Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A NÉBIH szerint szabálytalan, hogy rothadó almát árul a CBA

Pénteken járta körbe az internetet a Velvet fotója, miszerint az egyik meg nem nevezett CBA-ban rothadó részeiktől megszabadított, fólia alatt barnuló és tovább rothadó almákat árulnak. Nosza, írtunk a NÉBIH-nek. A CBA-ban helyszíni ellenőrzés várható. Szívesen.

Részletek a Velvet pénteki cikkéből:

„Bizony, ez itt két hatalmas alma, amiből gondosan kivágták a rothadó részeket, majd egy tálcára tették őket, és szépen beborították folpackkal, hogy aztán eladják 78 forintért. Igen, komolyan pénzt kérnek a megvágott, majd a fólia alatt tovább rohadó almákért. (…) Teljesen mellékesen pedig ez a bolt egy úgynevezett CBA Príma, ami önmagát felső kategóriás boltként definiálja.”

A cikk elolvasása után két perccel már a NÉBIH-nek, vagyis a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak írtam levelet, amiben elküldtem nekik a linket, és annyit kérdeztem, hogy helyes-e ez a gyakorlat, nem sért-e valamilyen élelmiszerbiztonsági előírást.

Tegnap, vagyis vasárnap este fél 9-kor válaszolt a NÉBIH.
Állami hivataltól alighanem példátlan gyorsaság, le a kalappal, köszönöm.

A CBA nem örülhet ennyire. Ha jól értem a NÉBIH levelét, mennek ki helyszíni ellenőrzést tartani, mert rothadó almát tényleg nem szabadna árulni.

„A cikkben szereplő vélelmezett gyakorlat, azaz a romlásnak induló részek kivágása és a felhasználható részek becsomagolása nem szabályos.

A forgalmazott zöldségeknek és gyümölcsöknek olyan minőségűnek kell lenniük, hogy megfeleljenek a termékre vonatkozó forgalmazási minőség szabványnak, illetve a forgalmazónak is be kell tartania a 852/2004/EK rendelet higiéniai előírásait. Az EU egységes szabályozása szerint (543/2011/EU rendelet I. melléklet A-B. rész) tíz termékre (az alma is ide tartozik) specifikus szabvány alkalmazandó, a többi termékre pedig egy ún. általános szabvány.

Mind a specifikus szabványok, mind az általános szabvány azzal kezdődik, hogy a fogyasztók részére frissen történő árusításra szánt gyümölcs- és zöldség termékeket kizárólag akkor lehet forgalmazni, ha azok épek, egészségesek és kereskedelmi minőségűek.

Természetesen bizonyos, általában nem épként, eleve hámozva, szeletelten stb., azaz konyhakészen forgalomba hozott termékek csomagolt élelmiszernek számítanak és az élelmiszer-előállítás és forgalmazás szabályai vonatkoznak rájuk.

Amennyiben a helyszíni ellenőrzés során bebizonyosodik, hogy a terméket eredetileg nem szeletelten hozták forgalomba, azaz a kisebb-nagyobb részeket az üzletben távolították el és (újra)csomagolták az ellenőr a jogszabályi előírások alapján jár el, azaz a terméket kivonatja a forgalomból és a forgalmazót megbírságolja.”

 

Egyébként a NÉBIH decemberben létrehozott egy appot, amivel vásárlás közben pofonegyszerűen, fotóval, és a bolt nevével, címével együtt azonnal fel lehet nyomni náluk a hasonló eseteket. De van ingyenesen hívható zöld számuk is: 06-80/263-244

Megosztás