Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

„Pörgős, legalábbis szavazásos napokon” – interjú Hegedűs Tamás képviselővel

Az LMP-ből azóta kilépett Ivády Gáboral készített legutóbbi interjúnk után a többi parlamenti párt egy-egy képviselőjét is megkerestük szinte változatlan kérdésekkel, elvégre ugyanaz a dolog több oldalról megtekintve sokkal érdekesebb.
 

Az alábbiakban a jobbikos Hegedűs Tamás válaszait közöljük.

"- Hogy fér össze a parlamenti munka a korábbi életével? Hogy telik egy napja?

Előző munkahelyemen a "nyolcórás" munka ismeretlen volt, reggeltől estig dolgoztam mindennap. Ez most sincs másképp, de még kiegészül a hétvégi munkával is. Ennek oka elsősorban az, hogy a "normál" képviselői munka mellett általános frakcióvezetőhelyettesként engem terhel a szakmai munka megszervezése, a képviselőcsoport operatív szintű irányítása és a háttérszervezési munkák döntő része is, az apparátus irányítását is beleértve.

Szeretne-e valamit külön Tiszavasvárinak kiharcolni "odafent"?

Ellenzéki pozícióból nem tudunk "idefent" lobbizni a kormánynál, viszont minden egyéb segítséget megadunk. Elsősorban szakértői szinten, de igyekszünk felhívni például befektetők figyelmét is a városra, az általunk elérhető formális és informális kommunikációs csatornákon.

Egyetért azzal, hogy képviselő ne lehessen polgármester, hanem legyen főállású képviselő?

Egyetértek. Mindkét munkakör teljes embert, teljes munkaidőt igényel.

Milyen belülről a parlamenti munka? Erre számított? Mi fogadta?

Pörgős, legalábbis szavazásos napokon. Mivel korábban már dolgoztam a végrehajtó hatalomban, volt rálátásom a parlementi munkára, így nagy meglepetés nem ért. Mindettől függetlenül felemelő érzés volt átlépni az Országgyűlés kapuját, és nap mint nap a Szent Korona mellett bejárni dolgozni. Ez komoly felelősséggel tölt el.

Ami új a korábban jellemzőkhöz képest, az a kétharmados többségből fakadó "kézivezérléses" gyakorlat. Elképesztő, mennyire kiszámíthatatlanná vált a munka szervezése, mivel a Fidesz minden egyes rögtönzését izomból át tudja vinni, néha már tragikomikus szinten. A hektikus működés biztos, hogy nem válik a törvényhozói munka színvonalának javára.

Hogy tetszik a képviselői élet? Sok inget mos a felesége?

Tetszik a képviselői élet, otthon érzem magam ebben a szerepkörben. Úgy alakult, hogy szinte minden korábbi szakmai és élettapasztalatomat – amely a közigazgatásra, a kutatómunkára és a versenyszférára egyaránt kiterjedt – ötvözni tudom munkám során. Nekem ez valóban olyan, mint egy munkahely: hétfő reggeltől péntek estig bent vagyok, vagy a Parlamentben, vagy az irodaházban. A kongó folyosó nekem megszokott látvány… 🙂

Azt szoktam mondani, ironikusan, hogy ha nem lennék elvált ember, biztosan most menne tönkre a házasságom. (Ezzel egyben – implicite – az ingvasalásos kérdésre is válaszoltam.) Szóval nem egy családbarát munka, az biztos.

– Mit csinál a Parlamentben?

Ha a Parlament épületére gondol, oda akkor járok, ha plenáris ülés vagy bizottsági ülés van. Általában végigülöm az üléseket, nyitástól zárásig. Ha szakterületemről, a gazdaságpolitikáról van szó, akkor hozzászólok, indokolt esetben más tárgykörökben is, de e tekintetben inkább "edző" vagyok, mint "versenyző". A szervezési feladatok ezzel persze nem szűnnek meg: mivel előttem a laptop, az élet ilyenkor is pörög ezerrel. Lényeges feladat a frakcióálláspont kialakítása a szavazások során, amelyek hétfőként futószalagon mennek. Fontosak ugyanakkor a folyosói beszélgetések is, amelyeknek szintén megvan a maguk szerepe a képviselői munkában. Adott esetben sajtótájékoztatót is tartok.

Ha pedig nincs ülésnap, az irodaházban végzem mindazt a munkát, ami a zökkenőmentes működéshez és a politikai hozzáadottérték-termeléshez kell.

Mi volt a legfurcsább dolog, amit az Országházban látott/hallott?

Én már semmin nem lepődöm meg… 🙂

Milyen lobbi folyik a parlamentben? Észlelt olyat, hogy cégek befolyásolni akartak egy szavazást?

Ellenzéki helyzetben ilyet nem érzékelünk. Nem mi vagyunk a lobbisták célpontjai.

Hogy értékeli a saját eddigi parlamenti teljesítményét? Mik a tervei az őszi ülésszakra?

Megtettem mindent, amit lehet, erőmön felül is. Úgy gondolom, színvonalasan. Közben hibáztam is többször, persze. Jelentős részem volt abban, hogy a nulláról felépüljön a frakció működési háttere és folyamatrendszere. Őszi terveim szerint ezt a folyamatot viszem tovább, de komoly energiát és figyelmet köt le részemről a költségvetés vitája is. Ez az ősz legfontosabb szakmai feladata. Ezen felül szakértői, kutatói projekteket szervezek, a frakció munkájának szakmai alátámasztására.

Nem érzi úgy, hogy feleslegesen ülnek a Parlamentben, ahogy a többi ellenzéki párt is?

Egyáltalán nem. Közhely, de igaz: jelenlétünk komoly szerepet játszhat abban, hogy a Fidesz számos elképzelésünket vagy ahhoz nagyon hasonlókat valósított, valósít meg kormánypártként. Katalizátorként hatunk sok kérdésben. Ezen felül – a ciklus egészének során – alternatívát tudunk felmutatni a következő választásra, lehetséges váltópártként. Ehhez színvonalas, kitartó és hiteles munkára van szükség részünkről. Ezen vagyunk."

 

Megosztás