Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

NER must go on: Nemzeti Italboltok

Nézd már, egy sajtókacsa, ami elkezdett hápogni!

A Kormányzati Információs Központ cáfolja azt a sajtóhírt, amely szerint a kormány nemzeti italboltok nyitását tervezné a választások után – mondta a kormányszóvivő az MTI kérdésére. Giró-Szász András sajtókacsának nevezte a hírt. (2014. március 19.)

A kormányszóvivő ezzel a HVG cikkét cáfolta. A HVG tavasszal arról írt, hogy „a dohányboltok után nemzeti italboltok is lehetnek a választások után, a kormány ugyanis a dohánypiachoz hasonlóan állami monopóliummá tenné a szeszes italok árusítását.  A legtöbben – kormányzati értesüléseket emlegetve – úgy tudják, hogy az úgynevezett tömény alkoholos italok vagy égetett szeszes italok kiskereskedelmét kötnék koncesszióhoz, a söröket és a borokat továbbra is árulhatnák az élelmiszerboltok. Eszerint a koncesszióhoz kötött italok körébe tartozna a vodka, a gyomorkeserű, a likőr, a vermuth, a rum, a brandy, a whisky és a gin. Abban ellentmondanak egymásnak a piaci információk, hogy a pálinka bekerülne-e ebbe a körbe.

Szóval ez csak sajtókacsa volt, meg lehet nyugodni.

234000

Ma reggel viszont a Századvég napilapja, a Napi Gazdaság robbantotta a tömény-bombát, miszerint a dohány után a következő évtől az alkoholkereskedelem is állami felügyelet alá kerül, kormányközeli forrásokra hivatkozva. Vagyis akár Habony Árpád is diktálhatta a cikket. A lap szerinta tervezetet a trafikokéhoz hasonlóan alakítják ki, tehát törvényi szinten rögzítik a szeszes italok árusításának szabályait. Az is biztosnak tűnik, hogy a dohányboltok monopóliumával megegyező módon jövőre kizárólag az erre létrehozott, az állam által előzetesen engedélyezett italüzletekben kapható majd alkohol.

Jelenleg kb. 40 ezer üzlet árusít töményt, ezek közül  20 ezernek a forgalmát méri a Nielsen. Ez alapján 2013-ban 64 milliárdos forgalmat generált az égetett szesz ebben a 20 ezer boltban.
Viszont míg  a cigaretta fix áras, aminek az árrését fel kellett emelniük a 4-5%-ról 10%-ra, a tömény szabadáras, így az árrés 20%-tól akár a 100%-ig is terjedhet.
Magyarán jó üzlet.

Nehéz elhinni, hogy az előző négy év legnagyobb botrányát generáló, legemblematikusabb húzását, a cigarettaárulás államosítását megismétlik, csak most az égetett szesszel.

És tudjátok mit: meg is érdemeljük, mert hagyjuk.
Megcsinálják még egyszer, megcsinálják akár harmadjára meg negyedjére is.

A kommunikációs panelekbe már gőzerővel készülnek a szövegek, ugyanazok, amiket már hallottunk a trafikállamosítás kapcsán, csak a „cigarettát” kicserélik „égetett szeszre„:

„Megvédjük a fiatalok egészségét.”
„Munkahelyeket teremtünk.”
„A kisboltokat támogatjuk.”
„Szemét multik.”

pálffy

A tömény jó üzlet az 1 millió alkoholista országában.

A koncessziós modell meg ugye adott, már bizonyított, működik, földek, dohány megoldva, Lázár meg tehetséges politikus, majd elintézi ezt is.

Koncessziók kiírása, lehet pályázni, 60 pont a vállalt feltételekre, 60 pont az üzleti tervre, eredményhirdetés, felháborodás, vesztes pályázatok visszaküldése, Átlátszó/TASZ/K-Monitor adatigénylés, nem teljesítik, per, ekkor már 2017-et írunk, elsőfok majd a választás után, 2018, újra nyer a Fidesz, eredményhirdetés egy másik perben, a DK megkapja az iratokat, 2 IFA teherautóra fér fel a 8 tonna szerződés amiken kitörölték a neveket, kinyomtattak, majd beszkenneltek 90 fokkal elfordítva és kinyomtattak újra, a DK-nak fogalma sincs mit kezdjenek a több tonna papírral, de egyeztetést kezdeményez a demokratikus ellenzék pártjaival, közben Lázár János miniszterelnök a Nemzeti italbolt legdrágább skót whiskyjével koccint Orbán Viktor köztársasági elnökkel, újabb terület kinézése, újabb államosítás és kezdődik minden elölről …

italbolt

(Fotók: csattogoslepkelvnte)

Megosztás