Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Óriásplakátra kívánkozó együttműködés

Kedden tudtuk meg az LMP jóvoltából, hogy milyen két csodás szerződést kötött Budapest 2006-ban. Tartalmat és értéket tekintve olyan igazi ballib stílusúakat (=sok közpénz kb semmiért), de ezt nem egyedül csinálta az MSZP-SZDSZ koalíció. Erős a fideszes vonal a történetben.

Ahogy az LMP írja: "2006-ban a Fidesz kezdeti ellenkezése után, majd – a Mahír csomagba emelése után – annak támogatásával a főváros két, huszonöt évre szóló szerződéssel eladta plakáthelyeinek zömét."

Való igaz, a budapest.hu-n megtalálható a két szerződés rövid leírása:

 

Az LMP részleteket is tud:

"Intermédia Kft szerződése:

 • Szerződés: 25 év, kizárólagosság
 • Fizetendő közterület használati díj: 0 Ft/év
 • Darabszám: 713 utasváró, 2 tábla, 2 oldala
 • 100 City Light
 • 25 db Mini Light
 • még 1500 megállóban lévő utasvárók, további szerződések alapján…

Vállalások:

 • 2 év alatt új utasvárók telepítése – nem teljesült
 • takarítás, tisztítás, graffiti és rongálás kijavítás 3+1 napon belül – nézzük meg a várost
 • Pótlás max. 30 napon belül
 • Megjegyzés: a szerződésből kilépni nem lehet, a nem teljesítést szankcionálni nem lehet.

Mahír Cityposter Kft:

 • Szerződés: 25 év, kizárólagosság
 • Fizetendő közterület használati díj: nettó árbevétel 15 %-a, min. 45 Millió + Áfa /év
 • Darabszám: 621 db hirdetőoszlop
 • 140 db elfedő hirdetőoszlop

Vállalások:

 • Andrássy úton teljes oszlopcsere,
 • 150 db belső világítású hirdetőoszlop
 • műemléki hirdetőoszlop – Hungária körgyűrűn belül
 • 25 db internetes terminál?
 • 5 db légszennyezés mérő oszlop?
 • AWK- 3000 darab/év EU-s plakáthely?
 • 40-60% kedvezmény sport, kultúra célra
 • Megjegyzés: a szerződésből kilépni nem lehet, a nem teljesítést szankcionálni nem lehet."

 

Eddig elég ismerős, nem? 0, vagy nem sokkal több mint 0 forintért óriási haszonhoz juttatni a köz vagyonából egy(két) magáncéget, és a tuti haszon érdekében választásokon átívelő időtartamra megkötni vele a közszopató szerződést, persze felbonthatatlanul.

(Kérem a naridroid olvasókat, hogy csak defibrillátorra kötve olvassanak tovább.)

Ami új meglepő kibukott az elmúlt 8 év történéseihez, sajtótájékoztatóihoz képest, az a kedélyes együttműködés a színfalak mögött.

Az Intermédia Kft. egy csendes cég, csak annyit tudni róla, hogy feljelentette a KétfarkúKutyát plakátrongálásért, a fenti szerződésben vállalt feladatait pedig finoman szólva is gyatrán végzi.

A Mahír Cityposter Kft.-re viszont sok szép találatot dob ki a Google. Cégtörténet az Indexről:

"A Mahir (Magyar Hirdető) Rt-ben 1994-ben lett igazgatótanácsi tag Simicska Lajos nem sokkal privatizációja után (250 millió forintért 88 százalék). A fideszes pártkönyvelő mellett az MDF-es gazdasági vezető, Kollár K. Attila és Tóth Béla lett tulajdonos a cégben, nem sokkal az 1993-as pártszékház-eladási botrány után.

1995-ben a Mahirhoz került három lap, a Magyar Nemzet, az Expressz és az Esti Hírlap kiadói joga a Hírlapkiadó Rt-től. A feltételezések szerint a jobboldal a Horn-kormány alól akarta kimenteni a lapokat, de az év végére visszakerülnek. Kollár és Tóth kiszáll, Gansperger Gyula és Győri Tibor beszáll. A Mahirhoz egyre több vállalkozás kerül.

1998-ban, az Orbán-kormány magalakulása után Simicska Lajos lesz az APEH elnöke, kiszáll a Mahirból, és csak 2001-ben tér vissza, a cég vezérigazgatója Győri Tibor.

2003-ban áramvonalasítják a céget, nyereséget csak két leányvállalata, a Mahir Cityposter Kft, illetve a Szerencsejáték Rt. televíziós show-műsorainak otthont adó stúdióként alapított HI Kft. termel, 105 és 122 millió forintos mérleg szerinti eredménnyel. A Schlecht Csaba által vezetett vidéki fióktelepek megszűnnek. "

(A mediator.hu-n bárki megnézheti, hogy a Mahír Cityposterben jelentős részt birtokol a Mahír Zrt., aminek vezérigazgatója ma, 2010-ben is Simicska Lajos.)

Az [origo] archívuma is megőrzött egy apró nüanszot a rendszerváltásnak nevezett katymasz környékéről:

""A közpénzek pártcélú felhasználását bizonyítja, hogy Szalay Gábor SZDSZ-es országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére Járai Zsigmond pénzügyminiszter beismerte, hogy az állam fizette vissza a Fidesz-cégek adósságait, például a Fidesz kampányát finanszírozó Mahir Cityposzter esetében, aminek részvényeit 27-szeres áron, állami pénzekből vásároltatta meg a Fidesz" – áll a Szabad Demokraták Szövetségének közleményében. Járai a napokban küldte meg válaszát Szalay Gábor SZDSZ-es képviselő hozzá intézett kérdéseire. A pénzügyminiszter válaszában így fogalmaz: "A Postabank Rt. korábbi vezetése alatt felhalmozott kétes kinnlévőségeket a bank a Reorg Apport Rt.-nek és saját work out – (felszámoló) – cégének tőkehelyzetének rendezésébe tartozik, amelynek az árát az állam fizette meg." A Mahir Cityposzter Kft. a Mahir Rt. leányvállalata tavaly márciusban – a választások előtt – 380 millió forintos ügyletet kötött a Postabankkal. A Cityposzter 14 millió 700 ezer forintos üzletrészét huszonhétszeres vételáron vette meg a Herczog-Palace nevű Postabank-cég. Az adásvételi szerződésben a Mahir visszavásárlási garanciát adott a Postabanknak, erre azonban nem került sor. Szakértők szerint az ilyen pénzügyi tranzakció valójában hitelnyújtás. A Postabank államosítása után az állam által szavatolt rossz követelések közé sorolták a Simicska Lajos vezette Mahir leányvállalattól megvásárolt üzletrészt. Az adóhatóság élére került Simicska Lajos az ügy kipattanásakor tagadta, hogy valójában kampánypénzről lett volna szó, amely a Postabanktól érkezett a Fideszhez. A pártok és a vállalkozások két külön ügy, a "közelállás" pedig nem jogi kategória – jelentette ki lapunknak Mádi László, a Fidesz-frakció tagja arra a kérdésünkre, hogy a pénzügyminiszter elismerte: a Postabank konszolidációja kapcsán a Fideszhez közel álló Mahir Cityposzter Kft. üzletrészének az árát az állam fizette meg. A politikus leszögezte: a Fidesznek csak egyetlen gazdasági társasága volt a kampány idején is. Simicska úr nem párttag, és semmilyen Fidesz-testülethez nem tartozik – tette hozzá Mádi arra a kérdésre, hogy a választásokig a Mahir élén Simicska Lajos, az APEH jelenlegi elnöke állt, aki a Fidesz korábbi gazdasági vezetője volt."

2005-ben még nem volt teljes az egyetértés az MSZP és a FIDESZ között, igaz akkor ‘csak’ a cég Belváros-Lipótvárosban kihelyezett hirdetőoszlopainak közterülethasználati jogáról volt szó, amit pályáztatás nélkül 10 évvel meghosszabbított a jobbos többségű képviselőtestület. "Steiner Pál polgármester a bizottsági döntés végrehajtásának felfüggesztését azzal indokolta, hogy pályáztatás esetén jóval nagyobb árat harcolhatna ki magának az önkormányzat. Álláspontját ugyanakkor a belváros jobboldali többsége nem hagyta jóvá és a Jobbik, illetve a MIÉP képviselőivel együtt szavazva tíz évre meghosszabbították a Mahir Cityposter Kft. szerződését."

Aztán győzött a józan ész, belefáradtak a képviselők a harcba, és 2006-ban úgy döntöttek, hogy jobb a békesség, nem érdemes a piszlicsáré kerületeken marakodni, elosztották inkább fifti-fifti az egész fővárost.
Huszonöt évre.

 

Megosztás