Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Hétes felkészült a digitális átállásra

Hétes, az ország legnyomorúságosabb cigánytelepe:

Napi találós kérdés:

Hány tányéros tévé látható a képen?



A havi előfizetési díjat csekken fizetik a DIGI-nek, vagy banki átutalással?

Hétes, az Ózd melletti "gettó": 40 szociális bérlakás, 400 halmozottan hátrányos lakó. Mind roma.

Hétesen amúgy most zajlik a "szokásos" nyári alkotótábor, van saját blogjuk is. Ami bármilyen kulturális értéket visz Hétesre, támogatandó, kár, hogy nem használják ki jobban a tábor nyújtotta lehetőségeket.

Minden szuper, kár, hogy a hétesi telep utolsó magyar lakója, Erzsike néni ezt már nem élte meg, mert februárban három cuki-muki-aranyos gyerkőc meggyilkolta.

A tábor programjai között olyat természetesen nem találunk, ahol elmagyaráznák a pesti értelmiségi emberek, hogy gyerekek, egy esélyetek van, ha jártok iskolába, és tanultok.

De "megismertetik a gyerekekkel a média működését, (…) terveink szerint tovább bővíthetik tudásukat annak érdekében, hogy a fotó, a film és az írás valódi önkifejezési eszközzé váljon az életükben."

Roppant fontos dolgok ezek, kérem szépen. A hétesi gyerekek önkifejezéséhez csakis a digitális kamera meg a médiaismeretek hiányoznak! Biztos fontosabb annál, hogy minden nap járjanak suliba, hogy megtanuljanak írni-olvasni-számolni. Hogy legyen egy szakmájuk. Hogy betartsák a törvényeket. Fontosabb annál, hogy ne szüljenek tizenévesen gyereket, ide, a hétesi nyomorba.

Egy hétesi középkorú férfi
"Nagyon sokan vannak itt olyan gyerekek, akik nem járnak iskolába, mert nincs kedvük. Amikor elérik a 14-15 éves kort, már a megélhetést keresik, elmennek vasazni, fát gyűjteni. Csupán az érdekli őket, miből tudnak pénzt csinálni. Higgye el, nem az iskola teszi az embert, az egyenlő a nullával. Az számít, hogy mi van az ember szívében. Hiába szeretnénk jól élni, az állam és az önkormányzat nem engedi, nem kapunk lehetőséget."

Erzsike néniről már nincs szó, csak Soma áradozik a videón, bár tegyük hozzá, hogy mond olyat is, ami eddig nem volt megszokott. Csatlakozva a Mandinerhez, Soma gyorselemzésével jó lenne, ha a legmagasabb szinten kezdenének a lehető legsürgősebben foglalkozni. És ha lehet, ne a szürke, súlytalan és buta Farkas Flóriánra bízzák.

Megosztás