Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Megvalósul Göncz Kinga Nagy Ötlete

Nehéz elhinni, de az Orbán-kormány sorban valósítja meg Gyurcsányék eszement ötleteit. A Tom Lantos Intézet után itt a legújabb, a Népirtás Megelőzési Központ!

2008 nyarán jelentette be Göncz Kinga külügyminiszter két magyarverés között, hogy "Magyarországnak érdeke, hogy minél stabilabb legyen a világ, minél kevesebb olyan gócpont alakuljon ki, ahol a felgyülemlő feszültségek kiterjedő konfliktusokhoz, akár népirtáshoz vezetnek. A népirtás elleni központ adatokat gyűjtene, monitoringozná a folyamatokat."

Ezután az elmúlt két évben nem hallottunk erről a csodálatos ötletről, ahogy a szintén remek Tom Lantos Intézetről sem, de öt hónappal a kormányváltás után előálltak mind a két ötlettel.
Előbb Schmitt Pali beszélt az ENSZ közgyűlésben a Tom Lantos Nemzetközi Szabadság és Demokrácia Intézetről, majd Martonyi jelentette be, hogy a 2011-es EU-s magyar elnökség ideje alatt biza megkezdi munkáját a Népirtás és Tömeges Emberi Jogsértés Megelőzési Központ. Az alapító okiratot mindenesetre már alá is írta a CEU és a Károli október 18-án.

Az ENSZ üdvözölte a döntést, hiszen "ezek a jogsértések nem egyik napról a másikra történnek, ezért is különösen fontos a megelőzés, amelyet hatékonyan segíthet a budapesti központ".

Németh Zsolt külügyi államtitkár az emberi és az alapvető szabadságjogok védelmének szükségességét hangsúlyozta, és hozzátett, hogy a magyar kormány is ennek szellemében tevékenykedik. "A budapesti központ létrehozásával a magyar kormány hozzá kíván járulni az emberi jogok nemzetközi védelméhez, különös tekintettel a népirtás és a tömeges emberi jogsértések megelőzésére."

Kellemes munkahelynek ígérkezik, masszív sajtófigyelés, jelentések az ENSZ-től, EBESZ-től, az Afrikai Unió-tól, az Amerikai Államok Szervezetévtől (OAS), a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségétől (ASEAN) …

Ugye, köztudomású mindenki számára, hogy a népirtásokat meg a tömeges emberi jogsértéseket be szokták előre jelenteni … Nos, nem szokták. Általában sunyin, titokban szokták végrehajtani, és nem szeretik, ha a CNN élőben közvetíti. (Katpol írása még 2008-ból)

De ha még okosan összerakják a mozaikokat, hogy Szudánban népirtás készülődik, vagy Kínában újabb emberi jogi aktivistákat fognak letartóztatni, akkor mit fog tenni a központ? Felhívja a piros telefonnal Martonyit? Aki gyorsan odarepül Szudánban és elmagyarázza a haduraknak, hogy inkább szeressék egymást, majd átad egy dedikált NENYI-t? Vagy küldi az ENSZ-csapatokat? 

Egyáltalán van olyan háború, ahol nem sérülnek az emberi jogok?

Nagyon görcsös ez az igyekezet, hogy nemzetközi szinten is villantson valamit az új kormány, de két ilyen alibi intézetet létrehozni, csak azért, hogy egy picit benyaljunk a Nyugatnak …

A minisztérium oldalára feltették, hogyan is fog működni ez a Központ:

– A Központ az érzékeny helyzeteket a népirtás és egyéb emberiség elleni bűncselekmények szempontjából fogja nyomon követni. Egy speciális korai előrejelző-aggregátor mechanizmust fog alkalmazni, amely ugyanazon indikátorok által hosszú távon mért, kvalitatív elemzésekkel kombinált megbízható, kvantitatív adatokra fog épülni.

A Központ az egyedi országokra kiterjedő megállapításaira alapozva ki fog dolgozni egy speciális „Figyelőlistát” (Watchlist) a népirtás és egyéb súlyos bűncselekmények által fenyegetett országokról. A Központnak eme fő terméke hozzá fog járulni az országok, régiók és intézmények által alkalmazandó korai előrejelző protokoll kidolgozásához.

– Az értékelések frissítése közötti időszakban a Központ módszeresen nyomon követi az eseményeket a listán szereplő országokban, és megállapítja az eszkalációra utaló jeleket a nyílt forrású információszerzés eszközeivel, rendszeres helyszíni látogatások útján, valamint a népirtással és egyéb súlyos bűncselekményekkel foglalkozó regionális szervezetektől és más partnerektől szerzett megbízható információk alapján.

– A Központ szükség esetén ad hoc kockázatelemzések készítésével korai előrejelzést nyújtana a globális és regionális szervezetek döntéshozóinak.

És így tovább …

Megosztás