Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Pápá gyerekek, fél év múlva találkozunk!

Írtam már néhány bölcsis postot, és most ismét nekiállok egynek, mert Siófok városvezetésének sikerült az eddig talán legpofátlanabb húzást megtennie a témában.

A sonline kommentelői szerint Balázs Árpád polgármester úr jelenleg Egyiptomban üdül, így Démuth Pál alpolgármesterre jutott a hálátlan feladat, hogy november 4-én bejelentse: a város egyetlen bölcsödéje egy héttel később fél évre bezár.

„– A korszerűsítés és bővítés munkálatai miatt döntött a képviselő-testület a bölcsőde átmeneti bezárásárólmondta Démuth Pál siófoki alpolgármester. – Az intézmény törvényes és biztonságos üzemeltetését más helyen nem lehet megoldani. Ezért választotta a testület azt a megoldást, hogy azokat a gyerekeket, akik elérik a két és fél éves kort, azonnal átveszik az óvodák. A bölcsőde jelenlegi 93 gyermeke közül 33 még ebben a hónapban, 13 decemberben, 12 pedig januárban éri el ezt a korhatárt. Április végéig újabb húsz apróság mehet óvodába. Vagyis valóban csak átmeneti problémáról lehet szó.

(…) Elmondtam a szülőknek: emelkedjenek felül a pillanatnyi problémákon és azt nézzék, hogy az átalakítás, bővítés nyomán végre jobb körülmények teremtődnek a bölcsődénél.”

Elképesztő, micsoda empátia szorult ebbe a fickóba! Csodálom, hogy egyik anyuka/apuka sem ugrott neki….

Kurvára nem pillanatnyi probléma azzal szembesülni hirtelen, hogy egy héten belül oldd meg a gyereked elhelyezését, ha dolgozni akarsz, mert az eddig megnyugtató megoldásnak tartott bölcsi egyszercsak bezár (épp elég a kisgyerekes szülőknek a nyári 5! hetes! szünetre megoldást találni). Köztudott, hogy eleve nagyon nehéz bekerülni egy ilyen intézménybe, óriási várólisták vannak; nyilvánvaló, hogy senki nem azért rakja be a gyerekét, mert idegesíti, hanem mert vissza kell mennie dolgozni; és az is eléggé ismert adat, hogy manapság már a nagymamára sem lehet egyszerűen rábízni a gyereket, mert gyakran még ő is dolgozik, ráadásul másik településen él.

Azt sem nevezném könnyen átléphető pillanatnyi problémának, kedves Démoth úr, hogy egy ilyen sok embert érintő döntést így sikerült az érintettek tudomására hozni; hogy épp csak az utolsó pillanatban szóltak a szülőknek a hónapokkal ezelőtt elindított projektről; az ügy nyilvánosságra kerülését követő zavart és ügyetlen hazudozás pedig különösen nagy gondnak tekinthető véleményem szerint.

Ugyanis magyarázat természetesen van.

„Démuth Pál a Független Hírügynökség tudósítójának kérdésére elismerte, hogy már hónapokkal ezelőtt kiírták a közbeszerzési eljárást a bölcsőde felújítására. Arra a kérdésre, hogy akkor miért csak most szóltak a szülőknek, azt válaszolta: csak nemrég tudták meg, hogy nyertek a felújításra kiírt európai uniós pályázaton.”

Sajnos a fránya Internet korában nem szabad ilyen óvatlanul ekkora marhaságokat nyilatkozni, mert nagyon könnyen lebukik az ember.

 

A másik hülye magyarázat a villámgyors bejelentésre az volt, hogy „A kivitelező kiválasztására a közbeszerzési eljárás mostanra fejeződött be, s mivel információnk szerint április végéig be kell fejezni, ezért volt szükség a rapid döntésre, valamint arra, hogy a kivitelezés azonnal meg is kezdődjön.”, ám ez is könnyen cáfolható.

Siófok fideszes vezetése ezt a dolgot egész egyszerűen elszúrta. Ráadásul hiába ajánlanak koraibb óvodát, pénzbeli támogatást („Siófok Város Önkormányzata a 15/1995./V.25./ sz. rendeletében szabályozza a bölcsődés korú gyermeket nevelő családok szociális támogatásának feltételeit. A bölcsődei ellátásra jogosult, rászoruló szülők pénzbeli támogatásának összege a mindenkori minimálbér és a GYES közötti különbözet.”), mindez édeskevés. Ugyanis nem csak a jelenlegi bölcsödés gyerekek szülei kerülnek most nagyon nehéz helyzetbe, hanem azok is, akik a következő félévben mentek volna vissza dolgozni. A gyerek pár hónapos korában szépen feliratkoztak a várólistára, a munkáltatójuknak szóltak, hogy a GYED letelte után számíthat rájuk, megnyugodtak hogy nem a Gyesből kell nyomorogniuk, és most……pofáraesnek.

Bár lehet, hogy nem kell aggódni, a siófoki alpolgármester munkahelymegtartó beszélgetésekben is segítséget nyújt.

„Démuth Pál hozzátette, felveszik a kapcsolatot a szülők munkáltatóival, hogy meggyőzzék őket, senkit ne bocsássanak el, amíg esetleg otthon kell maradnia gyerekével.”

Ühüm, a jószívű cégek, gyárak biztos bevállalják majd a szeretetszolgálatot, ha egy fideszes városvezetés kéri tőlük a saját balfaszsága miatt. 

Megosztás