Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Havas Szófia humorral fűszerezett levele

Jó jel, ha egy cikk címében együtt szerepel a "pofátlanság netovábbja" és az "ilyen nincs" szókapcsolat. Nos, ha ilyen nincs, akkor ennek itt a helye!

2006-ban Molnár Lajos egészségügyi miniszter vezetésével a Gyurcsány-kormány nagy arányú kórházi ágyszámcsökkentést hajtott végre. Az aktívágy-kapacitás 16 ezerrel csökkent, míg a krónikus 7,5 ezerrel több lett, így összességében a 80 ezer ágyból 71 ezer lett. Havas Szófia ekkor a fővárosi és Pest megyei regionális egészségügyi tanács elnöke volt, és nagyon szívesen segédkezett ebben.

A patinás Szent Margit Kórház 438 ágyából a szabad demokrata miniszter eredetileg 278-at hagyott volna meg. Havas Szófia felajánlotta a teljes sebészeti osztály, a szülészet és a csecsemőosztály leépítését is – így csak 188 ágy maradt. Az eredetileg 95 ágyas Budai Gyermekkórház 80 aktív ágyat tarthatott volna meg – Havas új javaslata szerint viszont egyet sem.

A miniszteri döntést 54 kórház támadta meg a bíróságon, első fokon veszítettek, tíz perorvoslatot kért közülük, a Legfelsőbb Bíróság hat esetben hatályon kívül helyezte Molnár Lajos akkori miniszter döntését. Négy kórház kártérítési pert indított az állam ellen, amelyben az eredeti és a meglévő kapacitás után elmaradt finanszírozást követelik. Ezzel a négy intézménnyel kötne peren kívüli egyezséget a kormány.

A kormány szeptember végén úgy döntött, 800 millió forintot fizet ennek a 4 kórháznak (Békés megyei, keszthelyi, hódmezővásárhelyi és a debreceni Kenézy), akik elállnak a három éve folyó perektől, és az esetleges kórház-konszolidációs programból nem tartanak igényt újabb pénzforrásokra.

A kormány döntése után Havas Szófiának volt képe levelet írni az ország összes kórházigazgatójának:

"Mint a sajtóból értesültem, négy intézmény peren kívüli megegyezést követően kártérítésben részesül a megszüntetett aktív ágyak miatti bevételkiesés kompenzálására. Javasolom Főigazgató Asszonynak/Úrnak, hogy forduljon Bírósághoz (vagy a minisztériumhoz peren kívüli megegyezés céljából) keresettel az ágyszám csökkenés következtében kialakult bevételhiány, kártérítés érdekében. Ez jelentős segítséget nyújthat az intézmény gazdasági helyzetének javításában."

Havas nyakig benne volt az ágyszámcsökkentésben, majd 3 évvel később van bőr a képén perre biztatni a kórházakat. Kegyetlen ez a Havas …

Havas ugyanis felháborítónak tartja, hogy a maradvány összegeket politikai alapon, és az eladósodott intézmények között osztják el, és a feszesen gazdálkodók megint hátrányba kerülnek. „A humorral fűszerezett levél" arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy lehet kártérítést fizetni, de akkor fizessenek mindenkinek. „Ez számításaim szerint 120 milliárd forintba kerülne."

Egy ilyen Havas Szófia egy kormánypárt szakpolitikusa lehetett az elmúlt években …

Megosztás