Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

„Nagyon kényelmetlenek a székeink” – interjú Ivády Gábor képviselővel

A tavalyi Batyus Galopp kapcsán kerestük először meg kérdéseinkkel Ivády Gábort, idén pedig a második kapcsán felvetődött az ötlet, hogy készítsünk vele egy második interjút is, elvégre már nem csak Ivád polgármestere, hanem országgyűlési képviselő is az LMP színeiben.

Némi (khm…) késéssel nemrég megkaptuk a válaszokat, amiket ezúton is köszönünk.

"- Hogy fér össze a parlamenti munka és a polgármesterség? Hogy telik egy napja?

Mostanában korábban szoktam kelni. Amikor Budapesten vagyok, olyankor egy kicsit lustálkodhatok, ahhoz képest, mint amikor otthon vagyok, hiszen Ivád keletre van a fővárostól, így ott hamarabb világosodik. Reggelente abban vagyok egyedül biztos, hogy a reggeli kávémat nem fogom kihagyni. Rendszerint tejeskávét iszok, mégpedig nagyon sok tejjel, három cukorral, néha ízesítővel. Ha a cukrot el tudnám hagyni, akkor én lehetnék Grabowszki. A kávét először fölmelegítem, beleteszem az édesítőszert, hogy könnyebben felolvadjon, majd eztán öntöm bele a hideg tejet. Hidegebb reggeleken, vagy zordabb éjszakákat követően az elkészült kávét még visszateszem egy kicsit a mikróba, hogy az egészet együtt megmelegítsem. Ezután kortyolgatok belőle néhányat, a többit általában a gyermekeim véletlenül kiöntik, amit minden reggel feltakarítok. Utána már – ahogy korábban is – hamar elszalad a nap és azt veszem észre, hogy újra reggel van.

Szeretne-e valamit külön Ivádnak kiharcolni "odafent"?

Nagyon szeretnék Ivádnak egy repteret. Ez nem új vágyam, korábban tettem kísérletet arra, hogy találjunk magunknak egy szaudi testvértelepülést, lehetőleg olyan gazdagot, amelynek vezetői csak repülővel lennének hajlandóak eljönni a falunapunkra, így építenünk kellene nekik egy Jumbo méretű gépet is fogadni képes repteret, de sajnos a szaudi király nem tudta értelmezni a testvértelepülés fogalmát, így csak megköszönte jókívánságaimat, és biztosított róla, hogy a lehető legjobb tudása szerint kívánja ellátni királyi teendőit. Ha a reptér mégsem jönne össze, akkor valószínűleg a szennyvízhálózat kiépítése lesz a fő feladatunk.

Támogatja-e a Jobbik terveit, hogy képviselő ne lehessen polgármester, hanem legyen főállású képviselő?

Nem. Egy képviselő ne csak polgármester ne lehessen, hanem színész, tanár, ügyvéd, fodrász és villamosvezető se lehessen. Ezt már támogatnám.

Milyen belülről a parlamenti munka? Erre számított? Mi fogadta?

Nagyon kényelmetlenek a székeink, roppant kicsi az asztal előttünk, az ülésteremben nem lehet sem enni, sem inni, egyszóval ha valaki becsülettel végigüli – a nem ritkán 10-14 órás – üléseket, akkor minimum egy defibrillátorra szüksége van a nap végére. Egyébként pedig az ülésteremben már semmi nem dől el. Előtte a bizottsági üléseken, a különböző egyeztetéseken lehet a módosító javaslatainkat elfogadtatni, de amikor beülünk a helyünkre, akkor már (szinte) mindenki tudja, hogy melyik gombot nyomja majd meg, az elhangzó beszédek, viták ellenére.

Hogy tetszik a képviselői élet? Sok inget mos a felesége?

A képviselői élet fantasztikus, hiszen kaptam egy képviselői kártyát, amelyet teljesen véletlenül mindig a nyakamban felejtek ha megyek haza, így mindenkivel tudathatom, hogy milyen fontos ember vagyok. A feleségem azt mondta, hogy nem mossa ki az ingeimet, használjak hetente csak egyet, és amikor csúnyán néznek rám a szagom miatt, akkor tartsam fel a kártyámat, hátha a mentelmi jog ettől is megvéd.

Mit csinál a Parlamentben?

Erősen figyelek és koncentrálok.

Mi volt a legfurcsább dolog, amit az Országházban látott/hallott?

Az első napok egyikén az egyik fideszes képviselő megkérdezte tőlem, hogy mikor lesz frakcióülésünk. Azt hitte én is fideszes vagyok. Ekkor kimentem a folyosóra, hogy mégse odabennt röhögjek, mire odajött hozzám egy másik fideszes és tanácsot adott a Magyar Gárdával kapcsolatban. Azt hitte jobbikos vagyok.

Hogy értékeli a saját eddigi parlamenti teljesítményét? Mik a tervei az őszi ülésszakra?

Az én területem az önkormányzatok. Igyekeztem mindent megtenni annak érdekében, hogy ne érjék további hátrányok az önkormányzatokat, ne legyenek újabb elvonások, demokratikus módon működhessenek és minél kisebb befolyása legyen rájuk a pártoknak, igazságosabb legyen a finanszrozásuk. Ősszel is ezt kívánom erősíteni, a hangsúlyt az átláthatóságra éa a korrupció elleni harcra helyezve.

Milyen lobbi folyik a parlamentben? Észlelt olyat, hogy cégek befolyásolni akartak egy szavazást?

Engem még senki nem keresett meg.

– Nem érzi úgy, hogy feleslegesen ülnek a parlamentben, ahogy a többi ellenzéki párt is?

Sokszor azt érzem, hogy nem csak mi, hanem a fideszes képviselők jelentős része is feleslegesen ül a Parlamentben. Néha pedig azt érzem, hogy csak annak van értelme, hogy mi ott ülünk.

Még mindig hisz abban, hogy lehet más a politika?

Mindig lehet más a politika!"

Megosztás