Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Jó hír a szervezettség, mert súlyosbító körülmény

Egy-kettőről hallottunk már, de most kezdenek összeállni a mozaikok. Úgy tűnik, nem csak simán arról van szó, hogy néha-néha megszaladt valakinek a ceruzája, és időnként megdobta valamelyik haverját egy jólfizető szerződéssel……nem, többmilliárdos véletlenek sehol nincsenek. Pláne nem nálunk.

Telkes-cégcsoport, IFUA Horváth & Partners, Deloitte Tanácsadó Zrt., Develor Tanácsadó Zrt. Az előző két ciklusban a költségvetési szervezetek és az állami cégek jelentős része külsős tanácsadóként szinte kizárólag ezeket a magántársaságokat alkalmazta. Leginkább a második Gyurcsány-kormány idején futtatták fel a cégeket, ám ebből az időből is különösen a 2007 utáni időszak a kirívó. A kivételezett helyzetű társaságok árbevételének tetemes hányada közpénzből származott, és a nagyszámú állami megrendelés gyakran megkerülhetetlen piacvezető szereplővé is tette őket. Az állami szektorban kézről kézre adták ezt a néhány társaságot, és több esetben a közbeszerzési törvény megkerülésével, kijátszásával alkalmazták őket.

Persze gyönyörű szerződésekkel.

2006 decemberében a Deloitte és az Állami Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság között például szerződés jött létre az elektronikus útdíjrendszerrel kapcsolatos tanácsadói feladatok ellátására. A szerződés alapján a Deloitte-nak 358 millió forint közpénzt fizettek ki. A cég havi 15,5 millió forintért osztogatta tanácsait, de a szerződésnek volt egy igen speciális rendelkezése is. Ha ugyanis a cég munkáját az állami fél felfüggesztette, és a Deloitte nem végzett tevékenységet, úgy a semmittevéssel töltött időszakra is járt neki havi 2 millió forint + áfa díjazás. Az állam hónapokon keresztül fizette a számára hátrányos, munkavégzés nélküli, „semmittevési”, több millió forintos díjat. A szerződést a Deloitte részéről Simor András jelenlegi jegybankelnök is aláírta.

A magántársaságok központilag szervezett alkalmazását bizonyítja például Tóth László büntetés-végrehajtási vezérőrnagynak az IFUA részére 2008 decemberében küldött ajánlatkérő levele. A vezérőrnagy rögzítette, hogy Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter szóbeli utasítására keresi meg az IFUA-t, és kér ajánlatot tőle tanulmány készítésére. A tábornok érthetően dokumentálni kívánta azt, hogy miniszteri parancsra jár el, hiszen valószínűleg semmi szükség nem volt erre a szerződésre. Az IFUA ugyanis 2005 és 2008 között folyamatosan, évről évre készített a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) gazdasági társaságainak működtetésére vonatkozó anyagokat, rendszerint több millió forintért. 2008 decemberében a BVOP-nál feltehetően már tisztában voltak azzal, hogy tarthatatlan és indokolhatatlan egy ismételt szerződéskötés, de a büntetés-végrehajtás területén tevékenykedő gazdasági társaságok működési korszerűsítésére vonatkozó megállapodás – Draskovics elvárásának megfelelően – 2009-ben hatmillió forint díjazásért végül mégis létrejött.

Az ügyek vizsgálata kapcsán megállapítható: a résztvevők próbáltak ügyelni arra, hogy az egyes szerződések értéke a közbeszerzési értékhatár alatt maradjon, ezt bizonyítja a szerződések tömeges száma is. Amikor az összeg nagysága miatt mégis közbeszerzést kellett volna kiírni, akkor rendszerint azt a módszert alkalmazták a törvény megkerülésére, hogy a megrendelő állami fél alaptevékenységéhez szükséges tanácsadásnak minősítették a tanácsadói tevékenységet, amely esetben – ha valóban ez áll fenn – nem kell pályáztatni.

Sok esetben hiányzik a dokumentáció, nincs meg az állami cégeknél az, amiért milliókat fizettek. A legcsodásabb, Abszurdisztánt leginkább jelképező példa erre a 2009-es, az ORFK(!) és az IFUA között a rendőrség projektmenedzsmenti (!) támogatására kötött szerződés. A belső ellenőrzés észlelte, hogy bár a 9 milliót megkapta már, sehol sincs az IFUA anyaga. Írtak(!) a cégnek, az írásban elismerte (!) ezt a tényt, majd visszautalta a 9 millió forintot. És ezzel le is zárult a dolog, szépen elfelejtették.

Volt még olyan az évek során, hogy

-ugyanaz az állami intézmény többször adott megbízást ugyanarra a munkára

-ugyanaz a tanácsadó cég két állami vállalattal is ugyanarra, ugyanannyiért szerződött, és ugyanazt a 18 oldalas "tanulmányt" nyújtotta be nekik

– illetve az egész uniónak elegendő, többfunkciós ‘controllereket’ képeztek ki jópénzért

– és persze egy halom ilyen-olyan tréninget, csapatépítést is tartottak az állami dolgozóknak

(forrás: mno.hu)

 

Frissítés: Az IFUA nevében Juhász Péter írt nekünk levelet, miszerint a cég cáfolja Papcsák vádjait. Tételesen, ebben a közleményben.

 

Megosztás