Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Plusz 90 forint óránként – bruttóban

"Egy családon belül többen is rendvédelmi szervnél dolgoznak, a kifizetési szalagot látva szembesültek azzal, hogy a rendőröknek és a vám- és pénzügyőrségnél dolgozóknak túlóra szerint, a tűzoltóknak készenléti díjként számolták el az árvíznél teljesített szolgálati időt." – nyilatkozta Árok Kornél, a  Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke.

A rendőrök, a vám-és pénzügyőrök 1250 forint pluszt kaptak óránként, addig a tűzoltók csak bruttó 90 forintot

A gondot az okozhatja, hogy a túlszolgálati díj helyett az árvízi védekezésnél töltött idő egy részét készenléti díjjal számolhatták el a tűzoltóknak.

"A kettő között jelentős a különbség – húzta alá a HTFSZ elnöke – A túlszolgálati díj 1250 forint óránként, ezzel szemben a készenléti nagyjából 90-100 forint. Velünk több tűzoltó azt közölte, hogy mindössze 24-30 ezer forintot kaptak a védekezési munkával eltöltött időre, míg más szervezetek munkatársai ennek akár a kétszeresét számfejtették. Most a tűzoltóktól bekérjük a szükséges iratokat, ezután egyeztetünk majd az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal."

De ez még mind semmi:

Az átlagosan bruttó 1250 forintos, túlszolgálatért járó órabért 60 napon belül kell kifizetni, vagy 30 napon belül ki kell adni szabadnapnak. Májusban voltak az árvizek, mindkét határidő lejárt.

A jogszabály erre vonatkozóan:

"Készenlét":
"A hivatásos állomány tagja kötelezhető arra, hogy a szolgálatteljesítési időn kívül szolgálati érdekből, szolgálatképes állapotban a szolgálati elöljárója rendelkezése szerinti, olyan elérhető – szolgálati helyen kívüli – helyen tartózkodjon, ahonnan szolgálati feladatra bármikor igénybe vehető." – 1996. évi, XLIII. számú törvény, 88-as paragrafusa

"Távolléti díj":
"Ha a szolgálat érdeke vagy rendkívüli eset (baleset, elemi csapás vagy súlyos kár megelőzése, illetőleg elhárítása, következményeinek felszámolása, továbbá egyéb előre nem látható körülmény bekövetkezése) szükségessé teszi, a hivatásos állomány tagja a 84. §-ban meghatározott szolgálatteljesítési időn túl, valamint a munkaszüneti és pihenőnapon is kötelezhető arra, hogy szolgálatot teljesítsen. A túlszolgálatért annak idejére távolléti díj jár, amelyet legkésőbb a tárgyhónapot követő 2. hónapban kell kifizetni."

A győri tűzoltóság parancsnoka, Hullámos László a Hírszerzőnek elismerte: a törvényi határidő bár lejárt, munkatársai még nem kapták meg a bőnyi árvíznél teljesített szolgálatuk után a plusz pénzt. Mint ismeretes, a kormány június 1-5 között hirdetett vészhelyzetet a térségben, a 24 fős, 12-12 órában dolgozó csapat tagjai Hullámos elmondása szerint meg fogják kapni az 1250 forintos óránkénti juttatást. S bár hetekig pakolták a zsákokat a lánglovagok, csak erre a pár napra jár a megemelt fizetés, a többi ledolgozott nap helyett szabadnapot fognak kapni. Igaz, azt is csak késve.

"Kollégáim azt mondták, nincs semmi problémájuk sem a szabadnapokkal, sem a túlórák kifizetésével mégha azok késve is érkeznek. Úgy vélik, ez a munkájuk, kötelességük, ezért természetes, hogy segítettek a környéken." – nyilatkozta Hullámos.

A tűzoltók nettó 90-95 ezer forintot keresnek. Szó nélkül segítenek bárkinek.
 
Én most nagyon szégyellem magam.
Remélem azok is, akik elnézik, hogy nettó 90 ezer forintot kapjon egy tűzoltó, majd a jogos túlóra helyett ilyen bruttó 90 forintokat vagy szabadnapot adnak nekik. A csekket nem lehet szabadnapból befizetni.

(forrás: Hírszerző)

Megosztás