Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Az erzsébetvárosi jegyző beszállt a kampányba

Az erzsébetvárosi jegyző aktivizálta magát és határozatot hozott, mely ellen fellebbezésnek helye nincs: a Szimpla-kert (romkocsma a Kazinczy utcában) nem lehet nyitva 00:00 és 06:00 óra között. Az üzemeltető a Fővárosi Bíróság Közigazgatási Kollégiumához intézhet felülvizsgálatot kérő keresetet, de ez azt jelenti, hogy amíg más döntés nem születik, addig ez a határozat érvényben marad.

Éjfélig viszont nem sok értelme van nyitva lenni, így a Szimpla-kert bezárt. (Facebook:"Nem az Erzsébetvárosi csendrendeletre!")

A Szimpla Kert előtt amúgy folyamatos "csendfenntartást" végző őrök állnak, és innen indult ki a kerület szórakozóhelyeit kordában tartó Bagolyszolgálat nevű kezdeményezés is. A határozat aggasztó lehet többi hely számára is, hiszen mindez a lakók és a lakógyűlések résztvevőitől függ, akiknek úgy tűnik az önkormányzat hirtelen meghallotta szavát.

Az Élő Erzsébetvárosért Egyesületnek (AZÉRT) a Szimpla Kertet vezető Zsendovits Ábel és Gauder Márk a létrehozója, akik egyébként több nyilvános vécét állítottak fel és utcatakarításokat szerveztek a kerületben, valamint korlátozták a taxik behajtását a Szimpla-kert elé, hogy ezzel se zavarják a lakókat. Szerintük azért is aggályos a rendelkezés, mert a jegyző "megkereste" a panaszos házakat, hogy van-e panaszuk, nem pedig fordítva történtek az események – ahogy kellett volna.

Erzsébetvárosban (ahol még minig a börtönben ülő Hunvald a polgármester) amúgy tényleg nem viccelnek: az elmúlt hetekben több hatósági razzia volt a Kazinczy utcai szórakozóhelyeken. Munkaügyi, adó-, tűzoltósági, vám-, fogyasztóvédelmi, illetve rendőrségi ellenőrzés is volt a Szimpla kertben, kutyás rendőrök jártak a 400-ban, a Kőleves kertben, és az Ellátó kertben is. Több szemtanú szerint külföldi vendégeket vacsorázás közben igazoltattak, volt olyan szórakozóhely, ahol a láthatóan kábítószerre utazó rendőrök minden vendéget megmotoztak, és csak egyesével engedték ki őket.

Gergely József (MSZP), Erzsébetváros alpolgármestere nem hallott a razziákról (lol, milyen alpolgármester?), de elismerte, hogy valóban levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy "egy-egy akcióra jöjjenek ki", amit a kerületi járőrállomány alacsony létszámával indokolt. "Aki az utcán nem tud kulturáltan viselkedni, az a rendőr láttán többnyire összeszedi magát" – érvel az alpolgármester.

Teljesen világos: a kerületben lakók szavaznak, a kerületben szórakozó emberek meg valahol máshol szavaznak.

És hogy csapjunk egyet jobbra is, teljesen véletlenül éppen most jutott el a II. kerület is oda, hogy nekik biza’ csendrendeletet kell alkotniuk, mégpedig egy keményebb fajtát:
"A II. kerület fideszes polgármestere, Láng Zsolt előterjesztésére elfogadott rendelet ugyanis már este 11 órától tiltja a kerthelyiségek és belső udvarokon működő vendéglátó-ipari egységek nyitva tartását, ráadásul ez alól csak ő maga adhat felmentést – és csak évi öt alkalommal, előre bejelentve. A felmentés feltétele, hogy a helyre ne legyen panasz."

Csak még mindig nem értem, hogy mi köze van egy szórakozóhelynek ahhoz, hogy az utcán üvöltöznek-hangoskodnak az emberek?

Ne is legyen semmilyen romkocsma, söröző, borozó, étterem Budapesten, mert mindenhol vannak lakók. Az egészet telepítsük ki a picsába a pusztába, jó messzire.

Szerencsére a múlt héten láttuk a Subbán, hogy szórakoznak egy világvárosban, Londonban. Ehhez képest a budapesti "csendháborítás" picsafüst.

Demszky egyik legnagyobb eredményének azt tartja, hogy Budapest egy nyüzsgő, multikulturális világváros, pezsgő és színes éjszakai élettel …


 
 

Megosztás