Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A nap képe: Elítéltettek

A Siemens magyarországi leányvállalatának botránya röviden: 2001 és 2005 között nagyjából 800 millió forint profitot tüntetett el hét, hajléktalanok nevén lévő fantomcég segítségével.

"Kutrucz László és Baráth László a Jolly eszpresszó pultja mellől ült át a kft.-k ügyvezetői székébe. Előtte "médiaforgalmazásból" (azaz a Fedél Nélkül és a Flaszter című lapok terjesztéséből), illetve egyéb alkalmi munkákból tartották fenn magukat. Egyik nap a presszóban kereste fel őket Schrödl András könyvvizsgáló. Akarsz egy kis pénzt keresni? – szólt Kutruczhoz, aki rögtön igent mondott."

A hajléktalanok cégeivel aztán tanácsadásra szerződött a Siemens, Baráth László Euraction Service Kft. nevű cégével egy kimondottan gyönyörű feladatra: a Belügyminisztérium okmányirodai rendszerének kiépítésére kiírt több, egyenként milliárdos nagyságrendű pályázat projekt-menedzsmentjét végezte a Kft. Kutrutz cége, a Blue Consult pedig főként kórházi közbeszerzések tájékán segédkezett a Siemensnek. Természetesen példásan végezték a munkájukat, így a Siemens megnyerte az állami pályázatokat, és busásan fizetett nekik. Illetve hát….. Az "ügyvezetők" a Böszörményi út, Királyhágó tér és Kékgolyó utca határolta terület bankjait, ahol „cégeik” számlákat vezettek, hetente egyszer Schrödl társaságában felkeresték. Schrödl utasítására e körutakon másfél–kétmillió forint közötti összegeket vettek fel, hogy azután a pénzt átadják Schrödlnek. Ő alkalmanként 2-5 ezer forinttal jutalmazta fáradságukat. Lakást is bérelt nekik, hogy tudjanak fürödni, és ruhapénzt is kaptak Schrödltől. Aki egyszercsak nem jött. Helyette az NNI kommandósai jelentek meg, és bevitték az "ügyvezetőket", majd megvádolták őket sikkasztással és okirathamisítással.

Pénteken megszületett az elsőfokú ítélet.

 

Az öt hajléktalant a bíró egy, illetve két évre próbára bocsátotta. Az ügy kulcsfigurája, Schrödl András szökésben van.

– Hasonló esetekben a hajléktalanok mindig itt ülnek a vádlottak padján, a cégeket eladó személy csak ritkán, a közvetítő pedig még ritkábban. Ez szomorú – fogalmazott az ítélet indoklásában dr. Vasvári Csaba bíró.

Aki eléggé kiábrándultnak tűnik….Gondolom, foglalkozási ártalom lehet.

(forrás: HVG, Blikk)

Megosztás