Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Új nap, új meccs: Szőcs úr vs. Szabó Ervin

Szőcs úr, a kultúráért felelős államtitkár szerintem a kormány leggyengébb láncszeme, fogalmunk sincs, hogy mit csinál, de össze-vissza beszél mindenféle hülyeséget (giccsadó, pornóadó, finnugor-elmélet és a genetika stb). Egy szép nagy portré az államtitkár úrról itt.

Szőcs úr
egy erdélyi költő-politikus, RMDSZ főtitkár, majd alelnök, szenátor. Orbán Viktor közeli barátja.

Szőcs úrnak kismillió dolga lenne, a filmtámogatások átszervezése (Mundruczó Kornél új filmje, 653 néző, 56 milliós állami támogatás), színházak támogatása, az Artisjus nevű maffiacég és a jogdíjak megrendszabályozása, de valamiért mindig olyan dolgokkal foglalkozik, ami nem tűnik prioritásnak.

Most éppen a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat szúrta ki magának. Illetve csak a nevet. Szabó Ervin monnyon le’, mert marxista-komcsi volt.

Nem végeztem nagy közvélemény-kutatást, de 10 emberből 9,7-nek FOGALMA SINCS ki volt Szabó Ervin, mikor élt és mit csinált. Az a könyvtár évtizedek óta "Szabó Ervin" könyvtár, ez a "brand" neve, teljesen értelmetlen nevet változtatni. Csak mert október 3-tól jobbos lesz a Fővárosi Közgyűlés.

De nézzük, mi is történt, hogy bukkant elő az homályból Szabó Ervin, ezen az esős, szeptember 19-i vasárnapon.

A Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány (ami csütörtökön alakult meg) azt közölte vasárnap, hogy a Szabó Ervinről elnevezett fővárosi könyvtárhálózat nevének megváltoztatását kezdeményezik a választások után megalakuló új Fővárosi Közgyűlésnél. A szervezet szerint ugyanis méltatlan, hogy az egyik legfontosabb nemzeti intézmény "egy szélsőbalos kommunista ideológus" nevét viselje.

Az MTI megkereste Szőcs urat, elvégre mégiscsak ő felel a kultúráért.

Szőcs azt mondta, hogy szerinte sem kellene az intézménynek Szabó Ervin nevét viselnie. "A könyvtár búcsúzzon el Szabó Ervin nevétől!" Tegye le ezt a nevet, és nem kell feltétlen más nevet felvennie, mint amelyet már viselt". Azt mondta, nem híve annak, hogy a közintézményeknek vagy utcáknak a nevét az éppen aktuális kormányzati szándékoknak megfelelően változtatgassák.

Nem híve. Vagy mégis. Vagy ki tudja.

Szerinte szükséges lenne megvizsgálni Szabó Ervin életművét, azt, hogy létrehozott-e akkora értéket, ami indokolná ezt az "örökre szóló elismerést", vagy hogy vannak-e ahhoz hasonló érdemei, mint például Széchényi Ferencnek, akinek a nevét az országos könyvtár őrzi. Azt mondta, hogy ha úgy döntenek, új nevet adnának az intézménynek, akkor ő Hamvas Bélát javasolná. Várhatóan kezdeményezni fogja, hogy Hamvas Béla emlékét az épületben egy "életközeli" szoborral örökítsék meg, például az ábrázolva, amint az író éppen a lépcsőn felfelé tart. Ha új nevet akarnak adni az intézménynek, akkor arról előbb elemzést kell készíteni, és a névadásról sokakat meg kell kérdezni.

"Szabó Ervin 1877-ben született, 1918-ban halt meg. 1901-től a Fővárosi Könyvtár munkatársa, 1911-től igazgatója. 1900-tól írt a Népszavába, ő alakította ki annak irodalmi rovatát. Átfogó művelődési hálózatot tervezett, az ő szellemében indult meg a könyvtári hálózat kiépítése. Széles néprétegek számára igyekezett hozzáférhetővé tenni az intézményt, különös tekintettel a hátrányos társadalmi helyzetűekre. Tevékenységében az angol public library mintáját tartotta szem előtt. Vezetése alatt korszerű társadalomtudományi könyvtár született.

Tudományos munkásságát 1903-ban kezdte meg. 1906-tól volt a Társadalomtudományi Társaság alelnöke. A Huszadik Század  című folyóiratban, a szociológia első magyar műhelyében rendszeresen tájékoztatott a nemzetközi munkásmozgalom kérdéseiről. Cikkeket írt a Neue Zeit német és a Mouvement Socialiste francia folyóiratokba is. Kapcsolatba került Sorellel, Kautskyval, Mehringgel, Plehanovval, majd 1904 végén Párizsban Lagardelle-lel és a francia szindikalistákkal, továbbá számos orosz emigráns szocialistával. Az 1. világháború éveiben súlyos betegsége ellenére az antimilitarista mozgalom szellemi vezérévé vált. Nagy történelmi művét Társadalmi és pártharcok a 48-49-es magyar forradalomban címmel már betegágyában fejezte be."

Nekem ez alapján nem tűnik egy véres kezű komcsinak … ne a politika mondja meg, hogy hívjanak egy közintézményt!

És persze nem árulunk el nagy meglepetést, hogy kik voltak hálásak a téma feldobásáért?
 
Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje szerint Szabó Ervin nevével az elmúlt évtizedekben úgy forrt össze a kultúra, hogy a "legnagyobb ostobaság lenne Szabó Ervin nevétől megfosztani a könyvtárszakma presztízsét".
Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke szerint "a Fidesz-kormány meg akarja csonkítani a történelmet, kiretusálva a baloldali személyiségeket".
 

 

Megosztás