Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Szijjártó és én

Jómagam is szoktam diplomáciával foglalkozni. Nyilvánvalóan kiválóan csinálja Szijjártó Péter, látszik, hogy ért hozzá, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy nagyon sokat is gyakorolja. Persze nem tudhatjuk, hogy mi lenne, ha én is annyit foglalkoznék a politikával, mint ő, de hát azt sem tudhatjuk, hogy milyen posztokat tudna írni, ha neki kellene naponta a klaviatúra mögé ülnie.

Szijjártó majdnem egy évvel fiatalabb nálam, ő 78-as, én 77-es vagyok. Péter 1997-ben érettségizett, le, én egy évvel korábban. Szijjártót 97-ben felvették a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem nemzetközi kapcsolatok és sportmenedzsment szakára, én ekkor már egy éve jártam az ELTE BTK-ra. Ekkor még úgy tűnhetett, hogy belőlem is lehet külügyminiszter 17 év múlva, de máshogy alakultak a dolgok. Péter például 1998-ban, 20 évesen belépett a Fideszbe. Ez már teljesítmény, hogy 20 évesen valaki párttag legyen, de ne felejtsük el, hogy ekkor nyert a Fidesz a választáson, a győztes csapathoz pedig mindig sokan csatlakoznak. Én ekkoriban a kollégiumi felvételi miatt izgultam, meg hogy miért késik mindig a szoctám, a hökösök biztos megint a kamatra utaztak rá. 1999-ben Szijjártó megalapítja a Fidelitas győri szervezetét, 2001-ben már Fidelitas alelnök és Fidesz országos választmányi tag.

Engem ebben az időben inkább a Süss fel napban zajló egyetemi bulik és a lányok érdekeltek, mintsem a politika. 2002-ben Péter és én is lediplomáztunk. A Fidesz meglepő veresége egyikünket sem viselt meg különösebben, Péter például a Győr-Moson-Sopron megyei területi listájáról szerzett mandátumot és országgyűlési képviselő lett, engem pedig tárt karokkal várt a munkaerőpiac, akkor még nem voltak tele a romkocsmák búslakodó és merengő bölcsészekkel. Szijjártó a friss diplomájával a zsebében megkezdte képviselői munkáját, így ő is elmondhatja magáról, hogy bár az egyik legfiatalabb képviselő, kormánytag, soha a büdös életben nem dolgozott egy percet sem a politikán kívül. Végül is azt is lehet mondani, hogy mindketten 2002-ben kezdtünk el dolgozni, és amit én megtermeltem és befizettem az államkasszába az Szijjártó képviselő úr zsebébe vándorolt.

Szijjártó azt ügyesen észrevette, hogy csak úgy lehet kitűnni és karriert csinálni, ha faarccal képes a legnagyobb baromságokat is elmondani, naponta akár tizenötször is.
2006-ban már frakcióvezető-helyettes, országos szóvivő, kommunikációs igazgatója. Ebben az időben én aktív albérletkeresésben voltam, mivel valahogy minden évben eladták az albérletet a fejem fölül, Szijjártó Péternek ekkor már volt Győrben egy 371 nm2 ingatlan, amit 1994-ben vett (16 évesen), a 8. kerületben egy 69 nm-es lakás, amit 1997-ben vett, Dunakeszin egy 140 nm2 ház, amit meg 2003-ban vett. Emellett már akkor volt neki 21 millió megtakarítása. Mindezt a országgyűlési és önkormányzati képviselői fizetésből, nyilvánvalóan. De abban igaza van, ha akkor ezek a számok, összegek, ingatlanok nem okoztak semmifélre problémát, pedig a szocialisták kormányoztak, akkor nem mindegy, hogy 21 millió vagy 81 millió nem jöhet össze spórolásból a fizetéséből? Az is mindennapos eset, hogy valaki vesz egy 167 millió házat, és nem tudja hogy 80 vagy 68 millió forintot rakott bele a vételárba.

Nem gondoltam volna, hogy hamar el lehet feledtetni Németh Lászlónét, Laci nénit, aki a maga érettségizett külkermúltjával Nobel-díjas szaktekintélynek tűnik a diplomás külügyminiszterünk mellett. Lassan tényleg visszsaírjuk a féltudású elitet. Szijjártónak egyszer volt egy ötlete, azóta abból él. Amikor kitalálta, hogy felszáll a Narancs-expresszre és 1998-ban belépett a Fideszbe. Ezért most ott tartunk, hogy az ország külpolitikáját egy önálló gondolatok nélküli szolgalelkű droidszerű entitásra bízták.

Bár mindketten foglalkozunk diplomáciával, én például napi szinten tartok telefon vagy videókonferenciát a bangalore-i IT-s fejlesztőkkel, ahol minden trükköt és aljas húzást be kell vetnem, hogy haladjon a projekt előre. Nyilván Szijjártó is ugyanezt csinálja, csak ügyesebben.
Néha még a HR osztályra is átmegyek és igyekszem elsimítani az a feszültséget és nézeteltérést.
Nyilván Szijjártó is ugyanezt csinálja, csak ügyesebben.
Állítólag olyan jól csinálom, hogy az osztályunk engem jelölt a vezérigazgatói fórumra, ahol építhetem az osztályok közötti jó kapcsolatot, együttműködést, kihangsúlyozva természetes az érdemeinket és eredményeinket.
Nyilván Szijjártó is ugyanezt csinálja, csak ügyesebben.

Akár én is lehetnék most külügyminiszter 390 705 négyzetmétere negyedik ingatlannal, de sajnos nem volt affinitásom hosszú évekig segget nyalni és azt hazudni, hogy „érdekel az ország sorsa” meg hogy „az minden vágyam hogy jobb legyen az országnak és ezért dolgoznék éjjel-nappal„, na meg ugye ott van az a bizonyos tükör is, ahová minden reggel én bele tudok nézni. Így maradt a becsületes, bejelentett multiállás. Nincs is a nevemen négy ingatlan, sőt, igazából egy sincs.

De szülői kölcsönt nem csak Szijjártó kapott idén, igaz, nem 90 milliót (vagy 80-at, ki tudja már ezt követni?), csak fél milliót, viszont megvettem életem első autóját. Mondjuk ez tényleg szülői és tényleg kölcsön, nem úgy mint Szijjártónál.Igaz, én nem vagyok külügyminiszter.

Kétségtelen, hogy Szijjártó Péter most nagyon nagy szám, mindenki vele foglalkozik, ebben gondolom szerepe van a kinevezésének is. De ezzel együtt ne felejtsük el, hogy sok szorgalmas ember van még ebben az országban, akik esetleg ugyanígy tudnának örülni annak, ha velük is foglalkoznának a közvéleményben.

Én nem szégyellem magam, de ahogy látom, Szijjártó sem.

(A képen Szijjártó Péter és Nyitrai Zsolt 2006-ban)

Megosztás