Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

országimázs

Franciaország nem akar egy populista Európát finanszírozni

Az Euractiv.com hozta le a francia külügyminiszter, Jean-Yves Le Drian múlt szerdai beszédét, melynek az volt a lényege, hogy olyan ingyenélő, az európai szellemiséggel szembemenő, populista vezetők által irányított országokat finanszíroznak, mint Lengyelország vagy kis hazánk. Nehéz nem megérteni Le Drian (és az európai elit) gondolatmenetét. 

„A populizmus politikai fogalom, lényegét tekintve: mesebeszéd. A populizmus megtévesztés, megvalósíthatatlan ígérethalmaz hangoztatása, olyan szöveg, amit szívesen hallanak a választók, de a – többnyire hataloméhes – politikusok nem veszik komolyan, választási kampányfogásnak tekintik. A populizmus árát a félrevezetett választók fizetik meg.”

A Wikipedián olvasható így a populizmus megfogalmazása, és mi Magyarországon élve, az agymosásnak és a propagandának ellenállva pontosan tudjuk, hogy valóban erről van itt szó.

Árpilisban a választások után írtuk meg, hogy tisztán látszik az EU nagy részén, hogy mennyire elege van Orbánékból, és hogy mennyire reménykedtek abban, hogy esetleg elbukhat a választáson. De hála a populista ideológiának, a politikától megcsömörlött embereknek, a fideszes sajtóhatalomnak, és az új választási törvénynek, Orbán és rezsimje kétharmaddal maradt hatalmon. Nem volt hát véletlen, hogy áprilisban egy hét alatt Macron, Arimont, és 184 nyugati értelmiségi is keményen beleszállt a miniszterelnökbe. Akkor levélben figyelmeztettek az értelmiségiek, óriási veszély az, hogy Orbán populista politikája rossz példát mutathat más európai vezetőknek, és a demokrácia leépítése más országokra is átterjedhet.

Napjainkban: Orbán  személyesen vesz majd részt szeptember 11-én az Európai Parlament plenáris ülésén, melyen a Sargentini-jelentés vitáját tartják. A dokumentumról másnap szavaz a parlament Strasbourgban, és a tétje az lehet, hogy elveszik-e a szavazati jogunkat az EU-ban.

Judith Sargentini az Európai Zöld Párt képviselőjeként készítette el a magyar jogállamiságról („jogállamiatlanságról”) szóló jelentését, amelyet nyár elején fogadott el az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága, a LIBE, 37 tag támogatásával és 19 ellenszavazattal. A Sargentini-jelentés (is) indokoltnak tartaná az uniós alapszerződés hetes cikkeje szerinti többlépcsős eljárás megindítását hazánk ellen, amely végső soron akár Magyarország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagállam egyhangú támogatására van szükség, amire azért elég kevés az esély.

Hogy miért van hatalmas tétje annak, hogy Magyarország megtarthatja-e a szavazati jogát? Hát csak azért, mert most folynak a 2020-2027-es EU-költségvetési tárgyalások. És azt a vak is látja, hogy mi nem fogunk jól kijönni a következő költségvetésből, hála Orbán (és Szíjjártó) folyamatos lázongásának, és az OLAF jelentéseknek, melyek rávilágítanak, hogy bizony magasan nálunk lopják el a legtöbb EU-s pénzt a lehívhatóból. Szevasz Lőrinc, boldog névnapot! Egy előnytelen költségvetést azonban még mindig joga van megvétózni mind Magyarországnak, mind Lengyelországnak.

„Nem engedhetjük, hogy a migráció témája csak populistáké, csalódott emberek kihasználóié legyen” – mondta beszédében szerdán a francia külügyminiszter Jean-Yves Le Drian.

De ennél is tovább ment, Franciaország azt szeretné, hogy bizony vonják meg az EU-s pénzek jelentős részét attól a két országtól – Lengyelországtól és Magyarországtól –, amelyek ennyire nem igazodnak az Unió alapelveihez.

„Minden tagállamnak joga van olyan vezetőket választani, amilyeneket szeretnének. De a mi EU-víziónk – ami közös értékek elfogadó szövetségesekről szól – nem passzol össze olyan kormányokkal, amelyek nem tisztelik a szervezet alapvető értékeit, és semmilyen formában nem érzik kötelezőnek magukra nézve a közösséggel vállalt szolidaritást. Ezek az országok haszonelvűen tekintenek az EU-ra, és csak akkor érdekli őket igazán az Unió, ha pénzosztásról van szó. Nem akarunk tovább fizetni egy ilyen Európáért, ezt világosan ki kell mondani. „

Megjegyzendő, hogy korábban az Európai Bizottság már tett egy részletes javaslatot a 2020-2027-es büdzsé részleteire, amelyek már most is számoltak a hazánkra irányuló kohéziós, és egyéb támogatások megvágásával. Azonban Jean-Yves Le Drian kemény szavai azt is jelezhetik, hogy még komolyabb forrásmegvonások elszenvedői is lehetünk.

Megosztás