Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

művészet

A börtön szuper hely, ahol a rab megjavul: akciófilmet forgatott magáról a BvOP

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) rövidfilmet készített, amiben két BvOP-dolgozó főszereplésével mutatják be a börtönéletet a fogvatartottak szemszögéből. Még csak az előzetest láttuk, de az is lenyűgöző: akció, dráma, szívás, szökés és imádkozás is van benne.

Mióta a kormány idegenellenes kampányához igazodva a BvOP  kitiltotta a börtönökből a Magyar Helsinki Bizottságot, ami már 2002 óta folyamatosan vizsgálta, hogy milyen körülmények között élnek a fogvatartottak, nem sokat tudni arról, hogy mi történik a börtönökben. A kiszivárgott hírek szerint nagyon kemény a helyzet a fogvatartottaknak, a látogatásra érkező hozzátartozóknak, és a börtönőröknek is, mert kevesen vannak.

Úgy tűnik, ezen az információhiányon és imidzsen szeretne javítani a BvOP, ugyanis november 20-án meghívót küldtek körbe, amiben filmbemutatóra invitálják a sajtó munkatársait november 23-ra a Corvin moziba.

Méghozzá nem akármilyen film lesz ez, hanem egy saját gyártású alkotás a börtönéletről.  De nem ám valami unalmas dokumentumfilm vagy riport, nem! Kaland, dráma és akció!

Idézet a sajtómeghívóból:

„A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága egy egyedülálló projekt keretében, a büntetés-végrehajtási szervezet történelmében első alkalommal egy olyan RÖVIDFILMET készített, amelynek célja, hogy A BÖRTÖNÖK VILÁGÁT A MAGUK VALÓJÁBAN, A FOGVATARTOTTAK SZEMSZÖGÉBŐL MUTASSA BE, valamint LEROMBOLJA AZOKAT AZ ÉVSZÁZADOS SZTEREOTÍPIÁKAT, AMELYEK FOGVATARTOTTAKAT, DOLGOZÓKAT EGYARÁNT ÉRINTENEK.

A BvOP nagyot álmodott akkor, amikor egy olyan produkció elkészítésére vállalkozott, amely FILMSZERŰEN MUTATJA BE, UGYANAKKOR VALÓSÁGHŰEN TÜKRÖZI A A FOGVATARTOTTAK ÉS ŐRZŐIK ÉLETÉT, a mindennapok kihívásait. A SAJÁT GYÁRTÁSÚ, a büntetés-végrehajtási szervezet munkáját teljesen újszerűen ábrázoló film két fogvatartott történetén keresztül nyújt bepillantást a büntetés-végrehajtás zárt, ugyanakkor különleges világába. A történetben olyan valós események lettek feldolgozva, amelyek egy börtön hétköznapjaiban előfordulhatnak.

A film két főszereplője a büntetés-végrehajtás személyi állományának tagjai, akik részt vesznek a vetítést követő pódiumbeszélgetésen.”

Már a leírás is nagyon izgalmas, de szerencsére elküldték az előzetest is, ami alapján a film igazi műalkotásnak tűnik: van benne akció, dráma, imádkozás, szívás és szökés is. Alig várjuk, hogy láthassuk a teljes verziót, bár az már ennyiből is látszik, hogy a BvOP egy már-már giccsesen túlidealizált képet mutat be a börtönökről és saját magáról.

Megosztás