Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Csak addig volt sok, amíg nem ők kapták

„Egészen elképesztő, hogy a kormánynak dolgozó emberek havi több százezres plusz pénzt kapnak, miközben a tanároktól orvosoktól elvesznek a durva adóemelésekkel és megszorításokkal”mondta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

2010. január elején.

Akkor, amikor napvilágot látott, hogy a Bajnai-kormány melyik minisztériuma mekkora cafeteria-keretet állapított meg a dolgozóinak:

– Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium: br. 850 000 forint
– Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium: br. 850 000 forint
– Egészségügyi Minisztérium: br. 580 000 forint
– Pénzügyminisztérium: br. 597 ezer forint
– Önkormányzati Minisztérium, Szociális és Munkaügyi Minisztérium, Miniszterelnöki Hivatal: br. 750 ezer
– Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium: br. 450 000
– Honvédelmi Minisztérium: kb. évi 400 ezer forint
– Környezetvédelmi Minisztérium: br. 450 000 forint

Volt még egy gyönyörű Fidesz-nyilatkozat akkor: "A Fidesz szerint azonban a mostani „osztogatás" az egykori Gyurcsány-kormány válságkezelési gyakorlatát idézi. – A megszorítások nem a kormányzati szférát érintik, hanem az embereket mondta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. – A Bajnai-kabinet, elődjéhez hasonlóan, elveszi az emberektől a pénzt, de azok az állami vezetők, köztisztviselők, akik az államapparátusban dolgoznak, kevésbé járnak rosszul."

Hogy-hogynem, a dolgok most, a "szavazófülkékben lezajlott forradalom" után csak annyiban változtak, hogy összevonták, átnevezték a minisztériumokat. Az összegek maradtak. A nagy törvénykezési dömpingben erről biztos valahogy véletlenül (hahahaha) elfeledkeztek Orbánék.

Az [origo]nak jutott eszébe rákérdezni a dologra (nagy tapsot nekik), és az általuk kikért és megkapott adatokból (amit egy, csak egyetlenegy hírportál vett át, a többi mélyen kussol) az derül ki, hogy az Orbán-kormány szinte valamennyi minisztériuma megtartotta az előző kormány idején osztott keresetkiegészítő juttatásokat.

– a Miniszterelnökség bruttó 750 ezer forintban határozta meg a munkatársaknak járó cafeteria éves összegét – közölte Havasi Bertalan, Orbán Viktor kormányfő sajtóstábjának vezetője.

– A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) is a korábbi MeH-es juttatási rendszert vette alapul, az összeg itt is évi bruttó 750 ezer.

– Továbbra is a Bajnai-kormány Külügyminisztériumának szabályai szerint osztják a juttatásokat a külügyi tárcánál, így 2010-ben is megmarad a bruttó 850 ezer forintos keretösszeg, amit még Balázs Péter korábbi külügyminiszter által kiadott utasítás rögzített.

– A Honvédelmi Minisztérium médiaosztályának válasza alapján ennél a minisztériumnál is megtartották a Bajnai-kormány alatt meghatározott összegeket. Az első kategóriába sorolt tisztviselőknek 461 ezer forint, a második kategóriában 374 ezer forint, míg a harmadik kategóriába tartozó dolgozóknak 310 ezer forint éves cafeteria jár. "A köztisztviselők kategóriákba sorolása a végzettség, a közszolgálati jogviszony időtartama, illetve a betöltött munkakör alapján történik" a minisztérium válasza szerint.

– A Bajnai-kormány idején a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) adta a legmagasabb összegű juttatást dolgozóinak: fejenkénti bruttó 875 ezer forintos éves cafeteria-juttatást – havi csaknem havi 73 ezer forintot – kaptak a fizetésük mellé. A jogutód tárca, az Orbán-kormány Nemzetgazdasági Minisztériuma a béren kívüli juttatásokra vonatkozó kérdésünkre azt közölte: a négy intézmény szakmai területeinek összevonásából létrejött minisztériumban még "folyamatban van az egységes cafetéria-szabályozásának előkészítése", amíg viszont az egységes szabályozás nem születik meg, a kormánytisztviselők "a jogelőd intézmények cafetéria-szabályzatai szerint kapják a juttatásaikat".

– A Vidékfejlesztési Minisztérium is a még Gráf József korábbi szocialista földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter által kiadott utasítást követi. A keretösszeget sem változtatták meg eddig, így az Orbán-kormány agrártárcájának dolgozói is évi bruttó 650 ezer forintot kapnak plusz juttatásként.

– A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium már augusztus végén szabályozta a cafeteria kérdését, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter utasításában évi bruttó 750 ezer forintos juttatást határozott meg a tárca kormánytisztviselői, ügykezelői és a minisztériumi vezetők számára.

– A Pintér Sándor által irányított Belügyminisztérium sajtóosztálya nem tudta pontosan megmondani, melyik minisztériumi tisztviselő, mennyi béren kívüli juttatást kap, arra hivatkoztak, hogy egyelőre nem rendezték a cafeteria kérdését. A sajtóosztály szerint a jogelőd intézménytől átvett, illetve az újonnan érkezett munkatársak béren kívüli juttatásai eltérőek, de hamarosan megszületik az új, mindenkire érvényes szabályozás. Hozzátették, hogy a korábbi keretösszeghez képest náluk várhatóan csökkenni fog a kormánytisztviselői juttatások összege.

– A Réthelyi Miklós által vezetett Nemzeti Erőforrás Minisztérium sajtóosztálya többszöri megkeresésre sem válaszolt.

Kíváncsi lennék, hogy képesek ezt az elég nyilvánvaló gerinctelenséget lekommunikálni, mert így elsőre az jön le, hogy csak addig volt baj a minisztériumi cafeteria-keretekkel, amíg nem ők, az ő embereik, illetve a nekik dolgozó emberek kapták.

Amint lesz egy kis időm, kikérem a Szíjjártó bérezésére vonatkozó adatokat is, mert nagyon érdekel, mennyi pénzért hajlandó folyton segget csinálni a szájából.

Megosztás