Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

bűnüldözés

Macedónia azt várja, hogy Magyarország tartóztassa le Nikola Gruevszkit

Valahol Budapesten bujkál, és azonnali menedékjogot kér Magyarországon Nikola Gruevszki, volt macedón jobboldali miniszterelnök. Ezt Facebookon posztolta ki tegnap, ő maga. Mint írta, az elmúlt pár napban számtalan halálos fenyegetést kapott, és nagyon-nagyon félti az életét. Macedónia azt várja, hogy Magyaroroszág tartóztassa le Orbán Viktor személyes jóbarátját. 

Nikola Gruevszkinek, a leköszönt macedón miniszterelnöknek november 8-ig kellett volna jelentkeznie a kijelölt, Szkopje melletti Shuto Orizari  börtönben,  miután a bíróság nem teketóriázott, s  két év letöltendőre ítélte, ahogy kell. A bűne nem más, mint, hogy 2012-ben törvénytelenül utasította Gordana Jankuloszka akkori belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós Mercedest privát használatra.  Kispályások, egy ilyen Merciért nálunk le sem hajolnak.

Persze Gruevszkinek nem csak ez van a számláján, puspognak korrupcióról, illegális lehallgatásról, és szavazólisták meghamisításáról is. Ismerős bűnök?

A merdzsó megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki – azóta kormányfővé választott – szociáldemokrata Zoran Zaev a nyilvánosság elé tárta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tagjának -illegálisan – lehallgatott telefonbeszélgetéseit.

Gruevszki amúgy 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, s nem árulok el nagy titko,t ha azt mondom, ugyanolyan oroszbarát és populista politikus, mint Orbán Viktor. Nem is véletlen, hogy ide menekült rögtön, hiszen egyébként jó barátok.

Nem mellesleg az Gruevszki nevéhez fűződik  többek között a „Stop Soros” jelmondat is, nem vicc, tőle „lopták” Orbánék. Emellett Gruevszki is folyamatosan az EU és Soros ellen kampányolt, sőt a 16-ban elbukott választást is rájuk fogta. Meg arra, hogy csalt az ellenzék, és ebben közreműködött a CIA….

Gruevszki tavaly ősszel interjút adott a magyar kormány egyik propagandalapjának, a PestiSrácoknak, és ebben elmondta, hogy szerinte Orbán Európa védelmezője:

„Orbán Viktor a migrációs válság kezelésének élharcosa. Egy úttörő. Időben lezárta a magyar-szerb határt és megakadályozta, hogy nagy számban áramoljanak be a migránsok Magyarországra és Európába. Sok politikus kritizálta ezt a hozzáállást, de később ez változott, egyre kevesebben emeltek szót ellene. Most pedig már elég sokan azt mondják, hogy Orbán Viktornak igaza volt, hogy időben lépett. Orbán Viktor egy olyan vezető, aki tudja mit akar és tudja mire van szüksége a hazájának. Nagyon energikus, elszánt és nagyon helyesen a saját népét helyezi az előtérbe. Orbán Viktor Európa védelmezője.”

Soros Györgyről pedig azt állította:

„Bár a pártunk megnyerte az előző választásokat, némi külföldi közbelépéssel a baloldal kormányt tudott alakítani Macedóniában. Soros Györgynek óriási szerepe volt ebben.Macedóniában nagyon aktív az Open Society, szinte minden NGO-t Soros alapítványa pénzel, hogy terjesszék a milliárdos ideológiáját.”

Orbán szemmel láthatóan egyelőre nem tudja mit kezdjen a mostani helyzettel. Miután Macedónia kérte Gruevszki kiadatását, Szíjártó Péter inkább azt nyilatkozta, hogy sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja a híreket, hogy Gruevszki nálunk bujkálna. Azért a macedón rendőrség megerősítette, nyugi!  

A magyar kormány bajban van, mert a macedónok azt várják, hogy tartóztassuk le Gruevszkit, aki viszont a Kreml védelmében is áll(t), nem mellesleg Orbán személyes barátja. Nem lehet tehát tovább ügyesen lavírozni a két oldal között, Orbánnak hoznia kellett egy döntést kelet és nyugat között, ráadásul most egy olyan helyzetben, amire az egész világ figyel.

Vagy behazudják majd, hogy Gruevszki eltűnt, és nem tudják hol van!

És hogy kaphatna-e a volt macedón miniszterelnök menedékjogot hazánktól? Hát, nehezen. Ugyanis a 2015-ös menekültválság idején Magyarország felvette Macedóniát a biztonságos harmadik országok listájára, pontosan azért, hogy onnan se kelljen menekülteket fogadniuk, így Gruevszkinek most egy nehezített eljárásban kellene bizonyítania, hogy politikai üldöztetés érte hazájában, s azért van most itt.

De hogy pontosan hol az az itt, nem tudni. Lehet, hogy Felcsúton, mert az biztos, hogy Gruevszki nem egy tranzitzónában várakozik épp, ahogy a többi menekült. Pedig a törvényeink szerint ott kellene, hazája rendőrsége ugyanis elvette az útlevelét (macedón személyivel pedig szabályosan nem lehet a magyar határon átlépni), hogy ne tudja elhagyni Macedóniát, így viszont csak illegálisan léphette át a magyar határt.

Szép történet, izgatottan várjuk, mi lesz a vége!

Címlapkép: Nikola Gruevszki (b), Orbán Vikor (k) és Németh Zsolt (j) 2017 őszén (Nikola Gruevszki/Facebook)

Megosztás