Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

09/11

Tisztán emlékszem, hogy mit csináltam 9 évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én, new yorki idő szerint 09:03-kor. Magyar idő szerint 15:03 volt. Előtte pár nappal kezdődött az egyetem, rohangáltunk tanárok után, hogy bekerüljünk a szemináriumokra, és az esti sörözésen járt az agyunk. Mentem vissza a kollégiumba, és nem értettem mi az a nagy csődület a büfé melletti a TV előtt. Ott mondták, hogy megtámadták az Amerika Egyesült Államokat (mi???) és mire lerogytam egy székre, élőben láttam, ahogy több ezer kilométerre tőlem, a második gép, a United Airlines 175-ös járata becsapódik a World Trade Center tornyába. Néma csendben néztük a tévét, és nem csak én gondoltam azt, hogy te jó ég, itt valaki rendesen elkúrta a dolgokat.

Meghalt 3031 ember, eltérítettek 4 repülőgépet egy összehangolt terrorakció során, leromboltak két felhőkarcolót és megtámadták a Pentagont.

Az Al-Kaida terrorszervezet sebészi pontossággal lecsapott, a CIA, FBI és még ki tudja hány szervezet orra előtt? Nem egy isteni háta mögötti, harmadik világbeli amerikai nagykövetséget támadtak meg, hanem New  Yorkot és Washingtont … 

És erről valóban nem tudtak az amerikai szervek? Vagy tudtak, csak a jelentést "eltemették" egy fiók mélyére? A terrortámadás után egy új világra ébredtünk, háború Irak és Afganisztán ellen (ami még a mai napig is tart, a világ legerősebb hadserege a NATO-val karöltve nem képes győzni a tálibok ellen …), a belbiztonság nagyon komoly megszigorítása, iszlámellenesség.

Az akkor népszerűtlen Bushnak kapóra jött a háború, 2004-ben újra megválasztották, a fegyverlobbi elégedett volt a megugró kormányzati rendelések miatt (vajon hogy lehet, hogy az USA valakivel mindig háborúzik? több háború = több eladott fegyver = több bevétel).

Soha ennyi kérdés nem merült még fel egy esemény kapcsán, mint a 09/11 terrortámadások kapcsán, könyvek, cikkek, dokumentumfilmek tucatjai születtek, de a hivatalos álláspont még mindig ez:
19 arab származású al-kaida tag beszivárgott az USA-ba, repülőgépvezetői-tanfolyamon vettek részt, egy időben, összehangoltan eltérítettek 4 repülőgépet, a World Trade Center két tornya a szerkezeti sérülések miatt omlott össze másodpercek alatt, egy gép a Pentagonba csapódott, a negyedik gépet pedig visszafoglalták és a földbe csapódott Shanksville közelében, Pennsylvania államban.

A WTC-ben 75 ezer ember dolgozott, mégis csak 2300 ember halt meg a 2 toronyban.

A 2 felhőkarcoló a becsapódások után 56 és 102 perccel másodpercek alatt összeomlottak. A világon ezek voltak az első felhőkarcolók, amik tűz miatt dőltek össze. 

A színültig kerozinnal megtöltött repülőgép becsapódik a Pentagonban, de nincs szemtanú, a Pentagonban ütött rés sokkal kisebb, mint a gép szárnyfesztávolsága, és nem találják a repülőgép roncsait…

A témában ez egyik legjobb dokumentumfilm a "911 – Loose Change", tessék:

Megosztás