Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Magyar doktornak is fizet egy új házat a MAL

Mindig annak az ügynek a környékén tűnik fel, ami épp a legtöbbet szerepel a hírekben. Ez most épp a vörösiszap-katasztrófa, ezért Magyar György jelenleg Kolontáron szorgoskodik. Elvállalta az áldozatok egy részének jogi képviseletét a MAL Zrt.-vel szemben, no persze nem felháborodásában vagy sajnálatában, nem is csak presztízsből, hogy meglegyen az önmaga számára vállalt havi kötelező tévébenszereplési óraszám, hanem egész konkrét forintokért.

Az ismert ügyvéd csöppet sem babonás, simán egymás mellé szerkesztette a "sikerdíj" és "13%" szavakat.


(forrás: Magyar Hírlap)

Tehát egyszeri sikerdíj a megítélt kártérítésből + költségek és illetékek, vagy a szerződés megszűnése esetén 50.000 + Áfa/óra. Szinte baráti ár.

Persze Magyar György szerint mindez teljesen rendben van:

"- A sikerdíj kikötését etikusnak tartom; rendes eljárás mellett ugyanis az ügyfelektől megbízási díjelőleg mellett perköltségre, szakértőkre, és kiszállási díjra szoktak ügyvédek pénzt kérni.

(fotó:Penovác Károly)

Magyar György a sikerdíj kapcsán azt hangsúlyozta, hogy annak meghatározására azért van szükség, mert a bíróság a jogi képviselő munkadíjaként csak szerződés alapján tudja megítélni azt az összeget, amit a károkozónak fizetnie kell. Az ügyvéd arra a kérdésre, hogy ha a bíróság nem találna felelőst a katasztrófáért, ki fizetne azt válaszolta: csak olyan pereket vállalnak, amelyek megalapozottak."

Kicsit hiányolom a nyilatkozatából az "ismertségből nem lehet befizetni a csekkeket, nekem is élnem kell valamiből" szófordulatot, de valószínűleg tisztában van vele ő is, hogy ekkora ordas pofátlanságot már nehezebben nyelne be a mikrofon, így maradt inkább a jogi hablatynál, ahhoz úgysem ért mindenki.

Érdekes egyébként, hogy Magyar György 13%-a nagy visszhangot kapott a hazai sajtóban, szemben azzal a két ajkai ügyvédi irodával, akik szintén sikerdíjért -bár némileg szerényebbért- képviselik a károsultakat. A Berecz Zsolt, illetve a Németh Ákos Pál nevével fémjelzett irodák sávos díjszabásban egyeztek meg 150 károsult családdal.

"Ötmillió forint kártérítésig a megítélt összeg nyolc százalékát, öt–tíz millió forint kártérítés esetén tíz százalékot, tíz–száz millió között 12 százalékot kell a károsultaknak utólag megfizetniük az ügyvédi irodáknak."

Számoljunk, mert az sem kevés.

Ha valakinek megítélnek 4 milliót, abból Magyar Györgynek a 13%-át, 520ezret fizeti, a másikaknak 8%-ot, 320ezret.

8 millió forintos megítélt kártérítésnél Magyar kap 1, 04 milliót, az ajkaiak "csak" 800ezret. 20 milliónál 2,6 millió aránylik a 2,4-hez.

Kifejezetten jól járnak az ügyvédek szerintem. Méghozzá annyira, hogy ha a siófoki kollegájuknak igaza van, akkor nyerészkedés vádjával fel kell őket jelenteni.

"– Ha végigviszi egy ügyvéd a pert, akkor a hatályos igazságügyminiszteri rendelet értelmében külön megállapodás hiányában öt százalék munkadíj számolható fel, tehát egy húszmilliós perérték esetén egymillió forint – mondta Léhmann György. – Ez az irányadó és korrekt, hiszen figyelembe kell venni azt az alkotmányos alapjogot is: a szolgáltatásnak és az ellenszolgáltatásnak egymással arányban kell állnia. Még az ügyvédeknek, sőt, a sztárügyvédeknek is ügyelni kéne erre. A 13 százalék szerintem vicc, nyerészkedés a szorult helyzetben lévő ügyfeleken. Nem is beszélve az ötvenezer forintos óradíjról. Aranyból van talán a tisztelt kolléga töltőtolla? Ennyi óradíjat a szívsebész nem kér a szívműtétnél…"

 

Azért mi láttunk már ilyen óradíjakat……igaz a BKV korábbi kifizetési listáin, így eleve rossz emlékeket idéz.

Az Index azt írja, hogy "A kártérítési ügyekre szakosodott amerikai sztárügyvédek ennek többszörösét is elkérik, különösen, ha a per kimenetele nem olyan egyértelmű, mint az iszapkatasztrófa áldozatainak esetében.", de szerintem mi Magyarországon vagyunk, Magyar György pedig saját bevallása szerint sem sztárügyvéd, a másik kettő meg pláne nem, szóval ez a díjszabás kurva pofátlan.

De telik belőle drága öltönyre, puccos órára, erre-arra.

"S nézd meg: sikerdíj, pompa, csillogás
Nyelves puszi, seggnyalás
Nagymenõ vagy, nem vitás
Összkomfort lakás, 20 szobás.
Soha nincs olyan, hogy kapkodás,
Csak a hordároknak a jattolás
Pezsgõfürdõ, pancsolás
Nincs is dolgod semmi más."

 

 

Megosztás