Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Hihetetlen, de működik: Aki lop, azt elítélik

Sárospatak, augusztus vége: 4 túrórudit (nyilván óriásrudit) akart ellopni egy 20 éves férfi. Lebukott, kihívták a rendőröket, akik őrizetbe vették szabálysértés miatt, és azonnal megindult a gyorsított eljárás. A bíró 25 ezer forint pénzbüntetést szabott ki. A 4 rudi értéke 476 forint volt.

Szendrő: A 62 éves nő egy csomag kávét és sertéscombot lopott a boltban, 4 napot ült érte.

Szerencs: Csak augusztus 30-án öt ilyen esetben intézkedtek: Egy taktaharkányi férfi egy helyi napraforgó táblából lopott el majd 30 kilogramm termést, a rendőrök azonban tetten érték őt. Egy mezőzombori nő egy gyümölcsösből lopott szilvát, amit értékesíteni akart, de őt is elfogták a rendőrök. A klasszikus példával élve egy orvhalász is horogra akadt. Egy taktaharkányi férfi pedig az egyik helyi vegyeskereskedés ablakát zúzta be. Tettéért a bíróság előtt fog felelni, akárcsak az a garázda taktakenézi férfi, aki ittasan támadt családtagjaira.

Debrecen: Egy kisboltban egy férfi feltett egy napszemüveget, fogott pár kiflit, majd fizetés nélkül akart távozni. A szabálysértési hatóságként eljáró rendőrség a gyorsított eljárásban 60 napot kért az alig négyezer forint értékű lopásért, végül az ítélet szerint 10 napot kell börtönben töltenie. "Azt vették figyelembe, hogy többszörös visszaeső, de még így is túlzásnak tartom, hogy nem pénzbüntetést kapott egy ilyen kis értékű lopásért" –  nyilatkozta az ügyvéd.

A rendőrök örülnek:
"Eddig az ilyen ügyeknél az elkövetők kinevették a rendőröket, ezentúl már nem fognak nevetni" – Dobi Tamás, BAZ megye, rendőrség. Szerinte ráadásul mindez nem jelent sokkal több munkát a rendőröknek, mert a kisebb ügyek többségénél eddig is intézkedniük kellett. A különbség az, hogy eddig nem nagyon tudtunk velük mit csinálni.

A kriminálpszchológus nem annyira:
Bilkei Pál kriminálpszichológus szerint a megélhetési bűnözőket nagyon nehéz visszatartani attól, hogy újra megszegjék a törvényt. "A tíz nap hallatán ezek az emberek megvonják a vállukat" – mondta Bilkei, ugyanakkor szerinte azoknál a fiataloknál, akiket valamilyen "csínytevésnek" megfelelő szabálysértésért büntetnek majd meg, kifejezetten káros hatása is lehet a szigornak. "Az új szabályok azt mutatják, hogy mára sem a család, sem az iskola nem tudja megfegyelmezni a fiatalokat, ezért ezt a feladatot az állam veszi át". A kriminálpszichológus szerint azonban az elzárás alatt a környezet a fiatalokat még inkább a bűnözés irányába tereli. "A börtönben majd megtanítják, hogy hogyan csinálja legközelebb, hogy ne kapják el" – mondta. Nem zárta ki, hogy lesznek olyanok, akik kellőképpen megijednek a komolyabb büntetésektől, de szerinte csak hosszabb idő alatt fogják átérezni az emberek, hogy "már ezt sem szabad".

Túlzás 4 rudiért 25 ezer forint pénzbírság, vagy 4 nap zárka? Igen, lehet túlzás … de mivel olyan szinten elfajult a helyzet, hogy "szétlopnak" mindent, így nagyon helyes, fizessen, üljön. A lopás az lopás. Aki nem lop, nem kerül zárkába. Majd ha csökken a lopások száma, nem lesz évi 100 ezer ilyen eset (amiről egyáltalán tudunk, mert be lett jelenve), akkor lehet enyhíteni a "szigorú" törvényeken.

Amúgy pedig csak azért tűnik "szigorúnak", mert ahhoz "szoktak" hozzá az emberek, hogy 19 999 forintig szabad lopni. Hát kurvára nem "szabad". "Piti lopás" – mondják erre. Piti? Ha naponta csak 3 ember lop a boltból 19 ezer forintért, az a boltnak napi 57 ezer forint kár, az egy hónapban már 1,7 millió forint. Ezt idáig a bolt "benyelte". Cserébe lehet, hogy el kellett küldeni egy dolgozót. Ez így "normális" volt?

Pintér Sándor 10 ezer bírósági ítéletre számít. Nem tudom honnan vette ezt a számot, lehet a paradicsomlevesben jöttek fel a betűtészták, de 2009-ben 87 401 esetben tettek bejelentést 20 ezer forint értékhatár alatti lopás miatt. És ugye az esetek nagy része be sem lett jelentve. Magyarul egy gyors bírósági reform is kellene, mert nem tudom, hogy a bíróságok mennyire fogják tudni tartani a gyorsított eljárást, mikor nem napi 5 eset lesz, hanem 50 vagy 100 …

És ha a bíróságok kérnek 1 milliárdot, hogy ez a gyorsított eljárás működjön, akkor adjuk oda nekik ezt a pénzt. Megéri. Amúgy is ez aprópénz, százszor ennyi folyik el, ki tudja hová, ki tudja mire.

Mivel a 20 ezer forint érték alatti lopásnak nincs bőrszíne, így teljesen felesleges abba belemenni, hogy kik az elkövetők, a lopás az lopás. Szerencsére Balogh Artúr politológus (!), a Cigány Politológusok és Szakértők Szövetségétől (gigalol!) akik reformjavaslatokat dolgoztak ki a kisebbségi törvényhez (érdemes elolvasni), segít nekünk egy kicsit:

"A Cigány Politológusok és Szakértők Szövetsége reményét fekteti abban, hogy a hazai gádzsó társadalom nem próbál álságos lenni az egyszerű jogszabály módosítások miatt, hiszen alig egy hónapja a cigányságra szabottak törvényeket, amelyek érdekében még az alkotmányt is módosították pl: a 20 ezer forinti lopások esetében, és a büntethetőségi korhatár leszállításával."

Elég magasra sikerült feldobni a labdát Artúr, csak gratulálni tudok … Már maga a rendőrség léte is a cigányságra van szabva, nem?

Megosztás