Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Van egy ország, ahol az EU összes szépkorú állampolgára ingyen utazhat

A BKV-s bérletvásárlásra várva volt időm átolvasni a kiírtakat, és megakadt a szemem a "Díjmentesen utazhatnak" plakát egyik pontján:


Ez a pont nemcsak a BKV-nál aktuális, hanem a MÁV-nál és a Volánnál is.

Ezek szerint az 500 millió európai uniós állampolgárok közül aki elmúlt 65 éves, az ingyen utazhat Magyarországon. Szuper. Mindig öröm, mikor az ember értesül, hogy kőgazdag az országa, hiszen nálunk már ilyenre is telik …

A 65 éven felüliek ingyenes utazását 1997-ben Horn Gyula vezette be, és kemény, de túlélte az első Orbán-kormányt, túlélte a Medgyessy-kormányt, túlélte az első Gyurcsány-kormányt Kókástól, túlélte a második Gyurcsány-kormányt (pl. a 2007-es kormányrendelet), túlélte a "szakértői" Bajnai-kormányt, és még most, a második Orbán-kormány alatt is életben van. Miközben ugye a 13. havi nyugdíjat eltörölték, mint a pinty …

Ugye azt még egy általános iskolás is tudja, hogy ingyé’ nincs semmi. Az ingyenes utazás is pénzbe kerül. Az elmúlt 13 évben még azt sem tudta az állam, hogy hány ember utazik ingyen, így nem tudta pontosan ezt megtéríteni ezt a BKV-nak, MÁV-nak, Volánnak. Tavaly bevezették a regisztrációs (0 ft-os) jegyet a vasúton és a belföldi buszokon, így onnantól kezdve már van egy kézzelfogható szám, hogy hány ember, honnan-hová utazott ingyen, és ez az utazás hány forintba került valójában, amit utalhat is át az állam. Statisztikai adatot a regisztrációs jegyekről nem nagyon találtam (lehet nincs is rá programjuk), egy nyári cikkben viszont az szerepelt, hogy "márciusban a MÁV-START, a GYSEV és a 24 Volán járataira összesen több mint 3 millió regisztrációs jegyet adtak ki. A Volán-társaságoknál az összes kiadott menetjegy negyede, a vasúttársaságoknál 16 százaléka volt regisztrációs jegy. Ezeknek 85-90 százalékát a 65 év felettiek váltották."

Viszont a BKV-nál nincs regisztrációs jegy, de van 350 ezer 65 évnél idősebb budapesti lakos, meg még pár százezer az agglomerációban…

De ha még csak a magyar utasokról lenne szó … de az EU-csatlakozás jól bekavart!

Miért utazhat az EU összes szépkorú állampolgára ingyen Magyarországon?

A megfejtés:

"A különböző kedvezmények biztosítása az Európai Unióban a tagállamok nemzeti jogi hatáskörébe tartozik, ezekre vonatkozó általános, minden EU tagországra vonatkozó uniós szabályozás, rendelkezés nincs.

A hazai kedvezmények nem érvényesek egy másik uniós tagállamban. A tagállamok kötelezettsége, hogy minden más tagállam állampolgárának országon belül ugyanazon kedvezményeket, ugyanazon feltételekkel nyújtsák, mint sajátjaiknak.

Ebből következően a magyar állampolgárok ugyanazon kedvezményeket élvezhetik valamely uniós országban, mint az ottani állampolgárok. A nyugdíjasoknak járó kedvezmények rendszerint korhoz kötöttek (többnyire 60-65 év felett járnak), így általában külföldön elegendő a személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel igazolni a jogosultságot.

Az egyenlő bánásmód alapelvének megfelelően más uniós tagállamok Magyarországon tartózkodó nyugdíjasai számára is biztosítani kell ugyanazokat a kedvezményeket, amelyek a magyar nyugdíjasokat megilletik.

Bármely tagállam saját nyugdíjas állampolgárainak kedvezményt biztosíthat tehát, azonban abban az esetben, ha az utazási kedvezmény igénybevételének feltételeként kizárólag meghatározott életkor betöltését írja elő, azt az egyenlő bánásmód és a diszkrimináció tilalma értelmében valamennyi EU tagállam meghatározott életkort betöltött nyugdíjas (tehát magyar) állampolgárára is alkalmazni kell."

És ez nem csak az utazásra vonatkozik! A bíróság tavasszal jóváhagyta az Egyenlő Bánásmód Hatóság Harkányi Gyógyfürdővel szembeni elmarasztaló határozatát, amelyet a magyar és a külföldi nyugdíjasok közötti eltérő belépőárak miatt hozott meg. Vagyis ha 500 forint a jegyár a 65 éven felülieknek, akkor nem lehet különbséget tenni magyar és a EU-s állampolgár között. A jómódú 65 éves osztráknak is 500 forint az a jegy, mert 65 évesnél idősebb.

De mielőtt még menne a telefon nagymaminak és nagypapinak, hogy ingyen utazhatnak az egész Európai Unióban, előbb nézzük meg, hogy melyik másik EU-s országban lehet ingyen utazni a személyi igazolvány felmutatásával!

Nos, egyikben sem!

Az euvonal.hu adatai alapján csináltam egy táblázatot, hogy az EU-s országokban milyen feltétellel és mekkora kedvezménnyel utazhat egy 65 éven felüli állampolgár. Általában a vasutat néztem, pár országban a buszközlekedés szerepel:

Látható, Magyarország mellett csak Írországban utazhatnak ingyen, de csak az írországi lakcímmel rendelkezők. Az összes többi országban egy speciális kártyát kell vásárolniuk, és erre jár a kedvezmény, ami sehol sem több, mint 50%.

Hogy mi a teendő, jól látható a táblázatból. A kedvezményekre vonatkozó jogszabályokat megváltoztatni, az ingyenes kedvezményt megszüntetni.

Aki szerint ez "szemétség" meg "kitolás" a nyugdíjasokkal, annak javaslom, hogy menjen ki reggel 7 órára a népligeti buszpályaudvarra, és keresse meg a Hévízre induló gyorsjáratot. Ugyanis a buszra nem lehet felférni, és nincs olyan utas, aki fizetne a jegyért. 2 óra 40 perc a menetidő, 10 órakor már a hévízi tóban ülnek a nyugdíjasok, az esti busszal meg jönnek vissza. Ingyen. Mindennap, minden hévízi busz tele van.

Megosztás