Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Aligha véletlen ingatlanbiznisz Aligán

A balatonvilágosi Club Aliga történetét biztosan  mindenki ismeri: 2006-ban ötödszörre is meghirdette eladásra az KVI. A pályázatot egy direkt az Aliga miatt létrehozott izraeli projektcég, a PRO-MOT Hungária Kft. nyerte, 2007. március végén írták alá vele a szerződést, miszerint nettó 3,710 milliárd forintot, bruttó 4,452 milliárd forintot fizet az üdülőkomplexum három részének (Aliga II., III., IV.) tulajdonjogáért, az Aliga I. nevű rész 49 évre szóló vagyonkezelői jogért pedig 911 millió forintot.

Összesen nagyjából 5,5 milliárd forintot 470 hektár vízpartért. Legalábbis a hírek szerint, mert bizony a szerződést titkosították, így a pontos összeg és a részletek ismeretlenek. Emiatt is tett feljelentést az ORFK-nál 2010.augusztus elején Hegedűsné Kovács Enikő jobbikos politikus, mert szerinte fennáll a hűtlen kezelés gyanúja az ügyben. Két héttel később Papcsák Ferenc is felírta a listájára a Club Aligát, a Hegedűsné feljelentése után indult nyomozást pedig szeptember végén átvette az NNI.

Ezután nemsokkal megszólalt a beruházó:

 

"Nehéz évtizedek után mosolygott rá a szerencse Balatonvilágosra. 1950-ben Rákosi Mátyás erre járt, az öböl körül magasodó löszfal miatt jól védhetőnek találta, és elhatározta, hogy itt hoz létre a kommunista párt vezetői számára üdülőközpontot. Elkezdődött a kisajátítás, a löszfal tetejére légvédelmi ütegeket telepítettek. Ez lett "Club Aliga". A területet közel félévszázadra lezárták.

A rendszerváltás után több tervet kidolgoztak a terület hasznosítására. Anyagi erő híján egyikből sem lett semmi. A semmittevés tizenhat éve alatt az épületek súlyosan leromlottak. Az állam a privatizáció mellett döntött. Négyszer hirdették meg sikertelenül eladásra. Ötödszörre, 2007-ben két nagy nemzetközi fejlesztő cég leányvállalata, a Pro-Mot Hungária Kft., mint a legtöbbet ajánló cég vette meg 5,5 milliárd forintért.

Fekete Barnabás polgármester úgy emlékszik, a képviselőtestület minden tagja úgy érezte, hogy a település jól jár a befektetők érkezésével. Az új tulajdonos 15-20 év alatt mintegy 70 milliárd forintos fejlesztéssel idegenforgalmi központ építésére adott be koncepciót. A lakosság a beruházástól reméli a mintegy 15 százalékos munkanélküliség és a fiatalok elvándorlásának megszűnését. Az egyik képviselő azonban egy idő múlva a szélsőséges politikai csoportok állításait hangoztatva riogatni kezdte a lakosságot, hogy a turisztikai központ "nem nekik épül", sőt a Club Aliga területe majd önálló községgé válik, így Balatonvilágos még a beruházásból származó tetemes (évi több százmillió) adóforinttól is elesik. Tevékenysége az utóbbi hónapokban politikai támaszt kapott. Hegedűsné Kovács Enikő, a Jobbik képviselője augusztusban feljelentést tett az ORFK-nál. Mint a sajtóval közölte: "a pletykák arról szólnak, hogy mélyen áron alul értékesítették Club Aligát", ami véleménye szerint hűtlen kezelés.

Véleményünk szerint kizárólag a Sukoró-ügy miatt őrizetbe vett Császy Zsolt, a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (a Kincstári Vagyonigazgatóság jogutódja) értékesítési igazgatója elleni vizsgálat miatt jelenhettek meg a napokban hírek arról, hogy a Nemzeti Nyomozó Hivatal kiterjeszti a nyomozást a Club Aligára, amely egyébként a fent említett nyilvános liciten, szabályosan,törvényesen került eladásra. A Jobbik képviselőjének pletykákra alapozott, feltehetően az említett helyi önkormányzati képviselő ihletésére született feljelentése így vált komolytalan kellemetlenkedésből vizsgálat tárgyává.

A polgármester, aki a lakosság többségével együtt a fejlesztés mielőbbi elkezdésében érdekelt, felháborítónak tartja a Jobbik akcióját. Veress Lászlónét, a Balatonaliga Üdülőközösség tiszteletbeli elnökét az egyik televízió nyilatkozatra kérte az ügyben a múlt héten. Úgy értesültünk, a tévés csupán fél mondatot hagyott meg nyilatkozatából, ezáltal meghamisítva a fejlesztést támogató véleményét. Eközben a helyi képviselő azzal kampányol, hogy a 70 milliárdos üdülőközpontban minden állást külföldiek töltenek majd be, nem a balatonvilágosiak, kivéve a fekete mosogatói és a takarítói munkaköröket."

 

Nagyon jól tudjátok, hogy én nem hiszek a "tízezrével költöznek ide" c. összeesküvés-elméletekben….
 

….így képzelhetitek, mekkora meglepetéssel olvastam a Club Aligára tervezett fejlesztés demográfiai hatástanulmányát, amit a PRO-MOT rendelt, és a Pestterv Kft. készített. Rövid részlet a 40 oldalas irományból:

"A község ingadozó, de trendjét tekintve stagnáló népességszáma fokozatos növekedésnek indul. A projekt keretében megvalósításra tervezett 760 lakás felépülése és azok értékesítése több évet vesz majd igénybe, ezért az új lakások létesülése keltette migrációs nyereség hatása több – akár 10-15 – éves időtávban is érezhető lesz. Tehát folyamatos népességbeáramlással lehet számolni az elkövetkező évtized során, melynek eredményeképpen a település mai népességszáma minimum megduplázódik. A beköltöző új népesség a beruházáshoz készített előzetes üzleti terv szerint jellemzően a kifejezetten jó anyagi helyzetben lévő, de legalább a középosztályhoz tartozó csoportokból kerül ki. A település gazdasági ereje növekszik. Emellett az új lakások leendő tulajdonosai elsősorban a fiatal, vagy a közép korosztály tagjai lesznek. Balatonvilágos demográfiai mutatóiban ez kedvező változást indít el, a ma elöregedett település korstruktúrája javul, fiatalodik, nő az aktívkorúak és a gyermekkorúak aránya a teljes népességen belül."

"Minden olyan településen megfigyelhető a beköltözők és az őslakosság közötti különböző mértékű szembenállás, ahol viszonylag rövid idő alatt nagy számú új betelepülő jut lakóingatlanhoz. A kistelepülések esetében ez a fajta szembenállás még hangsúlyosabb. Többnyire a valamilyen okból frekventált helyzetbe került kistelepülések régi lakossága táplál ellenérzéseket a városból odaköltözőkkel szemben. Számos ilyen település található a Budapesti agglomerációban, de a Balaton térségében is. Balatonvilágoson is várhatóan
szembesülni kell hasonló problémával. A helyi lakosság körében kiváltott ellenérzéseket fokozhatja, hogy a volt Club Aliga – korábban is elzárt és mindig is a gazdagságot szimbolizáló – területére kiemelkedően jó anyagi helyzetben lévő magas státuszú betelepülők érkeznek majd. A beruházás megvalósulását követő évek nagy kérdése lesz társadalmi szempontból, hogy a kialakuló új településrész tehetős lakói mennyire lesznek egyáltalán hajlandóak és mennyire tudnak majd beilleszkedni Balatonvilágos társadalmába, és erre milyen fogadókészség mutatkozik a falu mai lakossága részéről. Reális veszélye lehet egy immár fizikailag nem elszigetelt, de szociológiai értelemben a kialakult környezetéhez képest jelentősen magasabb presztízsű – magasabb társadalmi státuszú lakossággal benépesülő – új települési terület kialakulásának. A helyi lakosok és az új betelepülők közötti esetleges konfliktus speciális esete alakulhat ki a külföldi állampolgárok várhatóan megnövekvő ingatlanvásárlásai kapcsán is."

 

Érdekes, igaz?

De nem kell aggódni, telekürtölni mindent ezzel, mert nagy valószínűséggel úgysem lesz semmi az egészből. Nem épít a Pro-Mot Kft. Balatonaligán se 1055 szállodai szobát, se 1520 lakó- és üdülőingatlant. Az "Európa egyik legelegánsabb településrészét" ígérő nagyívű fejlesztési terv ugyanolyan komolyságú volt, mint amilyet Sukorón és az Álomszigeten is láttunk már. Természetesen a háttérsztori is hasonló:

A Pro-Mot 4,452 milliárdáért vásárolt meg 369.738 négyzetmétert (Aliga II., III., IV.), vagyis 12.041 Ft-ot fizetett négyzetméterenként.
Most 100.000 Ft/négyzetméter áron árulnak "Vízparti telkeket Aligán", összesen 11.567 nm-t. (köszönjük a linket Kicsit Karcosnak!)

 

Ezek szerint a 100.000,-Ft/nm a reális, piaci ár, ezzel számolva pillanatok alatt kiderül, hogy a 369.738 nm-ért 36.973.800.000, azaz 36milliárd-973millió-800ezer forint járna. Persze nem véletlen, hogy csak ötödjére sikerült eladni a Club Aligát, és nyilvánvaló, hogy nem rendelkezik ugyanolyan adottságokkal a terület minden szeglete.

Számoljunk csak a most hirdetett 11.567 nm-el:

a) 11.567 x 12.041 = 139.278.247 (139,27 millió)
b) 11.567 x 100.000= 1.156.700.000 (1,15 milliárd)

139 millió vs. 1 milliárd……… "csupán" 861 millió a különbség, persze az állam kárára.
 

Megosztás