Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A MAHASZ legalizálja a másolt zenét

Már ez is micsoda örömteli hír, hogy nem lesz DJ-razzia a Szigeten, "mivel a Sziget szervezői megállapodnak a MAHASZ-szal, azaz a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségével, hogy idén a fesztivál egy összegben kifizeti a fellépők után járó jogdíjakat."

A MAHASZ átalánydíj megfizetésével legalizálja a másolt zenék lejátszását a DJ-k számára:
"a MAHASZ álláspontja szerint a szórakozóhelyek is fizethetnek átalánydíjat, azaz ezentúl a DJ-knek nem kell CD-nként 1800 forintot fizetniük az albumok legalizálásért, és éves átalánydíjat sem kell fizetniük, ha csak olyan helyeken lépnek fel, amelyek fizetnek a MAHASZ-nak."

Vagyis, ha a szórakozóhely fizet a MAHASZ-nak, akkor szólhat hangosan a warez-mp3 és nem lesz rendőrségi razzia Mahasz-matricák után kutatva.

Erről persze nem olvashatunk a Mahasz oldalán. Sem a DJ Szövetség felvilágosító oldalán, mert ilyen is van ám nekik.

És mennyibe kerül ez?

"A MAHASZ egy szórakozóhelytől 90 ezer forintot kérne évente, a Szigeten 55 különböző helyszínen lépnek fel zenészek és DJ-k, viszont a rendezvény mindössze egy hétig tart, így az egész Sziget várhatóan alig százezer forintért legalizálja az összes megszólaló zenét."

Vagyis a Szigeten egy szórakozóhely 1818 forint befizetésével egy hétig, a nap 24 órájában bármilyen forrásból beszerzett zenét játszhat.

Természetes a szórakozóhelynek ezután is be kell kell fizetni a jogdíjat az Artisjunak:

Szóval a szórakozóhely fizet egy átalányt a MAHASZ-nak, hogy a DJ zavartalanul játszhassa a zenéit, és fizet az Artisjusnak is "kereskedelmi célból kiadott hangfelvételek vagy arról készült másolatok nyilvánossághoz közvetítéséért fizetendő szerzői és szomszédos jogi jogdíjat".

Mindez azért is vicces, mert a 8GB-os pendrive megvásárlásakor 600 forint jogdíjat fizetünk, egy 16GB-os pendrive-nál pedig 1200 forintot, de 1818 forintért 1 hétig lehet tolni a másolt CD-ket a Szigeten. Vagy 90 ezerért egész évben.

Itt az ideje, hogy mi is, és a kormány is komolyabban foglalkozzon az Artisjus-Mahasz-jogdíj Bermuda-háromszögel, mert ez így a színtiszta pofátlanság.

Igaz, 13 milliárd forint bevételt "termel" évente.

Megosztás