Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Hunvald nem tudott normálisan hogyhívjákolni

20 hónap után sikerült végre Központi Nyomozó Főügyészségnek benyújtania a vádiratot Hunvald Gyuriék ellen. Nem volt egy egyszerű munka összerakni, a vádirat 121 oldalas, a nyomozati iratok pedig 46 ezer oldalt tesznek ki …

Az Ügy több tételből áll össze, és összes 25 embert vádolnak: Hunvald, Gál György és 23 társuk.

Ingatlanügy: 17 erzsébetvárosi ingatlan érintett, a vád szerint Gál György, az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke ingatlanonként 20-30 millió forint kenőpénzért elintézte, hogy ezeket egy meghatározott vállalkozói csoport érdekkörébe tartozó projektcégeknek áron alul vásárolhassák meg. Gál György 2003-2004-ben összesen 366 millió forint kenőpénzt kért és kapott. Gál a vád szerint hamis értékbecsléseket készíttetett, és Hunvald támogatásával megtévesztette a képviselő-testület tagjainak többségét. Miután a projektcégek megvásárolták az ingatlanokat, az elkövetők a cégeket – immár az épületekkel együtt – jelentős haszonnal eladták a befektetőknek.

Ezt a módszert egy szomszédos kerületben is nagyban űzték, ám ott az ex-polgármesternek még a haja szála sem görbült. A Balettintézet eladva 220 millió forintért, a projekt-káefté meg továbbadta 7,5 milliárd forintért.

Fiktív tanácsadói-, illetve munkaszerződések: 
Hunvald és társai fiktív tanácsadói-, illetve munkaszerződésekkel összesen 32,1 millió forintot játszottak át barátaiknak és rokonaiknak.

Mobiltelefon: 6,3 millió forint kárt okoztak azzal, hogy az önkormányzat fizette a szintén megvádolt Szabó Zoltán szocialista országgyűlési képviselő mobiltelefonjának számláit, míg Gál György barátnőjének és feleségének telefonhasználata a vád szerint 281 ezer forintjába került az önkormányzatnak. Szabó Zoltán emellett kétszer is levetette a kerékbilincset szabálytalanul parkoló autójáról.

Bérlakások: Hunvald és Gál a vád szerint hivatali helyzetükkel visszaélve önkormányzati bérlakásokat utaltatott ki Gál sógornőjének, barátnőjének, a barátnő testvérének, valamint Kardos Péter korábbi SZDSZ-es képviselő egyik barátjának. Ezeket aztán a bérlők azonnal, kedvezményes áron megvásárolhatták.

Ezek után nem is csodálkozhatunk, hogy Hunvaldot az ingatlanok eladása kapcsán különösen jelentős kárt okozó, üzletszerűen bűnszervezet tagjaként, bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett csalással, a tanácsadói szerződések és a telefonok használata miatt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, magánokirat-hamisítással, hivatali vesztegetéssel vádolják, a lakáskiutalások miatt pedig hivatali visszaéléssel.

Hunvald a vádirat benyújtása adott egy hosszabb interjút a Népszavának, melyben közli, hogy az őt ért jogsértések miatt a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul, de pereket tervez a magyar állam és az ügyében szerinte hamisan tanúskodók ellen is. És hogy immár 624 napja van előzetesben…

– Azt gondolta, nem lesz itt egy évnél tovább?
– Az első hónap után, amikor megkaptam a bíróságtól a jogerős elutasítást, biztosra vettem, hogy a lehető legtovább szeretnének itt tartani. Annak ellenére, hogy tudtam, igazam van, és nem követtem el semmit.

– Egy pillanatig sem gondolt arra, hogy hibázott valahol?
– Visszagondolva, nem látok semmit, amit meg kellene bánnom. Meghozott döntéseink jók és helyesek voltak. Ma sem tudnék mást tenni. Az, hogy megismertem a nyomozati iratokat, csak megerősítette: kétséges, mi alapján vettek őrizetbe, mi alapján tartóztattak le, és mi alapján közölték velem húsz hónappal ezelőtt a gyanúsításokat. Se tanúvallomás, se tárgyi bizonyíték nem erősíti ezeket.

– Vagyis azt, hogy több százmilliós kár érte a kerületet az ingatlanértékesítésekkel?
– Ezt a vádhatóság állítja. Az elején megmondtam, hogy nincs ügy, mert az önkormányzat nem szenvedett kárt. Sőt, jelentős haszonra tett szert, hiszen az épületek többségét forgalmi értékük felett értékesítettük. Nem találtunk az ügyvédemmel bizonyítékot a nyomozati iratokban arra az ügyészségi gyanúra, ami az ingatlanok alulértékesítéséről szólt. (…)

– Áldozatnak érzi magát?
– Nagyon kevesen érthetik meg a Kulcsár-ügyben nyomozó Molnár Csabát, akit bűncselekmény hiányában nemrég felmentettek. Ő azt mondta, nagyon kevés kell ahhoz, hogy egy embert ma Magyarországon teljesen tönkretegyenek. Megértem, hiszen velem is ez történik. Egyetlen helyre fordulhatok: a legszélesebb nyilvánossághoz. Amikor már nem befolyásolom se a nyomozást, se a vádemelést, akkor mindent felteszünk az internetre. A gyanúsítást, a vallomásaimat. Ezek alapján döntsék el: mi kell ma Magyarországon ahhoz, hogy valakit lejárassanak. (…)

– Márpedig az ügy az alulbecslés alapján gyanított panamára épül…
– Így van, amikor pedig valaki azt állítja, hogy csalás történt, azt is jelenti, hogy valamit az értéke alatt adtak el. Engem két dologgal gyanúsítanak. Az egyik, hogy tudtam az értéken aluli becslésről. A másik, hogy tudtam arról: amint az önkormányzat döntött az értékesítésről, már sorban álltak a külföldi befektetők, hogy megvegyék az ingatlanokat sokkal többért. A nyomozati iratok mindent bizonyítanak, csak ezeket nem. Illetve éppen az ellenkezőjét igazolják. Érdekes és tanulságos lesz, amikor a tárgyaláson a vád szép lassan elgyengül. Mert abban biztos vagyok, hogy vádat emelnek. Egy ügyben, amit 20 hónapon keresztül a média így tálalt, a gyanúsításból vád kell legyen. Igaz, eddig már egy sor gyanúsítást visszavontak, megszüntettek…
(…)
Ettől még fenntartom, hogy nem történt semmi olyan, amit ma szégyellnék, sőt, az ingatlanértékesítések révén sokaknak, akik a leromlott épületekben laktak, megoldódott a lakáshelyzete. Nem szégyen, hogy erre a kerület egy fillér közpénzt nem költött, mert ha nem lett volna befektető, ugyanannyiba került volna kiköltöztetésük.
(…)
Arra is készülök, hogy a különböző nyomozati iratok alapján valószínűleg jó pár pert el kell indítanom hamis tanúzás, és hatóság félrevezetése miatt. A bíróságon be is bizonyítom, hogy többen nem a valóságot mondták.

– Azért mert az ellenségei, vagy mert másnak érdekében állt az Ön befeketítése?
– Érdekes kérdés. Ma Magyarországon az egyetlen olyan fizetőeszköz, ami az ókorból megmaradt, a harminc ezüstpénz.


No, és kik lehettek Hunvald ellenségei? Ki volt Budapest erős embere, aki nem tűrte, hogy bárki is túlszárnyalja? Hát persze, hogy a parizerzabáló Hagyó …

Legalább tisztult egy picit a kép, ezek szerint az, hogy Hunvald szopoágra került, egy igazi, 100%-ban vegytiszta szoci belharc és leszámolás. Hiába, az elvtársak egymás között tudnak a legnagyobb gecik lenni …

Valószínűleg Verók elvtárs nem mert nagyra törni, vagy megegyezett Hagyóval …

A Magyar Nemzet kapott egy adag lehallgatott telefonbeszélgetést, ebben az olvasható, hogy Hunvald feltételezte, hogy a szocialista párton belülről eredhet az ő lehallgatása: 2008. május 7-én Máriási Károllyal, jogi tanácsadójával egyebek mellett azt közölte: "van egy információm, hogy ez a rohadék Hagyó, ez most nagyon nekem akar jönni, mert őnála borul össze minden a fővárosban, és nem akarja, hogy legyen bárki, aki erősebb PR-ban, vagy bármi nála".

A másik beszélgetésben peidg Hunvald Zoltai Gusztávtól (!) kért segítséget. Zoltai a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója. Bár még csak hétfő reggel 9 óra van, de máris a hét legnagyobb rejtélye, hogyha az ügyészség a sarkamban van, akkor miért a Mazsihisz vezetőjétől kérnék segítséget? Mit tudna Zoltai úr segíteni?

Hunvald György (hívó): – Van néhány nagyon érdekes dolog egyébként.
Zoltai Gusztáv (hívott): – Igen?
Hunvald: – Én nem tudom, az ügyészségen vannak nagyon rám szállva.
Zoltai G.: – Terád?
Hunvald: – Igen, igen…
Zoltai G.: – De nem a, nem a Tordai-ügy miatt?
Hunvald: – Nem a Tordai-ügy miatt! Nekem mondták, hogy politikai, de nem értem, hogy mitől politikai! Mert nem csinálok…
Zoltai G.:Utánanézzünk?
Hunvald: – Nézzetek már utána, hogy mi a (van?)! De ez a Központi Nyomozó Főügyészség!
Zoltai G.: – Jó!
Hunvald:Ott el kéne sikálni, mert egyszerűen nem lehet normálisan hogyhívjákolni.
Zoltai G.:Jó! Odafigyelek! Megnézetem! Jó?
Hunvald: – Jó! Oké!

A Nokiás-doboz után ismerkedjünk meg a legújabb maffia-szlenggel: "hogyhívjákolni" = csalás, hűtlen kezelés, magánokirat-hamisításl, hivatali vesztegetés, hivatali visszaélés.

ui: Zoltai Gusztáv segített Hunvaldnak? Beleavatkozott a nyomozásba? Zoltai Gusztávot kihallgatta az ügyészség? Zoltai Gusztáv gyanúsított vagy csak tanú?

HV:
SZDSZ-es társa, Gál György, akivel gyakran beszélt, az egyik alkalommal, júniusban konkrétan figyelmeztette: "Lövési van, de nagyon!… Kéne beszélgetned a nagy, a nagyfőnökkel, ilyen négyszemköztin".

 

Frissítés:

"Valóban zajlott titkos adatgyűjtés Hunvald Györggyel szemben, ennek adatai a nyomozás részét képezik – erősítette meg a Magyar Nemzet hétfői számában megjelenteket a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

Fazekas Géza elmondta: a napilapban megjelent beszélgetésekről a gyanúsítottak és védőik másolatot kérhettek az iratismertetéskor. Ők ezzel éltek is, a főügyészség pedig digitalizált formában átadta ezeket még szeptemberben, illetve október elején. A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a sajtónak nem az ügyészség adta át a nyomozati iratokat, ők csak az ügy érintettjeinek, továbbá a bíróságnak csatolták be a dokumentumokat.

Azt is közölte, hogy a Hunvald György és Gál György között elhangzott beszélgetések során konkrét adatok merültek fel arra vonatkozóan, hogy megpróbálnák befolyásolni az ellenük folyó eljárást, illetve magát a nyomozóhatóságot is. A főügyészség ezt az előzetes letartóztatás, illetve annak meghosszabbítására tett indítványai során értékelte.

Azzal összefüggésben, hogy a lap szerint Hunvald György a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ügyvezető igazgatójával, Zoltai Gusztávval folytatott beszélgetése során arról beszél, hogy "el kéne sikálni" az ügyet, Fazekas Géza azt mondta: más személlyel szemben bűncselekmény megalapozott gyanúja nem merült fel, más személy részéről az eljárás meghiúsítására irányuló törekvés nem volt bizonyítható."

 

Megosztás