Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Heim Péter megfelezné a rokkantnyugdíjasok számát

Nagyon csípem ezt a Heim Pétert, őszintén és mellébeszélés nélkül szokta megmondani a véleményét. Mint a Századvég Gazdaságkutató Zrt. alapítója (az Aegon Alapkezelőnek volt a vezérigazgatója, sokszor idézték a véleményét, például itt és itt), hivatalosan nem áll kapcsolatban a kormánnyal, de nem hivatalosan ki szokták kérni a véleményét, így egyáltalán nem mindegy, hogy egy kormányhoz közel álló gazdaságkutató mit is gondol.

A Népszabinak adott interjút, szép hosszút, egy részlet:

– Az adócsökkentéstől várt megtakarítás nagyságrendje alapján ön szerint sem lehet a letisztult formájában megvalósítani az egykulcsos szja rendszert.

– Ahhoz a kiadási oldalon is drasztikus beavatkozásra van szükség: reálértéken be kell fagyasztani lényegében az összes kiadási főösszeget, kivéve a rendvédelmet és az egészségügyet. Már idén hozzá kell nyúlni a rokkantnyugdíjas ellátáshoz, és a 400 ezer rokkantnyugdíjas felét ki kell küldeni a rendszerből…

– Hová küldené őket?

– A fele valószínűleg munkanélküli lesz, a másik fele most is dolgozik, csak feketén. Be kell vezetni továbbá a közösségi közlekedésben e-ticket rendszert a potyautasok kiszűrésére, és el kell törölni a kedvezményeket. Ha mindezeket meglépi a kormány, lesz fedezete a drasztikus adócsökkentésnek.

– A rokkantnyugdíj-rendszer átalakítására a hátralévő 3 hónap biztos nem elég.

– De a folyamatot most el lehet kezdeni, hogy a jövő év végére le lehessen zárni.

Heim Péter sajnos rossz számból dolgozik, mert 800 ezer rokkantnyugdíjas van (Szlovákiában 70 ezer), valószínűleg arra gondolt, hogy 400 ezer rokkantnyugdíj van a nyugdíjkorhatár alatt.

Egészen pontosan 375 ezeren vannak, a rokkantnyugdíjuk átlagban 69 992 forint, ez  összesen havi 26,5 milliárd forint, vagyis évente 318 milliárd, így ennek megfelezése valóban tekintélyes megtakarítás – lenne.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy a tavalyi évre a 4,5 millió adózóból 800 ezer ember egyáltalán nem fizetett adót

De hogy Orbán mit tervez, az csak egy ember tudja – Orbán Viktor.

Megosztás