Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Az adósságképlet: modern és segít

Az államadósság elleni harc bekerült az Alaptörvénybe is, mégpedig ebben a 2 bekezdésben:

„4. Az Országgyűlés nem fogadhat el olyan központi költségvetésről szóló törvényt, amelynek eredményeképpen az államadósság meghaladná a teljes hazai össztermék felét.
5. Mindaddig, amíg az államadósság a teljes hazai össztermék felét meghaladja, az Országgyűlés csak olyan központi költségvetésről szóló törvényt fogadhat el, amely az államadósság a teljes hazai össztermékhez viszonyított arányának csökkentését tartalmazza.
6. A 4. és 5. bekezdésben foglaltaktól csak különleges jogrend idején, az azt kiváltó körülmények okozta következmények enyhítéséhez szükséges mértékben, vagy a nemzetgazdaság tartós és jelentős visszaesése esetén, a nemzetgazdasági egyensúly helyreállításához szükséges mértékben lehet eltérni.”

Ezt pontosította a stabilitás törvény adósságképlete:

„2. A központi költségvetésről szóló törvényben az 1. bekezdésben foglalt értéket oly módon kell meghatározni, hogy annak alapján az államadósság megelőző évhez (a továbbiakban: viszonyítási év) viszonyított növekedési üteme ne haladja meg a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott, a költségvetési évre várható infláció és bruttó hazai termék reál növekedési üteme felének a különbségét.”

Íme, a képlet:

Screenshot_00943
Ezt a képletet 2011-ben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a következő szavakkal mutatta be:

„A stabilitási törvény lényege az államadósság szabály. A stabilitási törvény legfontosabb üzenete, hogy Magyarország államadóssága mindaddig folyamatosan csökken, amíg a bruttó hazai termék bővülése pozitív.”

A tárcavezető a törvényjavaslatban szereplő adósságszabályról úgy szólt, hogy ez egy modern képlet. Ez a képlet segít nekünk – mondta Matolcsy

„Az EU legmodernebb szabálya ez az adósságszabály. Gazdaságtörténetileg is egy komoly fejlemény, hiszen Keynes is ezt kérte annak idején a nyugati világtól” – tette hozzá.

A nemzetgazdasági miniszter ezt követően arról beszélt, hogy az uniós előírásoknál is szigorúbb szabályt fogadott el a magyar kormány az adósságra vonatkozóan
A szabály alapján az várható, hogy az elfogadott koncergencia program ütemében csökken Magyarország államadóssága. Az EU előrejelzését elfogadva 2015-re 65-70% között lesz Magyarország államadóssága. 2020 körül közelebb kerülünk az 50%-hoz.

A képlet olyan jól sikerült, hogy az alkalmazást 2015-re halasztották, vagyis a 2016-os költségvetés az első ahol alkalmazni kell.

A 2016-os költségvetést szokatlan módon már most tavasszal meg szeretnék szavazni, így a Költségvetési Tanács már véleményezte is.

Screenshot_00944 Screenshot_00945 Screenshot_00946 Screenshot_00947

A lényeg, hogy amennyiben a hatályos törvényeknek meg kíván felelni a kormány, akkor 700 milliárdos megszorítást kell beleírni a költségvetésbe, mert különben nem felel meg a stabilitási törvénynek, azon belül Matolcsy „modern képletének”.

És most jön a csavar: A Költségvetési Tanácsnak három tagja van: Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke (Domokos László), és a MNB elnöke … Matolcsy György.

Vagyis Matolcsy György azt kéri, hogy töröljék el vagy módosítsák Matolcsy György hiperszuper adósságképletét.
Remélem ez az újabb sikertörténet is tananyag lesz az MNB közgazdász-képzésein.

A Költségvetési Tanács határozatát azonban egy ember nem írta alá …

Screenshot_00948

Megosztás