Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

ilyen ország nincs

Fideszközeli ügyvédi iroda vezeti a „börtönbiznisz” toplistáját

A lakájmédiához „eljutott” adatok alapján a Mohácsi Ügyvédi Iroda fogvatartott ügyfeleinek az állam 1880 ügyben összesen 814 millió forint kártalanítást fizetett ki. Soros? Ellenzéki pártok? Nem, a debreceni önkormányzatnak és cégeinek évtizedek óta dolgozó, a legutóbbi időkig a város helyi választási bizottságát is vezető Mohácsi Ferenc debreceni ügyvédi irodájáról van szó.

A listát az Origo tette ki tegnap, legutóbbi „börtönbizniszes” anyagában: a nyilván az igazságügyi tárcától kikerült összesítésen az a 60 ügyvéd, illetve ügyvédi iroda szerepel, akik/amelyek a legtöbb börtönkártalanítási ügyben jártak el. A táblázat az ügyek számát, valamint az ezekben az ügyekben összesen az ügyfeleknek kifizetett kártalanítást tartalmazza, bár az Origo azt a látszatot igyekszik kelteni a nyílt hazugság és a csúsztatás határán egyensúlyozva, hogy az összeg a cikkben támadott Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda (419 ügyfél, 544 millió forint) esetében az iroda bevételével azonos.

Az Origo „cikke” más szempontból is az antiújságírás iskolapéldája: a címben és az írásban végig Magyar György ügyvédi irodájának tevékenységét elemzik, leírják róla, hogy „a számok alapján egyértelműen az egyik legsikeresebb szereplője az ilyen jellegű pereskedéseknek”, és „az ő ügyvédi irodájuk intézte Magyarországon a második legtöbb börtönkártérítési pert”, de egy szót sem szólnak a lista első (és többi) helyezettjéről.

Persze ez érthető.

A listát a debreceni székhelyű Mohácsi Ügyvédi Iroda vezeti, aminek 1880 ügye négy és félszer annyi, a neve mellett szereplő 814 miliós összeg pedig 270 millióval több, mint a Magyar Györgyékhez kapcsolt adat.

A magas ügyszám és a viszonylag alacsony átlagos kárösszeg arra utal, hogy ezek jellemzően nem áthúzódó strasbourgi ügyek, hanem 2017 óta beadott hazai zsúfoltsági kártalanítások lehettek. Az ügyvédi iroda honlapja jelenleg elérhetetlen, de a kártalanítási ügyek vállalásával kapcsolatos információ már az origós anyag tegnapi közzététele után sem volt róla elérhető.

Az internet azonban nem felejt, és megmutatja, hogy nemrég még egyebek közt saját honlapján és a tulzsufultsag.hu honlapon is kínált a Mohácsi Ügyvédi iroda kártalanítási ügyekben képviseletet.

Az elmúlt hetek börtönbizniszes kormányzati kommunikációs kampánya alapján nem meglepő utólagos szégyenlősség alighanem annak szól, hogy az irodát vezető dr. Mohácsi Ferenc – ahogy 2016-ban ő maga nyilatkozta egy KLIK-es megbízása alapján a Népszabadságnak – évtizedek óta dolgozott Debrecen évtizedek óta örökös Fidesz-többségű önkormányzatának. Emellett a városvezetéssel fennálló viszonya bizalmi természetét az is jelzi, hogy több cikluson át, két évvel ezelőttig ő volt a városban a helyi választási bizottságnak a debreceni közgyűlés által megválasztott elnöke. 2010-ben Kósa Lajos, Debrecen akkori polgármestere a közgyűlés előtt azt is megemlítette róla, hogy „járt már el az Önkormányzat megbízásából például munkaügyi kérdésekben”.

A deaktivált honlap kialakítása alapján egyébként a kártalanítási ügyeket nem ő maga, hanem az iroda büntető ügyeivel foglalkozó dr. Mohácsi Ferenc Zsolt vihette.

Egy cikk a Mohácsi Ügyvédi Iroda honlapjának archívumából

A kormányzati kommunikáció által éppen kibontakoztatott ügyvédellenes narratíva veszélyes és fals, nyilvánvalóan nem a „hazája ellen fordul” az állammal szemben jogi képviseletet vállaló, de még az ilyen ügyekre specializálódott ügyvéd sem, hanem esküjének megfelelően ügyfele érdekeit képviseli a jogszabályok által adott keretek között.

Messze nem vagyunk biztosak abban sem, hogy a lista kiadása és nyilvánosságra hozatala jogszerűnek bizonyul majd, ezért a táblázatot nem vesszük át és nem is linkeljük az eredeti cikket. Ugyanakkor a szivárogtatás apropóját adó Magyar Györgyhöz hasonlóan közéleti szerepet vagy választott tisztséget vállaló ügyvédek és irodáik esetében szerintünk ezek a nyilvánosságra tartozó és megvitatható információk még akkor is, ha azok semmiféle visszaélést nem lepleznek le. Ezért írunk a lista első helyén szereplő, messze a legtöbb ügyet vivő, de valamiért az origótól figyelmet mégsem kapott irodáról.

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás