Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Egykulcsos adó csak 2013-tól?

Csalódott vagyok. Nem is kicsit. És valószínűleg nem csak én vagyok ezzel. 

Az adóügyi államtitkár (Kármán András) öntötte a jeges vizet a nyakunkba:

"A végcél egy, a mostaninál sokkal egyszerűbb, átláthatóbb, tizenhat százalékos, egykulcsos szja-rendszer, amely a családi elemeket magába foglalja. Erre fokozatosan térünk át, de arról nem született még döntés, hogy a fokozatosság mely elemeket érintsen, ezért arról sincs konkrét elhatározás, hogy jövő év elején pontosan milyen paraméterei lesznek az szja-rendszernek. 
A jövő évi adóalapról sincs még döntés (visszatérünk az adóalapnál a bruttó bérre, vagy marad a "félszuperbruttó"-szja), illetve a végcél elérésének sebességéről sem.
Csak a jövő évi költségvetési mozgástér ismeretében lehet eldönteni, hogyan nézzen ki a jövő évi szja-rendszer. Most a három lépcső a valószínű, azaz csak 2013-ra lehet biztosra mondani a 16%-os egykulcsos, családi elemekkel bővített adórendszerre való áttérést.

Csak a szokásos "nagyívű adótervek", amik napról-napra, hónapról hónapra módosulnak, változnak … és semmi sem lesz belőle soha. Országot nem vakítottak még adóval úgy,  mint minket az elmúlt 10 évben.

Orbán Vikor roppant kevés konkrétumot említett a választási kampányban, de abból a kevésből azért arra emlékszem, hogy világosan elhangzott az, hogy "azonnali nagyarányú adócsökkentés".

Nos, eltelt száz nap, de nem éreztem sem azonnali, sem nagyarányú, sem semmilyen adócsökkentést.

Ezután jött júniusban a 29 pont, és az egykulcsos, 16%-os adó terve.

"Január egytől egy új adórendszerre állunk át. Egykulcsos, családokat támogató adórendszer lesz, s ez minden idők legalacsonyabb adókulccsal működő rendszere lesz Magyarországon." – nyilatkozta Orbán július 27-én.

Szeptember elején Kötcsén már azt nyilatkozta, hogy "nem egykulcsos adót, hanem minden idők legalacsonyabb adókulcsát vezetik be."
(A mostani 32% után a 31% is minden idők legalacsonyabb adókulcsa.)

Most pedig az adóügyi államtitkár szerint 3 év múlva lesz egykulcsos 16%-os adó, három lépcső, három év. Vagy nem lesz belőle semmi, mert 2012-ben még Varga Mihály felfedez egy utolsó csontváztemetőt. Ki tudja?

Sanyarú magyar poén, hogy mi az a 2 dolog, amitől a magyarok mindig 3 évre vannak?
A 4-es metró meg az adócsökkentés.

És lehet, hogy nem fogjátok elhinni, de még nem is hibáztatom Orbánt. Szarból nem lehet várat építeni, ha nincs fedezet, akkor honnan csökkentse az adót?

Csak már beleéltem magam, hogy a januári bér már 16%-kal lesz bérszámfejtve. De nem lesz, és még azt sem tudjuk, ez a szuperbruttó marad-e vagy sem. (Még mindig nem értem, nekem miért kell adóznom a cégem által fizetett járulékok után?)

Már arra is felkaptam a fejem, hogy a 100 napos értékelő beszédben Orbán kimondta, hogy jövőre mennyit hitelt kell visszatörlesztenünk. 2850 milliárd forintot. Ennyit költünk összesen nyugdíjakra egy évben. Erről miért nem beszéltek idáig, hogy a felvett hitelt bizony törleszteni kell, és az összeg nem lesz kispálya? Gyurcsány-Bajnai-Veres nem részletezte, hogy kedves magyarok, megvan a hitel, hurrá, csakhogy jön a szopóág 2011-től? Ja, hogy minket ez már akkor nem fog érdekelni? Teraszépítés közben főleg.

A legdurvább mégis az, mikor az MSZP kéri számon Orbántól az adócsökkentést. Nos, én, mint választópolgár számon kérhetem, az MSZP, a nyugdíjasseggek világbajnok nyalója nem. Ők már eljátszottak minden csúfságot, amit adóval el lehet, és vastagon benne vannak abban, hogy miért is nincs fedezet az adócsökkentésre. De van bőr a képükön kiplakátolni a várost, hogy a 16%-os adókulccsal a gazdagoknak kedvezne a Fidesz? Ezek szerint én gazdag vagyok? 

Jeee, gazdag vagyok!!! Egy utolsó mocsadék gazdag, akinek nem jár a 16%-os adókulcs!

Hétfőn hazafelé elhagytam a lakáskulcsomat. Halálfélelem és egyebek. Telefonálás ezerrel, hogy valaki nézzen egy non-stop lakatost. Szerencsére találtam, 1 óra múlva ki is jött a szaki, 2 perc alatt bent volt a lakásban, pedig a 15 év körüli tanulóval csináltatta, hadd gyakoroljon a zöldfülű. A másik 3 percben be is rakták az új zárat, és ennyi volt. Amiért ideírtam ezt a kedves és személyes történetet, hogy 8000 forint volt a kiszállási díj, és 5000 az új zár. Kicsengettem a 13 ezret, majd a szaki meg a tanítvány elmentek. 

Vajon ha kértem volna számlát, akkor nőtt volna egy picivel az esélye, hogy 2013. február 5-nél hamarabb kapjam 16%-os adóval a fizetésemet?


Tök jó ez a kép, augusztus 6-án letudtuk az éves adót!!! Eh, balekország, velünk tényleg mindent meg lehet csinálni …

Összefoglalom: A bérek itthon csak ötöde-tizede az EU-s béreknek, de az árak, szolgáltatások ugyannyiba kerülnek (vagy drágábbak), emellett világbajnok szinten adózunk (szja, 25%-os áfa stb.)

Megosztás