MTI-elnök kinevezte Szabó László Zsoltot helyettesének. Szabó Zsolt az Echo TV vezérigazgatója. Úgy néz ki, ez kell ahhoz, hogy Vincze Mátyás végre eltakarodjon. Na, melyik a kisebbik rossz. (Vincze-interjú a NOL-on, egészen elképesztő …  330 dolgozó, pártatlan és kiegyensúlyozott MTI, komolyan híradót nem lehet az MTI nélkül csinálni …)

Lánchíd Rádió, HírTV, Echo -> Duna, MTV, Rádió, MTI
Done.

Megosztás