Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Így harcolnak a korrupció ellen

Múlt héten a Magyar Hírlap írta meg, hogy információk szerint korkedvezményes nyugdíjazását kérelmezte Dávid Ibolya (56 éves), az MDF volt elnöke, Horn Gábor (54) korábbi SZDSZ-es államtitkár és párttársa, Magyar Bálint (57) egykori oktatási miniszter. Horn ezt tagadta, de Magyar Bálint elismerte …

Egy picit hihetetlennek tűnik, hogy azok mennének nyugdíjba, akik tűzzel-vassal harcoltak a korengedményes nyugdíj ellen, sőt, felemelték a nyugdíjkorhatárt …

Pedig ma a Blikk örvendeztetett meg minket a nagyszerű hírrel, hogy mindez igaz, sőt …

A képviselők 60 év helyett 55 évesen vonulhatnak nyugdíjba, és ráadásul a teljes összeget megkapják, nem pedig a 8%-kal csökkentettet.

Sőt! 2009-től évente 183 nappal növekszik a nyugdíjkorhatár, egészen 65 éves korig, de egy 2009-os törvénymódosítás értelmében ez a képviselőkre ez nem vonatkozik.

Úgy aggódtam, hogy mi lesz a "hirtelen" munkanélkülivé váló ex-képviselőkkel, hiszen semmihez sem értenek, és nem lehet mindegyikből szegénységkutató.

Csizmár Gábor (55) volt MSZP-s államtitkár, már be is adta a nyugdíjazási kérelmét: "Nem is kerestem munkát." – nyilatkozta

Filló Pál (56), szintén a korai nyugdíjat választja, bár nem örül neki: "Én nyomdász vagyok; aligha tudnék visszamenni, a szakma eléggé megváltozott az elmúlt 20 évben."

Jánosi György (56) volt MSZP-s ifjúsági miniszter: "A felmondási időm még egy hónapig tart, ha addig nem találok állást, valószínűleg a nyugdíj mellett döntök."

A magyarázat a felmerülő miértre?! és hogyanra?! remek:

"A korrupciót próbálja visszafogni az ilyen „kivételezés".  A törvényalkotó célja ilyenkor az lehet, hogy a politikusnak ne kelljen a hivatalban töltött utolsó éveiben azon aggódnia, hogy nem tud majd megélni, és ezért kenőpénzt fogadjon el. Ha biztos lehet benne, hogy idős napjaiban sem szenved majd hiányt, kevésbé valószínű, hogy meg tudják  vesztegetni. Ez nem csak itthon van így, ezért kapnak például az Európai Unióban a távozó biztosok 100 millió forintnak megfelelő végkielégítést. Tudják, hogy lesz pénzük, így nem korrumpálhatóak."
– Vasali Zoltán, a Progresszív Intézet vezető elemzője.

Mu-ha-ha, micsoda ádáz küzdelem a korrupció ellen! Nagyon "nehéz", "kimerítő" és "fárasztó" "munka" képviselőnek lenne, elhasználódik benne az ember … Még akár örülhetünk annak is, hogy megelégedtek az 55 éves korhatárral, és nem dobták be mondjuk a 45 éves korhatárt …

És nagyon remélem Vasali úr nem arra céloz, hogy itthon is 100 milliós végkielégítést kellene adni a távozó képviselőknek?!

Mától egy picivel több munkát és több befizetett járulékot kérek mindenkitől, nem szeretném, ha nem jutna ezeknek az uraknak nyugdíj!

Megosztás