Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Magyar LED-lámpák menni Szudánba

Tegnap közölte a Külügyminisztérium az MTI-vel az erről szóló hírt, de pár dolog nem stimmel.

banner2_mozgo_2

Tegnapi MTI-hír, hogy „A csarodai Bereg Led Kft. 2,2 millió euró (683 millió forint) értékben szállíthat utcai világításra szolgáló napelemes lámpatesteket Szudánba – adta hírül a Külgazdasági és Külügyminisztérium.”.

„Az egyedi magyar technológiával készülő, szabadalommal védett termékek Szudán Észak-Darfúr tartományának székhelyén, el-Fásirban világítanak majd meg mintegy 20 kilométernyi utcaszakaszt. A lámpatestek telepítését várhatóan a nyár elejére fejezik be.

A tárca szerint az üzletkötés a Kartúmban egy éve működő Szudáni-Magyar Kereskedőház, valamint a kairói magyar nagykövetség támogatásával és együttműködésével valósult meg, és így a magyar kormány déli nyitási politikájának újabb sikereként értékelhető.

A minisztériumban úgy látják, a Bereg Led Kft.-nek jó esélyei vannak arra, hogy a mostani projekt megvalósítása után további szerződéseket kössön közterek megvilágítására Szudán más részein is.”

Ezt több hírportál is átvette mindenféle ellenőrzés nélkül. Pedig az sose árt.

Először is: ilyen cég nem létezik.

Másodszor: a Bereg Led egy védjegyoltalom alatt álló termékcsalád, amit a Bán Manufacturing Support Kft. gyárt.

Harmadszor: már tavaly december elején, tehát bő három hónappal ezelőtt nyilvánosságra hozták, hogy a szudáni kormány egy 4.000 darabos napelemrendszert rendelt tőlük.

Az rejtély, hogy a futsalminisztérium miért várt eddig a bejelentéssel, de az biztos, hogy a szudáni delegáció már tavaly október végén látogatást tett a cég csarodai telephelyén, és nem csak a gyártási folyamatot nézték meg, hanem megtekintették a településen és a Schengeni Határövezet Beregsurányi Határátkelőhelyén felszerelt referenciákat is.

beregled

A Bán Manufacturing Kft. egy 2014. júliusi közléséből kiderül egyébként az is, hogy nem csak Beregsurányban, hanem Záhonyban, sőt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye valamennyi schengeni határátkelőjének világítástechnikai korszerűsítése az általuk gyártott Bereg Led termékcsaláddal valósul meg. Mondjuk ezeknek a megbízásoknak nincs nyomuk se a Közbeszerzési Értesítőben, se a Belügyminisztérium szerződései között.

Az viszont biztos, hogy a Bán László és Ringhoffer Ákos tulajdonában lévő, 2007-ben alapított cégnek nagyon jókor jött a szudáni megrendelés, ugyanis 2011 óta csak veszteséget termeltek.

– 2011: nettó árbevétel 507 millió, adózott eredmény 86 millió

– 2012: nettó árbevétel 225,7 millió, adózott eredmény -74 millió

– 2013: nettó árbevétel 143 millió, adózott eredmény -56 millió

– 2014: nettó árbevétel 185,4 millió, adózott eredmény -10,5 millió Ft

Mindez azért furcsa egy kicsit, mert a cég 2010 óta öt alkalommal is kapott európai uniós forrást fejlesztésre, a komplex telephely-bővítési pályázat megvalósulásáról épp március elején számoltak be.

beregled2

 

Szudán egyébként nem tartozik a világ legjobb országai közé: máig nem heverte ki teljesen az évtizedekig tartó polgárháborút, a csapvíz nem iható, vidéken orvos- és gyógyszerhiány van.
De majd a magyar ledektől biztos jobb lesz minden.

Támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal, legalább abból se stadion vagy LED-lámpa lesz.

Megosztás