Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Titokzatos befektető, cinikus ultimátummal

A TE Ganz-Röck gyárát az 1950-es évek elején alapították Kiskunfélegyházán. Korszerűsítése és bővítése 1999-ben valósult meg. Fő termékei az erőművi és ipari kazánok, hőhasznosító kazánok és szénacél, melegszilárd és hőálló, saválló acélból, alumíniumból, titánból és egyéb fémekből gyártott nyomástartó edények, hőcserélők, kolonnák és egyéb gépipari készülékek.

A Ganz-Röck Zrt. többségi tulajdonosa az Opten céginformáció rendszere szerint a Resonator Kft., amelynek vezető tisztségviselője Szabó András, a Resonator-csoport feje; kisebbségi tulajdonosa pedig a Vegyépszer Zrt.

A kiskunfélegyházi gyár 140 dolgozója hónapok óta nem kapott fizetést, pedig elvégeztek az Alstomnak egy nagyobb munkát. Az Alstom ki is fizette a Ganz Röcknek a munka árát, de a pénz nem jutott el a dolgozókig. Az üzemben a fizetések elmaradása miatt először tavaly novemberben állt le a munka, utána februárban. Áprilisban a Bajnai-kormány állami kezességvállalást ígért a cég hitelfelvételére.

A Fidesz-kormány viszont ezt a kezességvállalást nem erősítette meg, hanem vizsgálatot indított, hogy kiderüljön: nem minősül-e ez a garancia tiltott támogatásnak.Döntés még nincs.

A Ganz Röck Zrt. közgyűlése hétfőn este ülésezett Budapesten, itt jelentették be a tulajdonosok, hogy nem tesznek több tőkét a cégbe, és a kialakult helyzetért az Orbán-kormányt okolják. Említenek egy befektetőt is, aki hajlandó lenne 500 millió forintot beletenni a cégbe, ha Orbánék rábólintanak a kormánygaranciára.

A befektető titokzatos és követelőző.

"Szentesi Lászlóné, a Ganz Röck Zrt. igazgatóságának elnöke kedden Kiskunfélegyházán nem tudta megmondani, ki az ismeretlen befektető. Arra a kérdésre sem tudott válaszolni, mennyit fizetett a Ganz Röcknek az Alstom, és pontosan mennyi járt volna ebből a munkásoknak. Elmondta viszont, hogy az APEH egy korábbi, 401 milliós adósság fejében azonnali inkasszót tett a cég számláira. Ezért nem tudnak fizetni annak a külső cégnek sem, amelynek már korábban sem fizettek, ezért az illető cég nem végezte el a számviteli munkát, és magánál tartja az iratokat. Emiatt nem mehetnek el nyugdíjba vagy álláskeresési támogatásra a dolgozók.

Szentesi Lászlóné továbbította a sztrájkbizottságnak a közgyűlés felhívását, hogy hagyják abba a sztrájkot. Kilátásba helyezte: ha a Fidesz-kormány megerősíti az MSZP-kormány hitelgaranciáját, akkor helyreállhat a társaság működőképessége, a majdani tevékenységéből biztosítható a dolgozók elmaradt fizetése is. De ha a kormány nem vállal kezességet, akkor bejelentik a fizetőképtelenséget."

Ultimátumot ad egy magáncég az államnak, hát ezt is megértük. ‘Legyél kezese a kölcsönünknek, és akkor megmarad a csóró zemberek munkahelye, talán még fizetést is csepegtetünk nekik, és ha az apehos elmaradással is csinálsz valamit, megkaphatják a papírjaikat is. Ha nemet mondasz, eltűnünk a ködben, bibibi!’

"A vasasszakszervezet régiós elnöke úgy nyilatkozott: ha kezességet vállal a kormány, az olyan, mintha vissza nem térítendő állami támogatást adna. Ráadásul kétmilliárdból nem is lehet megmenteni a céget, mert sokkal több az adóssága. De ha nem lesz kormánygarancia, akkor örökre elvész a be nem fizetett adó és tébéjárulék, a dolgozók elmaradt bérét pedig kicsengethetik az adófizetők pénzén az országos bérgarancia-alapból."

A dolgozók két hete sztrájkolnak, a gyárban élnek. Őrzik az Alstomnak elkészített csöveket, azokban látják a garanciát arra, hogy megkapják az elmaradt bérüket. Ment már hozzájuk puccos ügyvéd, alstomos daruskocsi, rendőr is. A környékbeliektől kapnak élelmet, tüzifát. Fáradtak, csüggedtek.

 (fotók: baon.hu)

Frissítés 2010.10.22.:

"A Ganz Röck ellen a mai nappal megindult a felszámolás. A társaság vezetésének a felszámolás megkezdésétől kezdve harminc napja van arra, hogy átadja a felszámolóbiztosnak a szükséges dokumentumokat, többek között a dolgozók bérének kifizetéséhez elengedhetetlen papírokat. Egyelőre a bérnek csak egy részét tudják kifizetni a Bérgarancia Alapból, és azt is csak a dolgozók egy csoportjának, ez átlagosan a fizetések felét jelenti majd. A bérfizetést a következő hetekre ígérte Buga Tamás felszámolóbiztos. Ez azt jelenti, hogy a munkások várhatóan december közepén kapják meg bérük egy részét.

A sztrájkbizottság azzal indokolta a sztrájk felfüggesztését, hogy a megmozdulás okafogyottá vált a felszámolás megindulásával, hiszen ők a Ganz Röckkel szemben tiltakoztak, a felszámolóbiztos, illetve az államot képviselő Bérgarancia Alap esetében viszont ez nyilván értelmetlen. Buga Tamás a megbeszélést követő tájékoztatón az egybegyűlt dolgozóknak azt mondta, nem tudják, a bérük garanciaalapon felüli részét kifizetik-e, mivel nincs még rálátása a cég anyagi helyzetére. A csoportos létszámleépítések a törvényi előírásoknak megfelelően elkezdődnek, a korábbi felmondási kérelmeket befogadják.

A sztrájkbizottság képviselője a munkásoknak azt mondta: annak ellenére, hogy a felszámolás elbocsátásokkal jár, lehet, hogy megmaradnak munkahelyek, a felszámolóbiztossal és a cég vezérigazgatójával folytatott tárgyaláson kiderült, két befektető is érdeklődik az üzem iránt. Ha egy befektető vállalná az üzem elindítását, tovább lehetne dolgozni, mert a gyárhoz tartozó ingatlanok már nem a Ganz Röck tulajdonában vannak.

A gyár udvarán mintegy nyolcvanan gyűltek össze, a munkások nagyon elégedetlenek a bejelentéssel, de tudomásul vették a döntést, és várhatóan elhagyják a gyár területét."

Megosztás