Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A két hét alatt rendet csinálunktól az éhséglázadásig?

Egy nagyon érdekes MTI-hír született meg pénteken, melyről nem olvashattunk az Index-en, az Origon, vagy éppen Magyar Nemzet Online-on.

Pintér Sándor belügyminiszter pénteken meglátogatta a Teleki téri piacot (melyről szép hosszú riport készült), majd részt vett a a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumán.

Sanyi bá’ roppant őszinte szavakkal állt elő:

"Az országban jelentősen vissza fog esni a vásárlóerő, szegényednek az emberek, egyre több olyan jelenség lesz, ami a rendvédelmi szervek nélkül nem lesz megoldható. Emiatt egyre nagyobb lesz a korrupció, egyre nagyobbak lesznek a gazdasági bűncselekmények, egyre több lesz az utcai bűncselekmény és nyilvánvaló, hogy egyre több lesz a fegyveres rablástól kezdve minden más. Mindezek megfékezéséhez elszegényedett rendőrséggel nem lehet nekikezdeni."

Pintér Sándor belügyminiszter, 1998-2002 után már másodjára. Igaz, nem politikus, de ennyi év miniszterséggel (rutinnal) a háta mögött nem gondolom, hogy ne tudná, hogy minden szónak, mondatnak, amit mond, ne lenne jelentősége.

Április 13-án Orbán jelentette be a nemzetközi sajtótájékoztatóján, hogy "kettő hét alatt fogunk rendet tenni az ország olyan pontjain, amelyek ma még reménytelennek tűnnek".

Eltelt öt hónap és az ország belügyminisztere nem állít (jósol) mást, hogy akár éhséglázadások is lehetnek. Elég nagy a kontraszt a két nyilatkozat között. Mondhatnánk ég és föld.

Vajon miért állt elő Pintér ezzel a beszéddel?

1. Pintér, mint belügyminiszter és mint a kormány tagja tisztábban látja az ország helyzetét, és próbálja csökkenteni a csodavárást.

2. Gőzerővel dolgoznak a 2011-es év költségvetésén. Pintér nyomást akar gyakorolni, hogy 2011-ben több pént kapjon a Belügyminisztérium. "Statisztikai adatként megemlítette, hogy egy rendőr átlagosan 100 ezer forintot visz haza havonta, ezért ő maga is partner abban, hogy ez az összeg egyre több legyen. Arra azonban Pintér Sándor nem lát esélyt, hogy 2011 januárjától nőjön a rendőrök fizetése."

3. Október 3-a után megváltozik a mézes-mázos sikerkommunikáció, csak Pintér hamarabb beszélt, mint kellett volna. A kormányzat apránként "készíti fel" az országot a nehézségekre.

4. Pintér mint szakember, nem jó politikus, főleg nem jós, rossz adatokból vont le helytelen következtetéseket, és még el is pofázta.

De vajon honnan vette Pintér, hogy az országban jelentősen vissza fog esni a vásárlóerő? A gazdasági válság és a megszorítások miatt már így is visszaesett, mitől fog visszaesni még ennél is jobban? Lehet, hogy Pintér belenézett a költségvetés tervezetébe?

A Népszabadág kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy "sokakat meglepett" hogy Pintér ilyen riasztó képet festett a jövőről, és hogy megszólalása nem volt része az előre megtervezett kormányzati kommunikációnak.
(Nagy tiltakozás azért nem volt Fideszes részről a Pintér-nyilatkozat miatt.)

Vagy lehet, hogy nagyon is meg volt tervezve. Október 3. után úgyis kiderül. Vagy amikor az első CBA-t kirámolják.

Ne felejtsük el, hogy az ország többet költ szociális kiadásokra, mint a térség többi országa. Mi a GDP 21,8%-át költjük ilyen célra, a legtöbb új tagállamban ez 12-18 százalék. A szociális kiadásokból lenyesni pedig … következményei biztos lesznek. Remélem Hende Csaba hamar felállítja a tartalékos haderőt.

Megosztás