Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Javult a statisztika, lecsaptak a pókerezőkre!

Magyarországon körülbelül 160 pókerklub működik (működött), a tagok száma 40 ezerre tehető, az online-játékosokkal együtt 200-300 ezren pókereznek rendszeresen.

Az MSZP úgy gondolta, hogy ez egy olyan terület, amit meg kell rendszabályozni, így egy csodálatos szakértői édeshármasra bízták a törvény előkészítést: Keller Lászlóra (okleveles villamosmérnök), Halmai Gábornéra (biológia-környezetvédelem tanár) és Juhászné Lévai Katalinra (magyar-orosz szakos tanár, politológus-szociológus). A törvényjavaslatot még 2009 áprilisában be is nyújtották, de a javaslat hosszú huzavona után csak 2009. decemberében került elfogadásra, a 177 szocialista voks mellett két független képviselő szavazott igennel, négy szocialista politikus viszont nemet mondott a szerencsejáték-törvény módosítására (179-166).

A törvénymódosítás értelmében május 1-től a kártyatermeknek 40 százalékos adót kell fizetniük a játékból származó bevételeik után, egy teremben legalább öt, legfeljebb tíz asztal lehet. A versenyek és készpénzes játékok nevezési díja limitált lesz: készpénzes játékokat maximum százezer forinttal lehet majd játszani, míg a versenyek nevezési díja nem lehet több ötvenezer forintnál. Kártyateremben kártyajátékot a kizárólag e célból alapított gazdasági társaság szervezhet. A kártyatermet üzemeltető gazdasági társaságnak legalább 25 millió forint alap- vagy törzstőkével kell rendelkeznie.

A Magyar Pókerszövetség hevesen tiltakozott a törvény ellen, amely szerintük csak a külföldi kaszinók érdekit képviseli. Sukoró, Álomsziget … biztos téved a Pókerszövetség, az MSZP nem kedvezne semmilyen külföldi kaszinóknak … nem is értem, hogyan gondolták ezt.

"A pókertörvény jelenlegi formájában csak arra jó, hogy ellehetetlenítse a kisebb játékszervezőket. Így – különös tekintettel arra, hogy az élő póker mind nagyobb népszerűségnek örvend – valószínűleg a zugjátékasztalok felfutása várható, ami azonban semmilyen adóbevételt nem eredményez. 

A pókerszövetség a törvény kidolgozásakor egy szlovák mintán alapuló, évi fix összeges, adózónként 400-450 ezer forintos közterhet javasolt. A jelenlegi, becsléseink szerint ezerre tehető asztalszám így is megfeleződne, ám évente félmilliárd forintos adóbevételhez jutna az állam és a szabályozás előnyeit élvezhetnék a játékosok és a szervezők is. A kisebb pókertermek nem tudják kitermelni az extra játékadót, azt kizárólag a jelenlegi és majdani óriáskaszinók tudják majd megfizetni. A három, részben a Szerencsejáték Zrt. által fenntartott kaszinó, valamint a külföldi beruházók által építeni tervezett óriási vigalmi beruházások – az Álomsziget és az osztrák határ menti Eurovegas – lobbiérdekei érvényesülnek, hiszen ezeket a beruházásokat a törvény nem sújtja olyan megkötésekkel, amilyenek például az asztalszámra vonatkoznak.

A limitált asztalok, a nemzetközi szinthez nem illeszkedő nevezési díjak, illetve a magas adó miatt lehetetlen lesz a pókerklubokat nyereségesen működtetni. A játékosokat kaszinókba, online asztalokhoz, esetleg zugklubokba terelik. Az olyan vidéki városokban, ahol nincs kaszinó, a játékosoknak esélyük sem lesz legális körülmények között pókerezni. A kaszinók 3 százalékkal (16 millió forinttal) járulnak hozzá Magyarország szerencsejátékból származó bevételeihez, mégis az ő érdekeiket tartják szem előtt." –  nyilatkozta Tatár Gergely, a Pókerszövetség elnöke.

 
Keller László persze nem értette, hogy miért háborognak a pókeresek:

"Szó sincs arról, hogy az új törvény a nagy kaszinóknak kedvez. A törvénymódosítás elfogadását követően a politikus úgy fogalmazott, érzékenyen egyensúlyoztak az érdekek között, s bár tényleg a koncessziós szerződések a mérvadók (ezekből évi több száz millió forint folyik be), nem a kaszinólobbi akarata érvényesült az új szabályozásban. A törvény lényege, hogy a sportnak álcázott fekete tevékenységet a kártyatermekbe terelje. Tízasztalos termet bárki létrehozhat, a szabályozás fontos eleme, hogy ehhez nem kell kaszinó. A pókerélet nem a megaversenyekre épül, a nevezési díj limitálása nem öli meg a nagyobb nyereményalapú tornákat, hiszen azok eddig is egyedi elbírálás alá estek."

Május 1-től tehát tilos kaszinón kívül, vagyis akár otthon is tétben pókerezni. Azt már a törvény elfogadása után kiderült, hogy az egyesületi keretek között szervezett játék  "nagyon kockázatos" lesz, egy februárban kelt belső ORFK-körlevél épp arról szólt, hogy ezen egyesületek ellen hatósági intézkedéssel kell fellépni.

Idén összes pókerklub bezárt az országban, mert ha betartanák az előírásokat, akkor nem érné meg nekik nyitva tartani. A játékosok vagy Szlovákiába avgy Ausztriába járnak át pókerezni, vagy marad az online póker. Mennyi adóbevételhez jut így az állam? Semennyihez. De biztos megérte ezt a törvényt így megalkotni …

Jelenleg 6 azaz HAT legálisan működő pókerklub van az országban: kettő Pécsett, kettő Miskolcon, egy Debrecenben, és egy Szombathelyen. Budapesten egy sincs.

A Korda Poker Club is így járt (csak a nevét viseli Korda Gyurinak), azonban az utóbbi hetekben újra működni kezdett a honlapjuk, a versenynaptár is tele lett programokkal. A pókerbarátok már azt hitték, hogy mégis teljesítik az új előírásokat, de nem így történt – engedély nélkül nyitott ki.

Több sem kellett a rendőrségnek! Péntek este 100 rendőr toppant be az Euro Centerbe, a Korda pókerterembe. Minden vendéget igazoltattak, mindenkit lefényképeztek, többeket elő is állítottak a Teve utcai rendőrpalotában. A rendőrök rengeteg tárgyat (az összes számítógépet) ahogy ők fogalmaztak, "bizonyítékot" lefoglaltak – a vád tiltott szerencsejáték. Az információk szerint több, mint 10 asztalnál pókereztek. Kemény, nagyon kemény …

A másik razzia célpontja egy XIII. kerületi pókerterem lett volna, de ők már megkapták a fülest pénteken, és gyorsan be is zártak.
 
Nagyon várom a razziázásra olyan érzékeny TASZ véleményét, hiszen ha attól kiakadnak, ha egy diszkót megszállnak a rendőrök, mindenkit igazoltatnak, és elviszik a drogosakat, akkor ahhoz mit szólnak, hogy jól szituált embereket zaklattak a rendőrök, csak mert szerettek volna pókerezni, kulturált körülmények között?

Míg Magyaroszágon május 1-én életbe lépett a Keller-Halmai-Juhászné törvény, addig a nagyvilágban pkóerfronton teljes más események zajlottak. 2010. május 5-én, egy évvel megalapítása után a Nemzetközi Pókerszövetség (International Federation of Poker – IFP) elérte egyik legfontosabb célját: a pókert elismerték, mint szellemi sportot, így egy kategóriába került a sakk vagy a bridzs játékokkal. A póker olimpiai sportág lett, és már a 2012-es londoni olimpián is szerepelni fog.

Mi lesz a következő hír? A rendőrség lecsap az illegalitásban edző magyar póker olimpikonokra? 

Rendőrségi statisztikát remekül lehet javítani vele, 1 db pókeres = 1 db tettenérés = 1 db lezárt és megoldott ügy.

Friss:
A mai rendőrségi közlemény.

Megosztás