Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Leszerepelt temetőlátogatók

A boltok egy hónapja tele voltak a kétnapos megemlékezési verseny kellékeivel: ízléses tobozkoszorúkkal és olcsóbb, bilikék klónjaikkal; vágott, cserepes, és PET-palackokból készült krizantémokkal; szolid, filléres mécsesekkel, és mindenféle bibliai figurával telikovácsolt, 2-3 kilós változataikkal. A tévék, újságok a temetői nyitvatartásokat, rendőrségi figyelmeztetéseket, közlekedési információkat terjesztették.

Személy szerint én hányok az egésztől, sosem akkor, hanem pár nappal előtte vagy utána megyek, mert semennyi kedvem sincs az arcom fájdalmasságának mértékét, és egyúttal a kivitt virágaim nagyságát (kicsinységét) vizslató körömcipős vagy éppen köténykés tekintetekhez, se a faluhíradó jellegű "beszélgetésekhez". Nem dátum és elvárás alapján, és pláne nem bukszanyitással arányosan szeretek emlékezni azokra, akik fontosak nekem. Hogy mennnyire mesterkélt ma már a Mindenszentek és Halottak Napja (is), arra kitűnő példa az, ami Nyíregyházán történt.

"Százan próbáltak átmászni vasárnap este a nyíregyházi Északi temető kerítésén, miután a kaput, amelyen bementek, kifelé menet zárva találták este hat óra után. A részletekről Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: Mindenszentek és Halottak Napja a temetők környéke rendjének megőrzése érdekében fokozott rendőri jelenlétet biztosítanak, hogy segítsék a forgalmat, megelőzzék a zseblopásokat, autófeltöréseket. Így figyelt fel az egyik közelben tartózkodó parancsnok arra, hogy a temető kerítésén többen megpróbálnak kimászni. Volt, aki visszaesett. Miután a parancsnok a helyzetet balesetveszélyesnek ítélte meg, és tartani lehetett attól is, hogy pánik tör ki a látogatók között, úgy döntött, levágja a lakatot a kapuról."

 

 

 

Olvasni, tájékozódni temetőlátogatás előtt? Nem-nem.
Már-már bulihangulatban, csöppecskét kegyeletsértően ujjongani saját hülyeségük következményén? Persze.

Emberségből, normális viselkedésből nem ők, hanem a temető igazgatója vizsgázott jelesre.

"– Nagyon sajnálom a történteket, hibát követtünk el, a felelősséget természetesen vállalommondta megkeresésünkre Szekrényes András, a megyei temetkezési vállalat igazgatója. – Egyik kollégánk az utasítás ellenére bezárta az egyik kaput, ami úgy szólt, hogy amíg a vezető nem mondja, addig a kaput nem lehet bezárni –fogalmaz az igazgató. Arról mindenkit értesítettek és a kapun lévő táblák is arra hívták fel a figyelmet, hogy október 31-én este 6 órakor zár a temető, a meghosszabbított (este 8 óráig) nyitva tartás csak november elsejére vonatkozik. Az Északi temetőnek négy kapuja van, a többi három nyitva állt, az egyik kapunál éjjel-nappal portaszolgálatot tartanak, ez a nap 24 órájában nyitva van, így mindenki békésen, nyugodtan elhagyhatta volna a temetőt..

– Kollégám jó szándékú ember, tisztességgel tette a dolgát, amit az érdekében figyelembe lehet venni. Az elmarasztalás nem elkerülhető, mert ezt kívánja meg a világ, de nekem mint intézményvezetőnek nem az a feladatom, hogy a kollégáimat büntessem, hanem hogy szeressem. Valamennyi munkatársam maximálisan megtett azért mindet, hogy a hosszú hétvégére mindent rendbe tegyenek, hogy a hozzánk látogató több tízezer családtag, hozzátartozó, barát, ismerős méltóképp emlékezhessen a halottaira."

Megosztás